From Greece with love

Στο πράσινο και κοντινό Αγκίστρι

Το Αγκίστρι έχει γίνει πολύ της μόδας τα τελευταία χρόνια λόγω της κοντινής του απόστασης από την Αθήνα σε συνδυασμό με τα κρυστάλλινα νερά του.

Κι ό,τι γίνεται της μόδας, πάντα έχει και τα αρνητικά του. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν από αυτά.

Οποιοδήποτε μέρος λοιπόν δέχεται ξαφνικά έναν μαζικό τουρισμό, συνήθως δεν είναι προετοιμασμένο για αυτόν και λειτουργεί με την λογική της «αρπαχτής» και του «δυο μήνες μωρέ δουλεύουμε τον χρόνο». Τέτοια περιστατικά έχω ακούσει σε πολλά τέτοιου είδους νησιά –όπως για παράδειγμα στα Κουφονήσια- που μέχρι πριν 10 χρόνια ήσουν εσύ και η πετσέτα σου στην παραλία, και η κυρά Μαρία στην ταβέρνα σέρβιρε μόνο εσένα στην ταβέρνα το σπιτικό της φαγητό.

Κάπως έτσι, είχα αφήσει και το Αγκίστρι πριν 15 χρόνια. Ήσυχο, με σεβασμό προς τον ταξιδιώτη, με φθηνές τιμές, χωρίς χρεώσεις στις ξαπλώστρες –ποιες ξαπλώστρες;- και με χαμόγελα στα χείλη των κατοίκων.

Τώρα, είδα ξαπλώστρες με τρία ευρώ την μία, καφέ με 4 ευρώ, πρόχειρες κατασκευές μαγαζιών στη λογική αυτή της «αρπαχτής» που είπαμε παραπάνω και κυρίως: κανένα χαμόγελο από τους ανθρώπους που σε εξυπηρετούν. Πιο πολύ μια έκφραση «χάρη σου κάνω που σε σερβίρω κιόλας».

Ας φύγουμε, όμως, από αυτή την άσχημη εντύπωση που μου έμεινε από το νησί και ας πάμε στην ουσία: την ομορφιά του.

Το Αγκίστρι είναι ένας μικρός παράδεισος πρασίνου μόλις μια ώρα από την Αθήνα. Είναι ό,τι πρέπει για μια σύντομη απόδραση, ενώ αποτελεί και πόλο έλξης για τους campers.

Πάμε να δούμε τα αξιοθέατα που πρόλαβα εγώ να δω τις λίγες μέρες που έμεινα στο νησί:

Σκάλα

Το μεγαλύτερο και πιο «κοσμοπολίτικο» χωριό στο Αγκίστρι. Ταβέρνες, ενοικιαζόμενα δωμάτια, καφετέριες, ξαπλώστρες μπροστά και πίσω από το λιμάνι, όπως και γύρω από τους Αγίους Αναργύρους, μία κάτασπρη με γαλάζιο τρούλο, επιβλητική εκκλησία.

Στην Σκάλα δένουν και τα πλοία που μεταφέρουν αμάξια, ενώ στο άλλο λιμάνι που είναι ελάχιστα χιλιόμετρα μακριά από την Σκάλα, στο Μεγαλοχώρι, δένουν τα flying dolphins.
Πολύ καλή επιλογή στην Σκάλα για φαγητό ο «Τοξότης» και η ταβέρνα «Λίγο Κρασί, Λίγο Θάλασσα».


Στην πλατεία του χωριού γίνονται πολλές εκδηλώσεις –εμείς πετύχαμε νησιώτικους χορούς-, ενώ η θάλασσα σε πολλά σημεία έχει άμμο και δεν την πιάνει ο αέρας, κάτι που κάνει την Σκάλα ιδανική για οικογένειες και μωρά.

Δραγωνέρα

Η Δραγωνέρα είναι μία από τις διασημότερες παραλίες του νησιού, με πολύ πράσινο, χοντρά βότσαλα και γαλαζοπράσινα νερά.

Είναι διάσημη επίσης σε όσους κάνουν ελεύθερο camping κι εκεί θα δείτε πολλές σκηνές παραθεριστών. Μπορείτε να κάνετε μπάνιο στους δύο κόλπους της και να πάρετε τον καφέ σας από την καντίνα που λειτουργεί στην παραλία.

Άλλες καλές παραλίες του νησιού είναι η Απόνησος (5€ είσοδος γιατί είναι ιδιωτική παραλία με ξαπλώστρα και αναψυκτικό ή καφέ) και η Χαλικιάδα –δύσκολη η πρόσβαση-.

Σκληρή


Στα αριστερά της Σκάλας, ακολουθώντας τον παραλιακό δρόμο, νοτιοανατολικά, φθάνεις στην βραχώδη παραλία της Σκληρής, μια νεόκτιστη τουριστική περιοχή, κτισμένη αμφιθεατρικά, μέσα στα πεύκα, με πάρα πολύ ωραία θέα.
Πολύ καλή επιλογή για φαγητό αλλά και ποτό η Αλκυόνη.

You May Also Like

Αφήστε μια απάντηση

*