From Greece with love , Προορισμοί

Στο Νομό Αργολίδας, στο αρχοντικό Ναύπλιο (και τα extra tips των ντόπιων)

Μόλις μιάμιση ώρα μακριά από την Αθήνα, η πρώτη πρωτεύουσα της Ελλάδας είναι η καλύτερη επιλογή για μια σύντομη, όμορφη απόδραση για ζευγάρια, φίλους, οικογένειες.

Πράγματι, χωρίς υπερβολή, το Ναύπλιο ή Ανάπλι αποτελεί την πιο σοφή λύση για ένα Σαββατοκύριακο -ή ακόμα και για περισσότερες μέρες, μιας και έχει πολλά πράγματα να κάνει κανείς. Εγώ, το έχω επισκεφτεί πολλές φορές, και κάθε φορά ανακαλύπτω και κάτι ακόμα.

Ας ξεκινήσουμε πρώτα με αυτούς που πάνε για πρώτη φορά στο Ναύπλιο και πρέπει να δουν τα βασικά:

1. Παλαμήδι
Το πρώτο σήμα κατατεθέν του Ναυπλίου, το Παλαμήδι δεσπόζει πάνω από την πόλη, και μόλις φτάσετε στους πέτρινους και γεμάτους ιστορία τοίχους του, σας ανταμείβει η καταπληκτική θέα του.

2. Φρούριο Μπούρτζι


Το δεύτερο σήμα κατατεθέν του Ναυπλίου, σε απόσταση αναπνοής από τον παραλιακό του δρόμο με τις καφετέριες και τις ταβέρνες, το Μπούρτζι είναι ιστορικό μνημείο και μπορείτε να το προσεγγίσετε με βαρκούλα.

3. Μουσείο Κομπολογιού


Τον Απρίλιο του 1998 ιδρύθηκε στο Ναύπλιο το πρώτο – και μοναδικό στον κόσμο – Μουσείο Κομπολογιού από το ζεύγος Ευαγγελινού, οι οποίοι συλλέγουν και μελετούν το κομπολόι από το 1958. Στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, όπου ζούσε ο παππούς του κυρίου Ευαγγελινού, πήραν τα πρώτα μαθήματα κι έμαθαν τα “μυστικά” του κομπολογιού. Δεν έχετε παρά να τα ανακαλύψετε κι εσείς!

4. Παλιά πόλη


Η παλιά πόλη του Ναυπλίου είναι το «διαμάντι» του. Περπατήστε στα γραφικά σοκάκια του με τα μαγαζιά και τα καφέ, επισκεφτείτε τον Καθεδρικό ναό και την εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα όπου δολοφονήθηκε ο πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδας, Ιωάννης Καποδίστριας, συνεχίστε στην πλατεία Συντάγματος, την καρδιά της πόλης και περιηγηθείτε στο Αρχαιολογικό μουσείο.

Τελειώστε τη βόλτα σας στο παλιό λιμάνι του Ναυπλίου, όπου οι καφετέριες, οι ταβέρνες και η περατζάδα των κατοίκων, με φόντο το Μπούρτζι αποτελούν το όμορφο σκηνικό της πόλης.

5. Παραλίες

Στην παραλία Κονδύλι

Η παραλία της Αρβανιτιάς είναι η πιο κοντινή -και το μαγαζί Blu Blanc που λειτουργεί εκεί κλέβει την παράσταση, ειδικά το βράδυ-, ενώ μόλις 5 λεπτά έξω από την πόλη, βρίσκεται η τεράστια παραλία Καραθώνας, με τα ρηχά και ζεστά νερά της. Επίσης, πολύ καλή επιλογή που επιλέγουν κυρίως οι ντόπιοι είναι η παραλία Κονδύλι, με το ναό του Αγίου Νικολάου, ενώ εάν έχετε χρόνο για μια μικρή εκδρομή η παραλία Κάντια και το Τολό απέχουν είκοσι λεπτά από την πόλη.

Στην παραλία Καραθώνας

Μικρές Εκδρομές

Κιβέρι

-Το Κιβέρι και η Παραλία Μύλων απέχουν 20 λεπτά από το Ναύπλιο και είναι καλές επιλογές για μπάνιο και βόλτα το βράδυ. Το Κιβέρι είναι ένα μικρό παραθαλάσσιο χωριό, με ταβέρνες, μαγαζιά και παιδική χαρά.

Αργος

-Το Άργος, επίσης, μόλις 10 λεπτά από το Ναύπλιο, έχει ομορφύνει πολύ τα τελευταία χρόνια. Περπατήστε στην κεντρική πλατεία με τα μαγαζιά, το γεφυράκι με τη τεχνητή λίμνη από κάτω, τις κούνιες και τον κόσμο τριγύρω. Παράλληλα, ως μια από τις αρχαιότερες πόλεις της Ελλάδας, παρουσιάζει και εξαιρετικό αρχαιολογικό ενδιαφέρον, με αξιοθέατα όπως η Αρχαία Αγορά και το κάστρο του Άργους, ένα από τα παλαιότερα και πιο ιστορικά κάστρα στην Ελλάδα.

-Δεν γίνεται να πάτε στο Ναύπλιο και να μην πάτε στον πανέμορφο αρχαιολογικό χώρο των Μυκήνων. Η προϊστορική Ακρόπολη των Μυκηνών προκαλεί δέος στον επισκέπτη και η πρόσβασή της είναι εύκολη, ακόμα και για οικογένειες με μωρά, όπως εμείς. Ο λόφος κατοικήθηκε από τη νεολιθική εποχή, αλλά κατά την ύστερη εποχή του χαλκού ο οικισμός των Μυκηνών γνωρίζει μεγάλη ακμή (1350-1200 π.Χ.), δίνοντας το όνομά του σ’ έναν πολιτισμό που άνθησε σε όλο τον ελληνικό χώρο. Οι Μυκήνες είναι το λίκνο του μυκηναϊκού πολιτισμού. Τα επιβλητικά της τείχη, φτιαγμένα από υπερμεγέθεις ογκόλιθους, σώζονται σε εξαιρετική κατάσταση.

-Καλή ημερήσια εκδρομή είναι να περάσετε από το νομό Αργολίδας στο νομό Αρκαδίας και να επισκεφτείτε το όμορφο Άστρος. Ο δρόμος είναι καλός, η απόσταση περίπου 40 λεπτά και μπορείτε να κάνετε πολλά πράγματα εκεί.

Στην παραλία Ατσίγγανος

Εκτός από τη βόλτα στο λιμάνι, μπορείτε να κάνετε μπάνιο στις κοντινές παραλίες- εδώ υπάρχει πιο πολύ άμμος σε σχέση με Κάντια, Κονδύλι κτλ του Ναυπλίου-. Εμείς επιλέξαμε για μπάνιο την οργανωμένη παραλία Ατσίγγανου και μετά φαγητό στην εξαιρετική ταβέρνα Λιόκηπος, με ωραία κρέατα και αρκετά οικονομική.

Πεντανόστιμο κοκορέτσι στο Λιόκηπο

 

Extra tips

Στα στενά του Ναυπλίου

-Δεν γίνεται να πάτε στο Ναύπλιο και να μην φάτε παγωτό. Ο γνωστός «Ιταλός» στην παλιά πόλη έχει άπειρες γεύσεις παγωτού -και όλες είναι υπέροχες. Και ο Κουστένης θα σας ανταμείψει με το παγωτό του!

-Για μεζέδες και φαγητό, οι ντόπιοι επιλέγουν την καινούρια πόλη και όχι τις τουριστικές ταβέρνες της παλιάς πόλης. Πολύ καλή επιλογή αποτελεί το μεζεδοπωλείο Πηδάλιο.

Στα Πυργιώτικα

-Για κρέας στα κάρβουνα και γνήσια παϊδάκια, οι ντόπιοι επιλέγουν το χωριό Πυργιώτικα, λίγα λεπτά έξω από την πόλη. Επισκεφτείτε την ταβέρνα Τ’Αλώνια και, εκτός από προβατίνα, τιμήστε τις χειροποίητες γκόγκες!

-Ακόμα μια καλή και οικονομική επιλογή για καλά παϊδάκια είναι η ταβέρνα Βούλης που βρίσκεται μέσα στις ελιές και το πράσινο, 20 λεπτά μακριά από τ0 Νάυπλιο, στο χωριό Καλαμάκι.

You May Also Like

Αφήστε μια απάντηση

*