Travelling Abroad , Προορισμοί

Ενα ταξίδι ζωής:Στα τούρκικα παράλια του Βορείου Αιγαίου

Τσανάκαλε, Αρχαία Πόλη της Τροίας, Αϊβαλί, Τένεδος και πολλά ακόμα μέρη στα τούρκικα παράλια του Βορείου Αιγαίου είδαμε σε αυτό το ταξίδι, ένα ταξίδι που ήταν γεμάτο από εμπειρίες, συγκίνηση και ιστορία.

 

Σε μονοπάτια πολιτισμού, ιστορίας, τέχνης, ελαιόλαδου και ιστορίας περπατήσαμε τις ημέρες του Πάσχα, ξεκινώντας με ένα πούλμαν από την Κωνσταντινούπολη, με πρώτο σταθμό το Τσανάκαλε.

Το Τσανάκαλε ή Δαρδανέλλια είναι μια εξαιρετική βάση για να δει ο ταξιδιώτης σημαντικού αρχαιολογικού και πολιτισμικού ενδιαφέροντος αξιοθέατα, πριν κατέβει στο Αϊβαλί.

Στο Τσανάκαλε

Αναπόσπαστο κομμάτι της συγκεκριμένης περιοχής είναι η αρχαία Πόλη της Τροίας, που απέχει λίγα χιλιόμετρα μακριά και το νεοσύστατο μουσείο για την Τροία, που βρίσκεται λίγα μέτρα μακριά από τον αρχαιολογικό χώρο.

Η Αρχαία Πόλη της Τροίας

Η Τροία αποτελεί τη μυθική πόλη, όπου έγιναν οι μάχες του Τρωικού Πολέμου, που περιγράφονται στην Ιλιάδα, Στα τέλη του 1800, ο Ερρίκος Σλήμαν, ανακάλυψε την χαμένη πόλη, όπου τις τελευταίες δεκαετίες είναι πόλος έλξης χιλιάδων τουριστών από όλο τον κόσμο.

Αφού περιηγηθείτε στον αρχαιολογικό χώρο -θα δείτε και μια ρέπλικα του Δούρειου ίππου- το αρχαιολογικό μουσείο σάς περιμένει.

Στο αρχαιολογικό Μουσείο της Τροίας

Όσον αφορά τώρα στην πόλη του Τσανάκαλε, αξίζει να αφιερώσετε λίγη ώρα για βόλτα στην πόλη και στο λιμάνι της και μην παραλείψετε να κάνετε τα εξής: Πρώτον, να βγάλετε φωτογραφία στο λιμάνι με έναν δεύτερο και πιο εντυπωσιακό από αυτόν του αρχαιολογικού χώρου Δούρειο Ιππο, που δεσπόζει στην παραλία και είναι απόκτημα… της ταινίας  ‘’Τροία’’ με τον Brad Pitt. Αφού κατασκεύασαν για τις ανάγκες της ταινίας τον Δούρειο Ίππο, τον έδωσαν δώρο στην πόλη και από τότε είναι κι αυτό ένα τουριστικό αξιοθέατο.

Δεύτερη εμπειρία που πρέπει να βιώσετε είναι να επισκεφτείτε κατόπιν ραντεβού το Rhapsodos Mosaic, ένα σπίτι όπου η ιδιοκτήτριά του, η Emine το έχει μετατρέψει σε εργαστήρι της τέχνης των ψηφιδωτών, με κύριο θέμα τα μυθικά πρόσωπα της Τροίας και της ελληνικής μυθολογίας. Εκεί, είχαμε τη δυνατότητα να δούμε τη δουλειά της αλλά και να πάρουμε μια μικρή γεύση από την τέχνη της, φτιάχνοντας ψηφιδωτά.

Η Emine με τα ψηφιδωτά της

Τρίτο αξιοθέατο και ιδιαίτερα εντυπωσιακό είναι το νέο τζαμί που φτιάχτηκε στην περιοχή. Λέγεται 18 Mart Hatime Ana Ulu Camii, είναι -για τα ελληνικά δεδομένα- τεράστιο, ολοκαίνουριο, πολύ όμορφο. Μην ξεχάσετε να έχετε μαζί σας ένα μαντήλι, για να καλύψετε το κεφάλι σας.

Τέλος, στη βόλτα στο κέντρο του Τσανάκαλε, υπάρχει ένα μικρό παζάρι, το Aynali Carsi που θα βρείτε σουβενίρ, τούρκικα προϊόντα, ρούχα, μαντήλια και πολλά ακόμα… εδέσματα για να αγοράσετε ή να απολαύσετε επί τόπου. Κοντά στο παζάρι, υπάρχει και η πλατεία με το ρολόι (Clock Tower).

 

Στο παζάρι

Αποχαιρετώντας  το Τσανάκαλε και κατηφορίζοντας προς το Αϊβαλί, δύο είναι οι στάσεις που πρέπει οπωσδήποτε να κάνετε.

Μουσείο λαδιού

Πρώτη, το Μουσείο λαδιού στο Adatepe -μαζί φυσικά με το ομώνυμο χωριό, που έχει έντονη την ελληνική αρχιτεκτονική. Οσον αφορά στο μουσείου Λαδιού, είναι μικρό αλλά θα δείτε πως γινόταν μέχρι πρόσφατα η επεξεργασία της ελιάς, καθώς εκτίθενται παλιά μηχανήματα και στο μαγαζί δίπλα, μπορείτε να αγοράσετε προϊόντα όπως λάδι, ελιές, σαπούνια, κολόνιες.  Τα προϊόντα όπως και το μουσείο, έχουν μάλιστα σαν κεντρικό πρόσωπο στη συσκευασία τους την πανέμορφη Ρέφικα, μια κοπέλα ελληνικής καταγωγής που ζούσε στο χωριό Adatepe, ήταν ευρέως αγαπητή από όλους τους κατοίκους και έγινε γνωστή για την ιστορία αγάπης της. Ζητήστε να σας πουν την ιστορία της!

Το χωριό Adatepe

Όσον αφορά στο χωριό τώρα, βρίσκεται σε υψόμετρο, έχει παραδοσιακή πέτρινη αρχιτεκτονική και σοκάκια και θα σας θυμίσει πάρα πολύ Πήλιο, Παλαιό Άγιο Αθανάσιο, Στεμνίτσα και γενικά ελληνικό ορεινό χωριό. Αξίζει να πάτε οπωσδήποτε!

Δεύτερη στάση που πρέπει οπωσδήποτε να κάνετε -κι αν είναι δυνατόν να αφιερώσετε και μια-δυο βραδιές- είναι το νησί Bozcaada ή ελληνιστί Τένεδος. Το φέρι κάνει περίπου μια ώρα να φτάσει και υπάρχουν συχνά δρομολόγια, κυρίως το καλοκαίρι, όπου οι εύποροι κάτοικοι της Κωνσταντινούπολης την επιλέγουν για τις διακοπές τους.

H Τένεδος από μακριά

Η Τένεδος είναι ένα μικρό νησί -με έκταση μόλις 32 τετραγωνικά χιλιόμετρα και πληθυσμό 2.500 κατοίκων, εκ των οποίων πλέον έχουν μείνει 10 Έλληνες πια, όπως μας διηγήθηκε η κυρία Ανθούλα, μια  Ελληνίδα γιαγιά, μόλις μας είδε να μιλάμε ελληνικά, με έντονη τη συγκίνηση στα μάτια της. Στην υπογραφή της Συνθήκης των Σεβρών το νησί κατοικούνταν κατ’ απόλυτη σχεδόν πλειοψηφία από Έλληνες (γύρω στους 3.000), ενώ στην υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάνης η Τένεδος, μαζί με την Ίμβρο, προσαρτήθηκαν στην Τουρκία.

Το νησί λοιπόν, που θυμίζει Ελλάδα, είναι πολύ περιποιημένο, με αμμώδεις παραλίες και ένα λιμάνι με πολλά άσπρα σοκάκια, κουκλίστικα μαγαζιά, υπέροχες ταβέρνες με θαλασσινά, τείχη κάστρου, σοκάκια με πολύχρωμα γκράφιτι και δεκάδες γωνιές με χρώματα, Αιγαίο και τέχνη. Θα την λατρέψετε!

Γκράφιτι στην Τένεδο

Μην φύγετε από την Τένεδο, αν δεν αγοράσετε τα περίφημα μπισκότα, που έχουν υπέροχη γεύση και πολλή ποικιλία, όπως επίσης και παραδοσιακά τούρκικα γλυκά.  Ρωτήστε που βρίσκονται οι φούρνοι που τα πουλάνε!

Αποχαιρετώντας την Τένεδο και την γλυκιά, νοσταλγική και συγκινητική θα έλεγα γεύση που μας άφησε, συνεχίζουμε το road trip για τον τελικό σταθμό μας, το Αϊβαλί και το Cunda Island.

Η ονομασία της πόλης προέρχεται από την τουρκική λέξη ayva, (αϊβά) η οποία σημαίνει «κυδώνι» που αφθονεί στην περιοχή. Αλλωστε, το Αϊβαλί παλιά λεγόταν Κυδωνίες. Όπως ίσως θα ξέρετε, στις αρχές του 20ού αιώνα, οι Έλληνες αποτελούσαν το σύνολο του πληθυσμού της πόλης.

Το Cunda island, είναι μεν νησί, ωστόσο ενώνεται με το Αϊβαλί με μια μικρή γέφυρα-δρόμο, οπότε πρακτικά είναι σαν συνέχεια του Αϊβαλί. Ελληνιστί, μιλάμε για το Μοσχονήσι, όπου πριν την Μικρασιατική καταστροφή, αριθμούσε  γύρω στους 10.000 Ελληνες.

Στην Cunda

Πάμε να δούμε τι να κάνετε στην ευρύτερη περιοχή του Αιβαλί.. Όσον αφορά στo Cunda island, περπατήστε στα πανέμορφα πέτρινα σοκάκια του, κάντε βόλτα στο λιμάνι το ηλιοβασίλεμα, ανακαλύψτε κάθε ξεχωριστή γωνιά του, με τις ωραίες διακοσμήσεις μαγαζιών, τα μικρά καφέ, τα μαγαζάκια σουβενίρ και τα τούρκικα καφενεία.

Πιείτε τον τούρκικο καφέ σας στο περίφημο Tas Kahve  και χαζέψτε την αύρα της πόλης.

Γωνιές στην Cunda

Ανηφορήστε μέχρι τον παραδοσιακό Ανεμόμυλο, γευτείτε πολλά διαφορετικά είδη κρασιών στο Cunda Vino, καθώς η περιοχή έχει εξαιρετικό κρασί και βγάλτε φωτογραφίες σε κάθε μοναδικό δρομάκι με τα υπέροχα παραδοσιακά σπίτια.

Περπατώντας στα σοκάκια, θα περάσετε και από την τεράστια και πανέμορφη εξωτερικά εκκλησία των Ταξιαρχών. Εσωτερικά, σας  προετοιμάζω ότι έχει γίνει μουσείο Παιχνιδιών, οπότε εάν δεν θέλετε να νιώσετε ένα σφίξιμο στην καρδιά, καλό είναι να την θαυμάσετε απέξω.

Η εκκλησία του Ταξιάρχη

Στο Αϊβαλί τώρα, δέκα  λεπτά από το Cunda island, αφιερώστε ένα πρωινό για να κάνετε τη βόλτα σας στο λιμάνι, να φάτε μύδια… ντολμαδάκια street food, να κάνετε τα  ψώνια σας στο παζάρι με ρούχα, τουρκικά προϊόντα, σουβενίρ (κάθε Πέμπτη) και φυσικά  να αγοράσετε  τούρκικα γλυκά από τον φούρνο Guler Tatlihanesi.

To Λιμάνι στο Αιβαλί
Μύδια…street food
Γωνιές στο Αιβαλί

 

Στο παζάρι

Ακόμα  μια … εμπειρία που πρέπει να έχετε στο Αϊβαλί είναι το… τοστ του. Ναι, καλά διαβάσετε! Το Αϊβαλί είναι διάσημο στους Τούρκους για το πεντανόστιμο τοστ του, που μπορείτε να το βρείτε σε πολλά μαγαζάκια. Ψημένο, ζεστό, με τυρί, ντομάτα, κρέας, τουρσί, σος και πολλά ακόμα υλικά, θα φάτε ένα και θα θέλετε κι άλλο! Συνδυάζεται υπέροχα με τούρκικη γκαζόζα που σε γεύση θυμίζει πολύ το κρητικό μπυράλ.

Το περίφημο τοστ

Περπατώντας στο Αϊβαλί, να πάτε στο μουσείο Ayvalik Ayazmasi (η εκκλησία Παναγιά Φανερωμένη που ανακαινίστηκε πλήρως μετά από πλήρη εγκατάλειψη και έχει γίνει πια μουσείο όπου η βρύση του έχει άγιασμα, ιερό νερό δηλαδή). Πάνω από την βρύση, θα δείτε και την περίφημη φράση ΝΙΨΟΝ ΑΝΟΜΗΜΑΤΑ ΜΗ ΜΟΝΑΝ ΟΨΙΝ, δηλαδή μην πλένεις μόνο το πρόσωπό σου, αλλά και τις αμαρτίες σου, μια φράση που διαβάζεται  και ανάποδα.

Λίγο έξω από το Αιβαλί, τρεις είναι οι στάσεις που δεν πρέπει να παραλείψετε. Πρώτον, το Nova Vera Olive Oils, εάν θέλετε να αγοράσετε καλής ποιότητας ελαιόλαδο και να δοκιμάσετε λάδι με γεύση ..λεμόνι, μανταρίνι, πικάντικο κ.ά.

Nova Vera Olive Oils

Δεύτερον, το χωριό Kucukkoy, δηλαδή μικρό χωριό. Πρόκειται για ένα χωριό λίγο έξω από το Αιβαλί, με όμορφα σπίτια, μια μεγάλη πλατεία με μια εκκλησία που πια έχει γίνει τζαμί, κατοίκους που κάθονται στα καφενεία και πίνουν τον καφέ τους, παιδάκια που παίζουν στους δρόμους και πολύ γραφικότητα και  ομορφιά στα στενά του. Οι πόρτες των σπιτιών του, δε, είναι έργα τέχνης!

Τρίτον, στην επαρχία Balikesir, υπάρχει ο περίφημος λόφος με το πάτημα του διαβόλου ή Devil’s Feast  ή Şeytan Sofrası. Εκτός από την υπέροχη θέα που σου κόβει την ανάσα, καθώς όλα τα μικρά καταπράσινα νησιά και η ευρύτερη περιοχή του Αϊβαλί απλώνεται πιάτο στα μάτια σας, θα δείτε και το πάτημα του Διαβόλου, όπου σύμφωνα με το μύθο ο Διάβολος πάτησε το πόδι του. Στη μικρή λιμνούλα, οι τουρίστες ρίχνουν ένα κέρμα και κάνουν μια ευχή.

Το πάτημα του Διαβόλου

 

Η βασική ομορφιά του αξιοθέατου, ωστόσο, είναι  να κάτσετε στην καφετέρια και να απολαύσετε τη θέα που βρίσκεται μπροστά σας.

Πού μείναμε

Στο Τσανάκαλε, στο ξενοδοχείο Hilton. Όπως μπορείτε να φανταστείτε, υπέροχο ξενοδοχείο μεγάλης αλυσίδας, με εκπληκτικό πρωινό, καθαρό, τούρκικο χαμάμ και κοντά στην πόλη. Δίπλα του υπάρχει και  ένα μικρό μολ.

Στην Cunda, σε ένα πέτρινο, καινούριο συγκρότημα δωματίων,  το Ziyabey Konagi, μέσα στα σοκάκια της πόλης της Cunda, με έντονο το παραδοσιακό στοιχείο και στη διακόσμηση και στο φαγητό.

Παραδοσιακό πρωινό στο ξενοδοχείο
Εξω από το Ziyabey Konagi

Πού να φάτε

Στο Τσανάκαλε, στο Yalova  Restaurant για υπέροχο ψάρι και τούρκικους μεζέδες.

Στο Adatepe, στο Margu Restaurant, για τούρκικους μεζέδες και εξαιρετικό αρνί.

Margu Restaurant

Στην Τένεδο, στο Adam Restaurant, για μύδια, ψάρι και τους κλασσικούς τούρκικους μεζέδες που ανέφερα και παραπάνω.

Adam Restaurant

Στην Cunda, στο L’aranchia Restaurant και στο Cunda Despot Evi 1862 Restaurant για μοντέρνα κουζίνα με παραδοσιακές πινελιές και πολύ καλό κρασί.

 

 

Το ταξίδι διοργανώθηκε από το Γραφείο Τουρισμού και Πολιτισμού της Τούρκικης Πρεσβείας στην Αθήνα (TGA).

 

You May Also Like

Αφήστε μια απάντηση

*