From Greece with love , Προορισμοί

Εσύ έχεις σκεφτεί για τις διακοπές σου την Καλαμάτα;

Αν όχι, πολύ κακώς.

Η Καλαμάτα συνδυάζει τα πάντα: θάλασσα, διασκέδαση, φαγητό, ευκολία στην πρόσβαση, καλές τιμές. Συνεπώς, απευθύνεται και σε όλους: παρέες, ζευγάρια, οικογένειες με παιδιά.

Σε μόλις δυόμιση ώρες από Αθήνα, έχεις πρόσβαση σε μια τεράστια καθαρή παραλία η οποία μάντεψε… είναι μέσα στην πόλη!

Αλλά ας τα πάρουμε τα πράγματα από την αρχή… Τι μπορείς (και σου συστήνω) καταρχάς να κάνεις στην Καλαμάτα:

1. Να σουλατσάρεις στην Ναυαρίνου


Ο παραλιακός δρόμος της Καλαμάτας, μήκους 2 και κάτι χιλιομέτρων, είναι η καλύτερη επιλογή για μια καλοκαιρινή απογευματινή βόλτα.

Στα δεξιά σου, βλέπεις την παραλία όπου κόσμος κάνει μπάνιο και ηλιοθεραπεία ενώ στα αριστερά σου η Ναυαρίνου έχει άπειρα μαγαζιά –ταβέρνες, καφετέριες, beach bar που το καλοκαίρι βάζουν τραπεζάκια και ξαπλώστρες και στην παραλία.

Επίσης, ειδικά το καλοκαίρι, βλέπεις στον δρόμο, υπαίθριους πωλητές και πολλά παιχνίδια για παιδιά. Περπάτησε τον όλο μέχρι τέλους όπου θα δεις τις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες με τις ωραίες άνετες ξαπλώστρες και τα προσεγμένα beach bar.
2. Να επισκεφτείς την Παλιά Πόλη της Καλαμάτας και το Κάστρο της


Η παλιά πόλη της Καλαμάτας, πίσω από την πλατεία της 23ης Μαρτίου και κάτω από το Κάστρο της πόλης, θυμίζει πολύ το ωραίο κομμάτι του κέντρου της Αθήνας –Μοναστηράκι, Ψυρρή κτλ.

Περπατώντας στα στενά της παλιάς πόλης

Μαγαζάκια μικρά με τοπικά προϊόντα, δημοφιλή σουβλατζίδικα, καφενεία με ντόπιους, στέκια της νεολαίας και ωραίες ταβέρνες με μαγειρευτά είναι μερικά από αυτά που θα συναντήσεις στην βόλτα σου.

Θα δεις τον ναό της Υπαπαντής, την οδό Σπάρτης, το βυζαντινό εκκλησάκι των Αγίων Αποστόλων, το αρχαιολογικό Μουσείο.


Στο Κάστρο της Καλαμάτας, πάνω από την Παλιά Πόλη, ο επισκέπτης μπορεί να περιηγηθεί μόνο περιμετρικά, εντός του κάστρου και να απολαύσει υπέροχη θέα προς το ιστορικό κέντρο της πόλης, ενώ στο νότιο άκρο του κάστρου διοργανώνεται το Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού.

3. Να περπατήσεις στο κέντρο της πόλης


Η πεζοδρομημένη οδός Αριστομένους είναι γεμάτη από μαγαζιά με ρούχα (σαν μια μικρή Ερμού σκέψου) και καταλήγει σε μια τεράστια πλατεία με πολλές καφετέριες και μαγαζιά, την πλατεία Βασιλέως Γεωργίου, την κεντρική πλατεία της Καλαμάτας.

Ο,τι πρέπει για απογευματινή και βραδινή έξοδο!

4. Να περιηγηθείς στο Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων


Αν και παραμελημένο –εγώ όταν το επισκέφτηκα είχε αρκετά σκουπίδια και φαινόταν εγκαταλελειμμένο- αξίζει μια επίσκεψη, καθώς αποτελεί το μοναδικό στο είδος του υπαίθριο μουσείο στην Ελλάδα και το συναντά κανείς σε μια απόσταση 5 λεπτών από την κεντρική πλατεία της Καλαμάτας ακολουθώντας την οδό Αριστομένους με κατεύθυνση προς το λιμάνι.

Μέσα στο Πάρκο

5. Να πας στην Μαρίνα Καλαμάτας


Η Μαρίνα Καλαμάτας αποτελεί ένα όμορφο κομμάτι της πόλης και έχει πολλές οικογενειακές ταβέρνες για φαγητό με θέα την θάλασσα.

Τώρα, πάμε να δούμε τις παραλίες γύρω από την Καλαμάτα που είναι όλες πεντακάθαρες –και όλες σχεδόν με βότσαλο- και βρίσκονται όλες ανατολικά στο δρόμο προς τις Κιτριές:

1. Η παραλία της Καλαμάτας

Στο Secada Beach Bar

Όπως είπαμε κ στην αρχή του κειμένου, η παραλία της Καλαμάτας είναι άμεσα προσβάσιμη, καθαρή και τεράστια, καθώς μπορείς να κολυμπήσεις σε όλο το μήκος της. Ξεχώρισα το beach bar Secada, καθώς είχε πολύ καλή εξυπηρέτηση, ωραία φαγητά και ποτά και άνετες ξαπλώστρες και κρεβάτια.

2. Η παραλία της Σάντοβας


Η παραλία Σάντοβας είναι η μοναδική παραλία στην γύρω περιοχή της Καλαμάτας που έχει άμμο και το πλάτος της δεν είναι πολύ μεγάλο. Ωραία κρεβάτια και προσεγμένα beach bar συνθέτουν το ωραίο τοπίο.
3. Αλμυρός


O Αλμυρός είναι μια μεγάλη παραλία που μαζεύει πολύ κόσμο και βρίσκεται λίγο πριν τη Σάντοβα.
4. Μαντίνεια


Δέκα χιλιόμετρα ανατολικά της Καλαμάτας, η βοτσαλωτή παραλία της Μικρής Μαντίνειας, μπροστά στο ομώνυμο χωριό, είναι βραβευμένη με Γαλάζια σημαία και έχει πολλά μπαράκια και ταβέρνες πάνω στο κύμα.
5. Κιτριές


Οι Κιτριές, μισή ώρα περίπου από την Καλαμάτα, είναι το τελευταίο χωριό της διαδρομής που θα κάνετε για τις κοντινές ανατολικές παραλίες, μιας διαδρομής πολύ όμορφης με πολλή θάλασσα και ωραίους οικισμούς. Ο πιο ωραίος ίσως από αυτούς είναι οι Κιτριές, είναι ένα γραφικό μικρό παραθαλάσσιο χωριό με τρεις κολπίσκους.

Στον κεντρικό, με τις ψαροταβέρνες Μίμης και Γαιτανάρος, μπορείτε να φάτε φρέσκο ψάρι και να κάνετε τη βουτιά σας στην βοτσαλωτή παραλία.

Στη βοτσαλωτή παραλία στις Κιτριές

Αριστερά και δεξιά υπάρχουν άλλοι δύο καταπράσινοι κολπίσκοι με ωραία νερά που πας με τα πόδια σε ένα χωμάτινο μονοπάτι.

Στις Κιτριές

Που να φάτε
Ξεχώρισα για φρέσκο ψάρι τις ταβέρνες στις Κιτριές που ανέφερα από πάνω, όπως επίσης και την ταβέρνα με την υπέροχη θέα «Το Ξημέρωμα» πέντε λεπτά έξω από την Καλαμάτα.

Η ωραία θέα από το «Ξημέρωμα»

Για μοντέρνο εστιατόριο με σεβασμό στην παράδοση, να πάτε στο «Κάρδαμο» που βρίσκεται στο κέντρο της Καλαμάτας.

Στον Τζίμη

Για σουβλάκι πηγαίντε στην Παλιά Πόλη, στον Άρη ή στο Τζίμη. Για ωραία μαγειρευτά, την ταβέρνα τα «Ρολλά», με χρώμα και ύφος από το παρελθόν, την προτιμούν όλοι-ντόπιοι και επισκέπτες.Για πιο οικογενειακές καταστάσεις, οι ταβέρνες στη Μαρίνα της Καλαμάτας, αν και τουριστικές, ήταν αξιοπρεπείς.
Όλα τα παραπάνω, είχαν καλές τιμές.

Για υπέροχη θέα


Το μαγαζί που ξεχωρίζει για την απίστευτη θέα του και τον ιδιαίτερο χώρο του λέγεται Καστράκι και βρίσκεται στην περιοχή της Άνω Βέργας. Δείτε το ηλιοβασίλεμα στο Μεσσηνιακό κόλπο, απολαμβάνοντας το ποτό σας. Οι φωτογραφίες μιλούν από μόνες τους.

You May Also Like

Αφήστε μια απάντηση

*