Στο 4ο φεστιβάλ Γαστρονομίας στη Χίο
Ο Σύλλογος ‘’Η Μυρωδάτη Χίος’’ διοργάνωσε με πολύ μεγάλη επιτυχία το 4ο Chios Gastronomy Festival με θέμα ‘’Χίος-Το νησί της Ναυτοσύνης 2025’’ στις 13 με 15 Ιουνίου και εμείς βρεθήκαμε εκεί και πήραμε μια καλή γεύση από την γαστρονομία, τα έθιμα αλλά και τους ανθρώπους αυτού του τόπου.
Η Χίος ήταν μια γαστρονομική, πολιτισμική και τουριστική έκπληξη. Οι γεύσεις, η φιλοξενία, το τοπίο, η αρχοντιά και η αύρα αυτού του νησιού δεν μπορούν να αποτυπωθούν σε λίγες γραμμές.
Αφορμή για να ανακαλύψουμε την Χίο και τις Οινούσσες, αποτέλεσε το φεστιβάλ γαστρονομίας ‘’Χίος-Το νησί της Ναυτοσύνης 2025’’, μια τριήμερη γιορτή που τιμά τους ναυτικούς προγόνους αλλά και τους σημερινούς αειναύτες.
Πρώτη στάση για το ταξίδι αυτό υπήρξε το πανέμορφο χωριό Ολύμποι. Ένα μεσαιωνικό καστροχώρι, που αν βρεθείτε εκεί, μην παραλείψετε να περιηγηθείτε στα γραφικά και περιποιημένα στενά του, να δείτε τις παλιές εκκλησίες του, να βγάλετε φωτογραφίες στις γωνιές του -γωνιές με τέχνη, χιώτικη αρχιτεκτονική και πολλή ιστορία- και να απολαύσετε τον καφέ ή το φαγητό σας σε ένα από τα κουκλίστικα καφενεία-μαγαζιά του.
Εμείς εκτός από τα παραπάνω, βρεθήκαμε στο Παλιό Σχολείο του χωριού, όπου μας μίλησε η Αναστασία Μπάστα, συγγραφέας, εκδότρια και ποιήτρια, ενώ η σεφ Νεκταρία Κοκκινάκη μαγείρεψε χταπόδι με χόντρο και ο αρτοποιός- μάγειρας Κωστής Κωστάκης μας έφτιαξε κρεατόπιτα και μπουρεκάκια με μυζήθρα σιροπιαστά (τζεβρεμέδες). Παράλληλα, η μαγείρισσα Εύη Κατσιόνη μας παρουσίασε κατσικοπιτάκια και φακόρυζο με κατσίκα, φασκόμηλο και πορτοκάλι, ενώ ο καραβομάγειρας Κωνσταντίνος Σιδερίδης έφτιαξε γιουβέτσι με κατσίκα.

Η γαστρονομία όμως δεν σταμάτησε εκεί καθώς οι κάτοικοι είχαν ετοιμάσει τοπικά εδέσματα που αν βρεθείτε στη Χίο πρέπει οπωσδήποτε να τα αναζητήσετε και να τα δοκιμάσετε, όπως τηγανιτά μελομακάρονα, ξεροτήγανα, εδέσματα με μαστίχα, πίτες, μελιτζάνες με τυρί και ντομάτα, κρίταμο, κρέας κοκκινιστό και πολλά πολλά ακόμα.

Παράλληλα, είχαμε τη δυνατότητα να απολαύσουμε παραδοσιακούς χορούς της Χίου αλλά και να δούμε το παραδοσιακό κεφαλόδεσμο της τοπικής φορεσιάς των Ολύμπων, μια ιδιαίτερη διαδικασία όπου οι γυναίκες του χωριού δένουν με έναν ιδιαίτερο τρόπο το κεφάλι της νύφης με μαντήλια!


Όλη η ταξιδιωτική εμπειρία σε αυτό το χωριό είναι ξεχωριστή, και την έκαναν ακόμα πιο ιδιαίτερη οι εκδηλώσεις του φεστιβάλ.
Δεύτερη στάση το μεγάλο χωριό Άγιος Γεώργιος Συκούσης. Ακόμα ένα όμορφο χωριό, λίγο διαφορετικό από τους Ολύμπους, καθώς έχει θέα στον Κάμπο, έχει πιο πολλούς κατοίκους και είναι πιο κοντά στην πόλη της Χίου. Κάντε τη βόλτα σας στον οικισμό, καθίστε για φαγητό στην πλατεία Μπου στου Νίκου Κύλη – με αποκόρύφωμα το γλυκό τριαντάφυλλο- και επισκεφτείτε οπωσδήποτε την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, ένα στολίδι εξωτερικά και εσωτερικά (εσωτερικά γίνεται ανακαίνιση), όχι μόνο για το χωριό αλλά για το νησί ολόκληρο. Με επιβλητική πλατεία και καμπαναριό, ο ναός του Αγίου Γεωργίου θα σας αφήσει με το στόμα ανοιχτό και ως προς την ιστορία του αλλά και ως προς την αρχιτεκτονική του.

Κοντά στην πλατεία βρίσκεται και η Πέτρα του Αγίου Γεωργίου, που σύμφωνα με την παράδοση την πέτρα αυτή την έπαιρναν κι αυτή ξαναγύριζε πίσω στο ίδιο σημείο, ενώ διακρίνονται και οι πατημασιές του αλόγου του Αγίου.
Και αυτό το χωριό έχει πολλή ιστορία, παλαιά και νεότερη, καθώς πολλοί είναι οι κάτοικοι του Αγίου Γεωργίου Συκούση -όπως και όλης της Χίου- που έφυγαν στα πλοία για Αμερική και Αυστραλία και από τότε γυρνούν τα καλοκαίρια στον τόπο τους.
Η δεύτερη μέρα του φεστιβάλ μας μοίρασε ακόμα περισσότερες γαστρονομικές, ταξιδιωτικές και πολιτιστικές χαρές.
Πρώτη στάση στο Ναυτικό Μουσείο Χίου που στεγάζεται στο κέντρο της πόλης στο παραδοσιακό αρχοντικό των αειμνήστων Αναστασίου και Μαρουκώς Πατέρα, που δωρήθηκε στο ομώνυμο Κοινωφελές Ίδρυμα από τους κληρονόμους τους το 1991.
Πρόκειται για διώροφο κτίσμα των αρχών του 20ου αιώνα, της τελευταίας φάσης του νησιώτικου νεοκλασικού ρυθμού, με ωραίες χαρακτηριστικές οροφογραφίες. Τα τελευταία χρόνια έγινε ανακαίνιση των εσωτερικών χώρων και του κήπου, που διαμορφώθηκαν έτσι ώστε να παρουσιάζονται τα εκθέματα με τον αρμονικότερο τρόπο και το σύνολο αποτελεί μια σύνδεση της πλούσιας ναυτικής και εμπορικής παράδοσης του νησιού που ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο. Στον κήπο του Ναυτικού Μουσείου υπάρχει το μνημείο, σχεδιασμένο από το Αλέξανδρο Κοκκίνο, για τους εκατοντάδες απολεσθέντες ναυτικούς του εμπορικού ναυτικού από την Χίο, Οινούσσες και Ψαρά, που έχασαν τη ζωή τους από πολεμικές ενέργειες κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Μεταξύ άλλων, έχετε τη δυνατότητα να απολαύσετε τη βιβλιοθήκη, εξαρτήματα πλοίου και προσωπικά αντικείμενα του ήρωα και πυρπολητή Κωνσταντίνου Κανάρη όπως το μαχαίρι του.
Έπειτα, η γαστρονομία ξεκίνησε με μεσημεριανό γεύμα στο χωριό Λαγκάδα, ένα παραθαλάσσιο όμορφο χωριό.
Και για εσάς πρέπει να είναι απαραίτητο αξιοθέατο στο ταξίδι σας στην Χίο, καθώς πέρα από την ομορφιά του οικισμού, διαθέτει και εξαιρετικό φαγητό με πρωταγωνιστή το εστιατόριο Πάσσας που βρίσκεται στο κεντρικό πεζόδρομο, δίπλα από τη θάλασσα. Δοκιμάστε τοπικά ούζα και μπύρα Χίου, μαστιχόνερο, γαριδόπιτα, μαριδόπιτα με κρεμμυδάκι, λιόκαφτο, φρέσκα θαλασσινά, κρίταμο, παντρεμένη σαρδέλα όπως την αποκαλούν οι ντόπιοι, και πολλά πολλά ακόμα! Το συνιστώ ανεπιφύλακτα.

Το ταξίδι συνεχίζεται στα ξακουστά Καρδάμυλα. Οι κάτοικοι των Καρδαμύλων , όπως είναι ευρέως γνωστό, από τα τέλη του 18ου αιώνα στράφηκαν προς τη θάλασσα και την εμπορική ναυτιλία και έγιναν στην πλειοψηφία τους ναυτικοί, ενώ κάποιοι από αυτούς έγιναν καραβοκύρηδες και ανέδειξαν αρκετές και σημαντικές οικογένειες εφοπλιστών. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός ότι τα Καρδάμυλα αποκαλούνται το πιο πλούσιο χωριό σε όλο τον κόσμο, ενώ λέγεται ότι οι κάτοικοι αυτού του χωριού κατέχουν το 18% της παγκόσμιας ναυτιλίας!
Καθίστε κάτω από τα πλατάνια στην μεγάλη πλατεία, απολαύστε την δροσιά της σκιάς τους, και μόλις πάρετε δυνάμεις σεργιανίστε στο χωριό.
Σπίτια παλιά, πολλά εγκαταλειμμένα που αποπνέουν μια παλιά αρχοντιά, ζωγραφισμένες γωνιές που είναι έργα τέχνης χωρίς υπερβολή και φυσικά πολλή ιστορία, με πρωταγωνιστή την περίφημη Φονόπετρα, εκεί όπου στην σφαγή της Χίου το 1822 αρκετοί Καρδαμυλίτες σφαγιάσθηκαν. Κάποιοι, που επέζησαν κρύφτηκαν στις σπηλιές για πολύ καιρό, ενώ άλλοι, πουλήθηκαν ως δούλοι. Στη βόλτα σας να συμπεριλάβετε και τον παραδοσιακό οικισμό Σπήλια.

Έπειτα, επισκεφτείτε και το Ανοιχτό Θέατρο Καρδαμύλων, εκεί όπου γίνονται πολλά δρώμενα. Εκεί, απολαύσαμε κι εμείς τις εκδηλώσεις της δεύτερης ημέρας του φεστιβάλ, με γευσιγνωσία από τους Συλλόγους που συμμετείχαν, με παραδοσιακούς χορούς αλλά και θεατρικό δρώμενο του Μπάμπη Κοιλιάρη ΝΟΣΤΙΜΟΝ ΗΜΑΡ από τους θεατρεργάτες Κοφιναίους. Παράλληλα, χαιρετισμούς και ομιλία είχε η Πρόεδρος του Συλλόγου ‘’Μυρωδάτη Χίος’’ Άννα Καρυστιανού, φορείς του τουρισμού και του τόπου, ενώ ομιλία πραγματοποίησε ο Σταύρος Μιχαηλίδης, με τίτλο ‘’Σταύρος Λιβανός’’, εξέχουσα παγκόσμια ναυτιλιακή προσωπικότητα των Καρδαμυλών και ο Αλέκος Καραμούζος με θέμα ‘’ εμπειρίες ναυτικού’’.
Η τρίτη και τελευταία ημέρα του φεστιβάλ μας βρίσκει στις Οινούσσες- μια εκδρομή που πρέπει κι εσείς να πραγματοποιήσετε εάν βρεθείτε στη Χίο, καθώς είναι μόλις μια ώρα μακριά με το πλοιαράκι από το λιμάνι της Χίου.
Εκεί, είχαμε τη χαρά να μιλήσουμε με το Δήμαρχο Οινουσσών, Γιώργο Δανιήλ, να απολαύσουμε παραδοσιακούς χορούς και κεράσματα από τους Συλλόγους Οινουσσών αλλά και να μαγειρέψουν για εμάς ο σεφ Στράτος Ιωσηφέλλης και η βοηθός του Μαρκέλλα Μηνά πατατοσαλάτα με μανταρίνι Χίου, λουκάνικο με μανταρίνι και βινεγκρέτ από τριαντάφυλλο, η food blogger Μαρία Πανάγου κριθαρότο θαλασσινών και Τούρκοι καλεσμένοι τραγανές σαρδέλες παναρισμένες με τραχανά.


Οι Οινούσσες είναι ένα εξίσου αρχοντικό νησί, με βαθιά ιστορία στη ναυτοσύνη και στη ναυτιλία. Γι’αυτό, όταν βρεθείτε εκεί, εκτός από το μπάνιο σας στις παραλίες, τη βόλτα σας στο χωριό και την επίσκεψή σας στον Άγιο Νικόλαο, μην παραλείψετε να επισκεφτείτε το ναυτικό Μουσείο Οινουσσών με εκθέματα από πίνακες και ρέπλικες πλοίων, αλλά και το περίφημο και συγκινητικό άγαλμα της Οινούσιας Μητέρας που κοσμεί το λιμάνι των Οινουσσών και συμβολίζει όλες τις γυναίκες, μανάδες, κόρες των ναυτικών που αποχωρίζονταν τους άντρες τους και έμεναν πίσω και κρατούσαν την κοινωνία και το σπιτικό τους, επωμιζόμενες και τον αντρικό ρόλο στην καθημερινότητά τους.



Ευχαριστούμε πολύ τον Σύλλογο ‘’Μυρωδάτη Χίος’’ για την πρόσκληση και προσωπικά την κα Άννα Καρυστιανού που μας έδωσε τη δυνατότητα να ανακαλύψουμε αυτόν τον τόπο.
Τι άλλο πρέπει να κάνεις/γευτείς στη Χίο
Όλο το νησί δεν καταφέραμε να το δούμε, ωστόσο, εκτός από τις παραπάνω ταξιδιωτικές/γαστρονομικές προτάσεις, είδαμε μερικά ακόμα πράγματα που σας προτείνουμε ανεπιφύλακτα:
-Βόλτα στους Μύλους.
Το πιο πολυφωτογραφημένο αξιοθέατο της Χίου, βρίσκεται ανάμεσα στο κέντρο και στο Βροντάδο και είναι εξίσου όμορφο τη μέρα αλλά και τη νύχτα. Βγάλτε φωτογραφίες και απολαύστε το τοπίο!
-Παγωτό από το Κρόνος.
Γευστικό παγωτό μαστίχα! Μην το χάσετε!
-Αρτοσκευάσματα και τοπικά προϊόντα από τον φούρνο Stellas Bakery.
Θα θέλετε να τα φάτε όλα!
-Βόλτα στο Κάστρο της Χίου.


Ένα κάστρο που συνδυάζει παραδοσιακά σπίτια, Εβραϊκό κοιμητήριο και πολλά μαγαζιά για φαγητό και καφέ!
-Φαγητό στο Ρουσσικό. Ωραία πιάτα, στο κέντρο του λιμανιού με παραδοσιακές γεύσεις!
–Βόλτα στον Καρφά.

Εκτός από μπάνιο στην θάλασσα, κάντε τη βόλτα σας στον παραλιακό δρόμο και απολαύστε την υπέροχη θέα.
-Βόλτα στο κέντρο της πόλης.
Στον κεντρικό πεζόδρομο με τα μαγαζιά, στο λιμάνι με τα μπαρ και τις ταβέρνες, στην κεντρική πλατεία, στο δημαρχείο. Η Χίος είναι γεμάτη ζωή και εσείς πρέπει να την δείτε!!!