Wander bla bla

Εγκυμοσύνη και ταξίδι: Τι να προσέξεις

Ε εντάξει… Εγώ δεν είμαι ένα τυπικό παράδειγμα εγκύου που θέλει –ή πρέπει- να ταξιδέψει, γιατί μια συνηθισμένη γυναίκα που βρίσκεται σε κατάσταση εγκυμοσύνης κάνει ένα-δυο ταξίδια το πολύ στη διάρκεια της κύησής της και όχι… οκτώ, όπως έκανα εγώ και μάλιστα τα περισσότερα στο εξωτερικό.

Επίσης δεν είμαι γιατρός ώστε να σου πω στη δικιά σου περίπτωση τι πρέπει και τι ΔΕΝ πρέπει, καθώς κάθε εγκυμοσύνη είναι διαφορετική. Θα σου μιλήσω όπως το βίωσα εγώ και σύμφωνα με τις –γενικές- οδηγίες που υπάρχουν και που έδωσε στη δική μου περίπτωση ο γυναικολόγος μου Βασίλης Κελλάρης.

Με τι θα πας

Πριν ξεκινήσω τη … λίστα για τα πράγματα που πρέπει να προσέξεις, να υπογραμμίσω πως προσωπικά είμαι υπέρμαχος του ταξιδιού με αεροπλάνο –εκτός του ότι είναι σύντομο ταξίδι σε σχέση με το αυτοκίνητο, το αεροπλάνο είναι και το πιο ασφαλές μέσο είτε είσαι έγκυος είτε όχι-.

Εάν επιλέξεις αεροπλάνο για την μετακίνησή σου πρέπει να ξέρεις τα εξής:

-Καλό θα ήταν να σηκώνεσαι και να περπατάς, όταν πρόκειται για πολύωρη πτήση –πάνω από 3-4 ώρες- προς αποφυγή θρομβώσεων.

-Καλό θα ήταν όταν νιώσεις ότι πρέπει να πας τουαλέτα, να το κάνεις αμέσως, γιατί εάν το καθυστερείς, μπορεί να δημιουργηθούν ουρολοιμώξεις. Εννοείται βέβαια ότι τηρείς τους κανόνες υγιεινής και έχεις και μαζί σου ένα dettol παραπάνω, για να είσαι σίγουρη.

-Εννοείται ότι εάν είναι σύντομη πτήση και δεν χρειάζεσαι τουαλέτα, κάθεσαι στα αυγά σου με τη ζώνη δεμένη, γιατί οι αναταράξεις πάντα είναι πιθανές.

Στο Μόναχο

-Μείνε ενυδατωμένη, προτίμησε νερό αντί για αναψυκτικό αν σου προσφερθεί και εάν έχεις αναγούλες και εμετούς –εγώ είχα μέχρι και τον έκτο μήνα της εγκυμοσύνης μου- έχε κοντά σου την γνωστή σακούλα γιατί μπορεί να σου χρειαστεί. Εγώ είχα ζητήσει σε ένα ταξίδι μου στο Μόναχο και εξτρά σακούλες, με τις αεροσυνοδούς να είναι κάτι παραπάνω από εξυπηρετικές –μου πρόσφεραν κουβερτούλα και μαξιλαράκι για να είμαι πιο άνετα και σόδα για το στομάχι μου-.

Τέλος, κατά τη διάρκεια του check in ή του boarding εννοείται να πεις ότι είσαι έγκυος για να πάρεις προτεραιότητα και, εάν η βαλίτσα σου είναι βαριά, να ζητήσεις από το handling βοήθεια.

Extra tips:
ακτινοβολία από το σύστημα ελέγχου δεν περνάει στο μωρό, αλλά εάν είσαι σε αεροδρόμιο που μπορείς να συνεννοηθείς, μπορείς να ζητήσεις σωματικό έλεγχο.
-Στο check in σου, μην επιλέξεις θέσεις Exit γιατί εάν φαίνεται η κοιλιά σου, οι αεροσυνοδοί είναι αναγκασμένες να σε πάνε σε κανονική θέση γιατί απαγορεύεται. Στη δικιά μου περίπτωση, κατάφερα να τις ξεγελάω μέχρι τον έβδομο μήνα που ευτυχώς δεν φαινόταν η κοιλιά μου και ήθελα τις exit θέσεις για το extra legroom που προσφέρουν.

Σε περίπτωση ταξιδιού με αυτοκίνητο, τρένο ή πλοίο, τα tips που αφορούν στις συχνές στάσεις, στην προτεραιότητα σου λόγω εγκυμοσύνης, στην τουαλέτα και στην άνεση των θέσεων παραμένουν τα ίδια. Επαναλαμβάνω βέβαια πως θεωρώ ότι το ταξίδι με το αεροπλάνο είναι πολύ πιο ασφαλές και άνετο –από άποψη χρόνου- σε σχέση με το αμάξι και τους απαράδεκτους δρόμους της Ελλάδας.

Εννοείται φυσικά ότι το ταξίδι με μηχανή δεν είναι καν επιλογή –είπαμε!-.

 

Με ποιον θα πας

Με όποιον θες, αρκεί να μπορεί να σε βοηθήσει στο βάρος με τη βαλίτσα, στην οδήγηση, και στο εάν προκύψει κάτι, να μπορεί να ανταποκριθεί. Το ταξίδι μόνη σου –ειδικά το πρώτο και το τελευταίο τρίμηνο- δεν θα το συνιστούσα –βέβαια εγώ πήγα Μιλάνο όταν ήμουν τριών μηνών μόνη μου, αλλά ήταν μόνο για μια μέρα.

 

Που θα πας

Όπου θες, αλλά λογικά ο γιατρός σου θα σου συνιστούσε –κι εγώ το ίδιο θα έκανα βάσει πάντα της προσωπικής μου εμπειρίας- να μην κάνεις ούτε ένα υπερατλαντικό ταξίδι γιατί θα ταλαιπωρηθείς, ούτε ένα ταξίδι στη Γαύδο ή στο Καστελόριζο που αν συμβεί κάτι, δεν το λες και ευκολάκι. Επίσης, καλό θα ήταν να ενημερωθείς πριν πας, για τα νοσοκομεία και τα ιατρικά κέντρα της περιοχής –ειδικά αν πρόκειται για το πρώτο ή το τελευταίο τρίμηνο της κύησης. Στο ταξίδι μου στη Λέσβο, για παράδειγμα, είχα ψάξει από πριν για το κεντρικό νοσοκομείο –ήμουν μάλιστα στον όγδοο μήνα της εγκυμοσύνης μου.

Στη Λέσβο

Σημείωση: Λέμε συχνά για το πρώτο και το τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, γιατί το πρώτο τρίμηνο είναι και το πιο επίφοβο σε περίπτωση αποβολής, και αντίστοιχα το τρίτο τρίμηνο, σε περίπτωση πρόωρου τοκετού. Αλλά και γενικά, να ξέρεις, πως το δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης είναι και το πιο ξέγνοιαστο και ευχάριστο, γιατί έχει φύγει το αρχικό άγχος και οι αναγούλες, ενώ δεν έχεις και το «βάρος» του τρίτου τριμήνου της κύησης, ούτε τις ετοιμασίες της γέννας.

Πάμε, λοιπόν, να δούμε τι πρέπει να προσέξεις στο ταξίδι σου:

1. Το φαγητό
Ο,τι σου έχει πει ο γιατρός σου στην καθημερινή ζωή όταν είσαι έγκυος, ισχύει εις διπλούν και στο ταξίδι. Δηλαδή όχι ωμά – βέβαια εγώ το χαβιάρι μου στο Κίεβο το έφαγα, και με πολλή μεγάλη ευχαρίστηση-, όχι σαλάτες και λαχανικά που δεν ξέρεις αν έχουν πλυθεί καλά –προς αποφυγή τοξοπλάσματος που μπορεί να βλάψει το έμβρυο- και φυσικά όχι αλκοόλ. Εάν επιλέξεις μια χώρα της Αφρικής ή της Ασίας, εννοείται ότι είσαι ακόμα πιο προσεκτική –στο Κάιρο εγώ, ούσα στον έκτο μήνα της εγκυμοσύνης μου, την έβγαλα κυρίως με κρακεράκια και με φαγητό αποκλειστικά μέσα στο ξενοδοχείο.

Στο Κάιρο

2. Το νερό
Και μιλώντας για Κάιρο, κεφάλαιο νερό. Επίσης πρέπει να είσαι πολύ προσεκτική, γιατί σε πολλές χώρες –όχι μόνο αναπτυσσόμενες, αλλά και σε χώρες της Ευρώπης-, ακόμα και στα νησιά μας, το νερό δεν πίνεται και μπορεί να σε πειράξει. Όταν μιλάμε για την περίπτωση της Αιγύπτου δε, εκεί εκατό φορές πιο προσεκτική, γιατί νερό είναι και τα παγάκια, με νερό έχουν πλυθεί και τα λαχανικά κτλ.

3. Ρούχα-παπούτσια

Σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, είτε πας ταξίδι είτε όχι, ο γιατρός θα σου συστήσει να φοράς άνετα ρούχα που δεν σε σφίγγουν –ειδικά το καλοκαίρι- και άνετα παπούτσια. Εάν πας και ταξίδι, πόσο μάλλον! Επίσης, απόφυγε τα τακούνια –ειδικά εάν επισκεφτείς έναν προορισμό με σοκάκια, με πλακόστρωτα κτλ. Στο Ντουμπρόβνικ που είχα επισκεφτεί όταν ήμουν 6,5 μηνών, με τόσο πλακόστρωτο και πέτρα, μπορείς να πέσεις μέχρι και με αθλητικά, πόσο μάλλον με τακούνια.

4. Φάρμακα

Καλό είναι να έχεις μαζί σου τα απαραίτητα φάρμακα που θα σου πει ο γιατρός σου. Επίσης, εκτός από τα φάρμακα, εμένα με βόλεψαν πολύ αντικουνουπικά, προκαθίσματα για τουαλέτα και αντηλιακό.

5. Περπάτημα- κούραση- δραστηριότητες
Επίσης ο γιατρός σου θα κρίνει κατά περίπτωση, αλλά ο γενικός κανόνας είναι να το πας λάου- λάου. Δεν είναι απαραίτητο να κάνεις τώρα ορειβασία, ούτε να ξεπατωθείς μέσα σε μια ημέρα να δεις όλη την πόλη. Κι εγώ δεν ανέβηκα σε καμήλα στην Αίγυπτο, αλλά δεν έγινε και κάτι.

Μέχρι πότε μπορείς να ταξιδεύεις;

Ε όσο κοντεύεις προς την τελική ημερομηνία, καλό είναι να μαζεύεσαι στα πέριξ… Στο ταξίδι με αεροπλάνο, πάντως, οι περισσότερες αεροπορικές έχουν τον κανόνα ότι οι έγκυοι μπορούν να πετάξουν χωρίς ιατρικό πιστοποιητικό μέχρι το τέλος της 36ης εβδομάδας εγκυμοσύνης (έως τέσσερις εβδομάδες πριν από την αναμενόμενη ημερομηνία τοκετού) ή έως το τέλος της 28ης εβδομάδας, αν κυοφορούν δίδυμα.

Αυτά τα ολίγα βάσει προσωπικής και πάλι εμπειρίας…

Να χαρείς την εγκυμοσύνη σου λοιπόν και –αν σου επιτρέπει ο γυναικολόγος σου- να κάνεις τα ταξίδια σου με χαμόγελο, όρεξη και χωρίς άγχος!

You May Also Like

Αφήστε μια απάντηση

*