Το Ρεθυμνάκι μου -και τα στέκια του, παλιά και νέα, τουριστικά και μη
Λένε πως όσο και να ταξιδέψεις, υπάρχει ένας προορισμός που πάντα θα σε κάνει να γυρνάς σε αυτόν.. Αυτό τον προορισμό τον λες πατρίδα…
Μπορεί να είναι από τους γονείς σου, οι ρίζες σου, μπορεί να είναι ένας τόπος με τον οποίο μαγεύτηκες στην ενήλικη ζωή σου, μπορεί να είναι ένα εξοχικό φίλων που πέρναγες κάθε καλοκαίρι, μπορεί πολλά…Για μένα, αυτός ο τόπος είναι το Ρέθυμνο και το χωριό μου, ο Μέρωνας Αμαρίου, στο κέντρο της Κρήτης, αντίκρυ από τον Ψηλορείτη, σε υψόμετρο 650 μέτρα, 40 λεπτά μακριά από το Ρέθυμνο.
Ο παππούς μου, από την πλευρά της μητέρας μου, ήταν Κρητικός. Αυτός με έκανε να αγαπήσω τόσο πολύ την Κρήτη.
Στο χωριό μου έμαθα τι πάει να πει παιχνίδι και φύση. Παίζαμε όλη την ημέρα κουτσό, μαζεύαμε μούρα από τα χωράφια και μόλις τελείωνε η βροχή, πηγαίναμε για σαλιγκάρια. Νερό παίρναμε από τις βρύσες του χωριού και όλο το καλοκαίρι ήταν χορός, ξεγνοιασιά, παιχνίδι, φύση, πανηγύρια. Η τελευταία μέρα των διακοπών πάντα ήταν η χειρότερη της ζωής μου, γιατί έβλεπα από το αμάξι το Μέρωνα να ξεμακραίνει και μετρούσα αντίστροφα μέχρι του χρόνου το καλοκαίρι που θα το ξαναέβλεπα.
Αδιαμφισβήτητα λοιπόν, είναι το πιο όμορφο χωριό που υπάρχει για μένα. Και το Ρέθυμνο η πιο όμορφη ελληνική πόλη. Και ήρθε η ώρα να σας δείξω τα στέκια μας, ώστε, όταν επισκεφτείτε το νομό Ρεθύμνου, να πάτε σε αυτά που έχουμε ευχαριστηθεί πιο πολύ ως ντόπιοι –στόχος κάθε αυθεντικού ταξιδιώτη:
1. Να φάτε αυθεντική κρητική κουζίνα στον Αλέκο στους Αρμένους
Οι Αρμένοι είναι ένα χωριό έξω από το Ρέθυμνο. Εκεί, υπάρχει Αλέκος. Στον Αλέκο, δεν θα βρείτε καταλόγους, δεν θα βρείτε μη τοπικά προϊόντα – και δεν εννοώ μόνο τις πρώτες ύλες του φαγητού. Τα αναψυκτικά είναι κρητικά, τα υλικά είναι από την τοπική γη –μέχρι και το καρεκλάκι φαγητού για το μωρό, δεν είναι από κάποιο μαγαζί Made in china, αλλά μια ξύλινη καρέκλα χωριού που την έχουν προσαρμόσει κατάλληλα για παιδί.
Δεν παραγγέλνεις λοιπόν, απλά σου φέρνουν ότι έχουν μαγειρέψει. Και είναι όλα κάτι παραπάνω από γευστικά. Και πολύ φθηνά.
Κι ένα tip για κάτι πιο τουριστικό: Μετά τους Αρμένους, σε απόσταση περίπου ενός τετάρτου, υπάρχει το Σπήλι. Μεγάλο, τουριστικό χωριό, με βρύσες και πολλά μαγαζιά. Μπορείτε να κάνετε και μια στάση εκεί.
2. Να κολυμπήσετε στο Αμμουδάκι
Από όλες τις θάλασσες που έχω πάει, μπάνιο έχω ευχαριστηθεί πιο πολύ στην Κρήτη. Και από όλα τα νερά της Κρήτης, πιο πολύ έχω ευχαριστηθεί τα νερά στο Αμμουδάκι. Δεν είναι διάσημη όπως το Ελαφονήσι ή ο Μπάλος στα Χανιά, ούτε το τοπίο σου κόβει την ανάσα, αλλά είναι αυτή η παραλία που πάντα επιλέγεις να πηγαίνεις για να απολαύσεις τα νερά της.
Δίπλα από την παραλία Αμμούδι λοιπόν, υπάρχει ένας χωματόδρομος που σε οδηγεί αμέσως σε πολλούς μικρούς κολπίσκους. Μια από αυτές τις παραλίες λοιπόν, είναι το Αμμουδάκι. Πριν μερικά χρόνια, ήταν ανοργάνωτη. Τώρα έχει beach bar και πολλές ξαπλώστρες. Αυτό είναι και καλό και κακό –για ευνόητους λόγους. Το Αμμουδάκι προσελκύει και πολλούς γυμνιστές.
Κι ένα tip για κάτι πιο τουριστικό: Άλλες παραλίες που είναι μεγάλες και διάσημες στο νομό είναι φυσικά η παραλία Πρέβελη –φοβερό τοπίο-, το Ροδάκινο –με αέρα συνήθως-, τα Σχοινάρια –ωραία νερά-, η Τριόπετρα –μεγάλη αμμώδης παραλία πολύ αγαπημένη-, ο Πλακιάς και η Αγία Γαλήνη –πολύ τουριστικές-, η Σούδα –ήρεμη και οικογενειακή- , το Δαμνόνι, ο Άγιος Παύλος και οι αμμόλοφοί του, το Μπαλί και το Πάνορμο, κοντά στο Ρέθυμνο από την βόρεια πλευρά του.
3. Να απολαύσετε το ποτό σας και τη θέα του Ρεθύμνου από την ταράτσα του Κέντρου Τεχνών
Στον κεντρικό δρόμο της παλιάς πόλης του Ρεθύμνου, στην Εθνικής Αντιστάσεως, υπάρχει το Κέντρο Τεχνών-Εργαστήρι Βυζαντινής Παράδοσης, όπου στην ταράτσα του υπάρχει ένα ωραίο μπαράκι με φοβερή θέα. Το ξέρουν μόνο οι ντόπιοι.
Κι ένα tip για κάτι πιο τουριστικό: Στην όμορφη παλιά πόλη του Ρεθύμνου, θα περιπλανηθείτε στα ρακάδικα, θα ψωνίσετε σουβενίρ από τα πολλά μαγαζάκια που υπάρχουν στα στενά, θα κάτσετε στην παραλία για ποτό ή καφέ, θα βγάλετε φωτογραφίες στο λιμάνι και θα επισκεφτείτε την Φορτέτζα, το επιβλητικό ενετικό φρούριο που είναι πια στολίδι για το Ρέθυμνο.
3. Να «σκάσετε» από την κρέπα του Χάρη
Η απόλυτη κρέπα. Σε τιμή, σε μέγεθος, σε γεύση. Στο κέντρο του Ρεθύμνου.
5. Να περπατήσετε το Κουρταλιώτικο Φαράγγι
Το φαράγγι του Κουρταλιώτη βρίσκεται στο δρόμο για πολλές από τις προαναφερθείσες παραλίες και είναι ένα τοπίο απαράμιλλης ομορφιάς. Αν είστε της περιπέτειας και έχετε χρόνο, μην μείνετε μόνο στο πάνω μέρος για φωτογραφίες και χάζεμα. Κατηφορήστε το, για να απολαύσετε τις πηγές, τις σπηλιές και τους καταρράκτες του.
Κι ένα tip για κάτι πιο τουριστικό: Στην περιοχή κοντά στο Κουρταλιώτικο, υπάρχει η πασίγνωστη Μονή Πρέβελη που πρέπει οπωσδήποτε ως τουρίστες να επισκεφτείτε. Με δύο μοναστήρια, μουσείο και ζώα να υπάρχουν στο χώρο, μέσα σε ένα πράσινο τοπίο, η ιστορική Μονή Πρέβελη αποτελεί must see για όποιον επισκέπτεται το νομό Ρεθύμνης.
6. Να πάτε στα πανηγύρια των χωριών ώστε να βιώσετε την αυθεντική κρητική εμπειρία
Τα πανηγύρια για τους ντόπιους είναι χαρά,χορός, ποτό –πολύ- και φαγητό. Και καμιά φορά και «υποχρέωση» μεταξύ των χωριών – «α ήρθανε οι Μερωνιανοί στο δικό μας πανηγύρι, πρέπει να πάμε και εμείς» τύπου. Για τους τουρίστες είναι κάτι το ασυνήθιστο, που πρέπει να το δουν.
Κι ένα tip για κάτι πιο τουριστικό: Μην παραλείψετε να φάτε το γαμοπίλαφο που σερβίρουν και στα πανηγύρια, συνοδευόμενο από το κρέας και φυσικά ρακή!