From Greece with love , Προορισμοί

Στο τρίτο πόδι της Πελοποννήσου: Μονεμβασιά, Μαραθιάς, Ελαφόνησος

Κι εκεί που λες ότι τα καλύτερα νερά τα έχεις δει στο Αιγαίο ή το Ιόνιο, και ότι η Λακωνία απλά θα σου προσφέρει ήσυχες και ξεκούραστες διακοπές και ως εκεί, βγαίνεις λάθος: Συναντάς καταγάλανα νερά, απείρου κάλλους παραλίες, καστροπολιτείες, βυθισμένους οικισμούς, ελληνικά φιορδ, απολιθωμένα δάση και σπήλαια!

Το τρίτο πόδι της Πελοποννήσου σε εκπλήσσει ευχάριστα. Έχει όλα τα παραπάνω και πολλά περισσότερα. Και το κυριότερο; Είναι –αν εξαιρέσεις την πασίγνωστη Μονεμβασιά και τον διάσημο Σίμο της Ελαφονήσου- τελείως ανεκμετάλλευτο τουριστικά, άρα αγνό, άρα υπέροχο.

Η διαδρομή ξεκίνησε από την Αθήνα και διήρκησε περίπου 4 ώρες. Περάσαμε από τη Σπάρτη και μετά, σε μια όμορφη διαδρομή, βρεθήκαμε σε ένα παραθαλάσσιο και γαλήνιο μέρος που λέγεται Μαραθιάς και βρίσκεται περίπου μισή ώρα από την Ελαφόνησο, 45 λεπτά από τη Μονεμβασιά και μισή ώρα από τη Νεάπολη. Το χωριό ψηλά λέγεται Ελίκα και το κάτω μέρος είναι ο Μαραθιάς, που συνορεύει με τον Παναρίτη.

Στον Παναρίτη

Εκεί, είχαμε κλείσει ένα μεγάλο και πανέμορφο air bnb σπίτι, με οικοδέσποινα την κυρία Ολυμπία που το συνιστώ ανεπιφύλακτα σε όποιον θέλει να ανακαλύψει την περιοχή.

Πάμε να δούμε λοιπόν, τι μπορείς να κάνεις εάν βρεθείς στην Λακωνία και πώς να περάσεις ευχάριστα τις διακοπές σου:

1. Να ξεκουραστείς στον Μαραθιά και να δεις την περιοχή γύρω από αυτόν

Η παραλία του Μαραθιά

Όπως είπα και παραπάνω, ο Μαραθιάς προσφέρεται για ξεκούραση. Εκτός από 2-3 μαγαζιά, έχει και ένα μικρό λιμανάκι. Η παραλία του είναι υπέροχη, ήσυχη και ανοργάνωτη. Δίπλα ακριβώς, υπάρχει η παραλία του Παναρίτη, που έχει μια καντίνα και λίγες ξαπλώστρες.

Η παραλία του Παναρίτη

Τα νερά και η παραλία δεν έχουν να ζηλέψουν σε τίποτα το Σίμο της Ελαφονήσου. Δεν θα θέλετε να φύγετε!

Τα νερά της Πλύτρας

Εκτός από τον Παναρίτη και τον Μαραθιά, πολύ καλή επιλογή για μπάνιο είναι και η Πλύτρα –μισή ωρίτσα από τον Μαραθιά. Υπέροχα νερά, ό,τι πρέπει για οικογένειες.

Το ερειπωμένο σπίτι στην παραλία

 

Εχει ένα μικρό κόλπο με το ερειπωμένο και μισογκρεμισμένο σπίτι και μια οργανωμένη παραλία με beach bar λίγο πιο κάτω που λέγεται Παχιά Άμμος.

Στην Παχιά Άμμο

Εκτός από το πρωί, την Πλύτρα μπορείτε να την επισκεφτείτε και το βραδάκι, για ήσυχη βόλτα.

Για βόλτα, καλή επιλογή είναι και το χωριό Αρχάγγελος, δέκα λεπτά από τον Μαραθιά. Έχει μια ήσυχη παραλία για μπάνιο, δυο τρία καφέ και κάποιες επιλογές για φαγητό.

Στον Αρχάγγελο

Άλλες παραλίες που ευχαριστηθήκαμε μπάνιο και βρίσκονται περίπου μισή ωρίτσα από τον Μαραθιά και είναι κοντά στη Νεάπολη, είναι η παραλία της Πούντας (ανοργάνωτη), όπου είναι το μέρος που πρακτικά φεύγει το φέρι για Ελαφόνησο, ο Μάγγανος (όταν πήγαμε εμείς δεν ήταν οργανωμένη) και η παραλία του Νερατζιώνα (οργανωμένη) λίγο πιο κάτω. Όλες υπέροχες, με τέλεια νερά και άμμο, που δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από το Σίμο.

Στην Πούντα
Ο Μάγγανος
Νερατζιώνας
Nεραντζιώνας

Στην Πούντα επίσης, υπάρχει και μια…βυθισμένη πολιτεία το  “Παυλοπέτρι” από το οποίο έλαβε την ονομασία της και ολόκληρη η γύρω περιοχή. Σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες πρόκειται για μία από τις αρχαιότερες βυθισμένες πολιτείες στον κόσμο και εκτείνεται σε περίπου 50 στρέμματα. Περιλαμβάνει ακέραιες κατόψεις κτιριακών συγκροτημάτων, αυλές, δρόμους, τάφους. Είναι επισκέψιμη, και μπορείτε να πάτε με μάσκα και αναπνευστήρα! Εμείς δεν το καταφέραμε λόγω παιδιών.

2. Να μαγευτείς από την Μονεμβασιά


Τι να πει κανείς για τη Μονεμβασιά. Τα είπε όλα ο Γιάννης Ρίτσος, σε ένα ποίημα του, για τον τόπο καταγωγής του: «Κυρά Μονοβασιά μου, πέτρινο καράβι μου. Χιλιάδες οι φλόκοι σου και τα πανιά σου. Κι όλο ασάλευτη μένεις να με αρμενίζεις μες στην οικουμένη.»

Φτάσαμε στη Μονεμβασιά, μετά από μια υπέροχη διαδρομή με ωραία χωριά, τον Άγιο Μάμα, τα Λιρά κτλ- και στροφές. Το σύγχρονο μέρος της πόλης που έχει πολλά μαγαζιά αλλά δεν κάτσαμε και το παλιό όπου βρίσκεται το Κάστρο, είναι στο βράχο. Εμείς ευτυχώς δεν ταλαιπωρηθήκαμε με το πάρκινγκ και βρήκαμε λίγο πριν την είσοδο στο Κάστρο –αλλά γενικά, μας είπαν ότι είναι δύσκολο να βρεις και θέλει πολύ περπάτημα.

Πολύ περπάτημα θέλει και μέσα στο κάστρο –και σίγουρα καρότσι δεν πάει. Εμείς με δύο νήπια ζοριστήκαμε, η αλήθεια είναι.

Η Μονεμβασία χωρίζεται στην Άνω Πόλη που κτίστηκε πρώτη και δεν κατοικείται και την Κάτω Πόλη που κατοικείται. Ακολουθώντας το κεντρικό καλντερίμι της Κάτω Πόλης πήγαμε στην κεντρική πλατεία με το κανόνι όπου δεσπόζει η εκκλησία του Ελκόμενου Χριστού.

Από το Κανόνι μπορείτε να κατηφορίσετε προς τα τείχη και να επισκεφθείτε τη μεγάλη πλατεία με την εκκλησία της Παναγίας Χρυσαφίτισσας. Εκεί βρίσκεται και το σπίτι που γεννήθηκε και μεγάλωσε ο Γιάννης Ρίτσος, όπως επίσης και ο τάφος του.

Στο Κάστρο υπάρχουν πολλές επιλογές για φαγητό, ποτό ή γλυκό. Και ..υπέροχες ταράτσες!

Δίπλα από την Μονεμβασιά, υπάρχει μια περιοχή, που δυστυχώς, εμείς δεν προλάβαμε να την επισκεφτούμε, αλλά πρέπει να σας την πω: Ο Γέρακας με το γραφικό του λιμανάκι. Πρόκειται για ένα μικρό παραθαλάσσιο χωριό, και θεωρείται το φιόρδ της Πελοποννήσου!

3. Να «πεταχτείς» στην Ελαφόνησο

Στο λιμάνι της Ελαφόνησου
Στην παραλία του Σίμου
N2032

Την Ελαφόνησο την έχετε ακούσει πιθανόν για τη διάσημη παραλία του Σίμου, με τα υπέροχα νερά.

Είκοσι λεπτά από την βάση μας, και δέκα λεπτά με το φέρι (1€ το εισιτήριο το άτομο και 11€ το αυτοκίνητο) και τσουπ βρεθήκαμε στην Ελαφόνησο. Το λιμάνι είναι πολύ όμορφο, έχει την πολυφωτογραφημένη εκκλησία και πολλές επιλογές για φαγητό και καφέ.

Σε περίπου 4 χιλιόμετρα, βρίσκεσαι στην παραλία του Σίμου, τη μικρή και τη μεγάλη, όπου πραγματικά, μέσα από το κάμπινγκ, αμμόλοφους και πολλή άμμο, καταλήγεις σε νερά… πισίνας!

Τα καταγάλανα νερά του Σίμου

Η παραλία εκτός από μαγευτική, είναι και ό,τι πρέπει για παιδιά, γιατί είναι ρηχή, σχετικά ζεστή και πεντακάθαρη.

Ακόμα μια επιλογή για απολαυστικό μπάνιο είναι στα νησιά της Παναγίας, όπου είχαμε πάει παλαιότερα. Διαμονή, εκτός από το κάμπινγκ του Σίμου, έχει σε όλη την Ελαφόνησο, από basic μέχρι και πιο πολυτελή διαμερίσματα.

4. Να σεργιανίσεις στην Νεάπολη

Στο λιμάνι της Νεάπολης

Η Νεάπολη είναι μια παραθαλάσσια πόλη της Λακωνίας. Δεν έχει κάτι το φοβερό, αλλά είναι μια χαρά επιλογή για βόλτα, παγωτό, καφέ και φαγητό –και για να δείτε και λίγο κόσμο σε σχέση με την ησυχία του Μαραθιά. Από τη Νεάπολη φεύγουν και τα πλοία για Κύθηρα, οπότε είναι μια καλή ευκαιρία να τα ανακαλύψετε κι αυτά. Εμείς έχουμε πάει Κύθηρα και μας άρεσε πολύ το νησί!

5. Να ανακαλύψεις το Σπήλαιο Καστανιάς

Μέσα στο Σπήλαιο της Καστανιάς

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά σπήλαια της Ελλάδας βρίσκεται καλά κρυμμένο μισή ώρα από τη Νεάπολη. Πλούσιο σε πυκνότητα και ποικιλία σχημάτων, χρωμάτων και μορφών, το σπήλαιο κατατάσσεται δεύτερο στο είδος του σε όλη την Ευρώπη!

Το εισιτήριο κοστίζει 7€ και η διαδρομή η αλήθεια είναι ότι έχει στροφές, αλλά αξίζει τον κόπο. Εάν πάτε με παιδιά δεν θα συναντήσετε κάποιο πρόβλημα, καθώς η διαδρομή μέσα στο σπήλαιο είναι 500 μέτρα και δεν είναι δύσβατη. Τώρα με μωρά.. εμείς ζοριστήκαμε λίγο με τον μικρό γιατί ήθελε να πιάνει όλους τους σταλακτίτες και σταλαγμίτες –που απαγορεύεται.

Επίσης, μαζί με το Σπήλαιο της Καστανιάς, βολεύει να συνδυάσετε μια επίσκεψη στο Απολιθωμένο Δάσος (40 λεπτά από το Σπήλαιο), που εμείς δεν το επιχειρήσαμε λόγω μωρών και -ίσως- δύσβατης- διαδρομής αλλά μας είπαν όλοι ότι είναι υπέροχη εμπειρία.

6. Να φας στις υπέροχες και φθηνές ταβέρνες του

Στην Νεράιδα

Όπου φάγαμε στην Λακωνία, ήταν φθηνά και νόστιμα. Ξεχωρίζω με μεγάλη διαφορά την ταβέρνα Λυγερή στο χωριό Ελίκα –τη μοναδική νομίζω ταβέρνα του χωριού- για τους κολοκυθοανθούς, τα τσαΐτια, τη γουρουνοπούλα και τα παϊδάκια της. Μετά, ακολουθούν η Νεράιδα στο χωριό Άγιος Νικόλας και το Λιμανάκι στη Νεάπολη για φρέσκο ψάρι. Συμπαθητικές ήταν και οι ταβέρνες στο Μαραθιά, ενώ μου είπαν και πολύ καλά λόγια για τα Mone Mone (Νεάπολη), Δημότσης (Μολάοι) και Ορίζοντες (Βιγκλάφια), αλλά δυστυχώς δεν πρόλαβα να τις επισκεφτώ όλες. Στην Ελαφόνησο τώρα, φάγαμε αρκετά καλά στην Ουρανία στο λιμάνι και στα Νησιά της Παναγίας.

You May Also Like

Αφήστε μια απάντηση

*