From Greece with love

Μια πρώτη γνωριμία με τα Γιάννενα

Και λέω πρώτη γνωριμία γιατί είχα τη δυνατότητα να περάσω μερικές ώρες στην πόλη των Ιωαννίνων, ενώ, όπως μου έχουν πει όλοι, τα Γιάννενα για να τα χαρείς και να τα απολαύσεις θέλεις πολλές περισσότερες.
Νεανική, λόγω των φοιτητών, ευρωπαϊκή, λόγω της λίμνης και συγχρόνως με ένα δικό της ιδιαίτερο χρώμα, η πόλη των Ιωαννίνων διαφέρει από τις υπόλοιπες επαρχιακές πόλεις.
Μετά από την εμπειρία μου στα Τζουμέρκα, η ημέρα μου στα Ιωάννινα περιελάμβανε τα ακόλουθα:

Βόλτα στη λίμνη


Εάν έχεις χρόνο και διάθεση για περπάτημα, δεν χρειάζεσαι τίποτα παραπάνω. Κάνεις την βόλτα σου στη λίμνη, απολαμβάνεις την ηρεμία της, την ώρα που βλέπεις νέους να κάνουν τζόκινγκ, παππούδες να συζητούν στα παγκάκια και καρότσια με μωρά να πηγαινοέρχονται.

Θα δεις επίσης πολλές επιλογές για φαγητό και καφέ κατά μήκος της λίμνης, όπως επίσης και το καραβάκι που σε πηγαίνει στο νησί που βρίσκεται μέσα στη λίμνη…

Στο νησί

…το οποίο νησί είναι το μοναδικό κατοικήσιμο νησί μέσα σε λίμνη στην Ελλάδα, μαζί με τον Άγιο Αχίλλειο στις Πρέσπες. Αριθμεί περίπου 200 κατοίκους, έχει πολλά και όμορφα παλιά σπίτια, μουσεία, πλατείες, μαγαζιά και, γενικά, μπορείς να περάσεις μια ολόκληρη μέρα εκεί.

Το καραβάκι σε 10 λεπτά είναι εκεί

Με το καραβάκι είσαι σε 10 λεπτά εκεί, και η βόλτα σου περιλαμβάνει χάζεμα στα μαγαζιά όπου θα βρεις πολλά παραδοσιακά γλυκά, κοσμήματα, ποτά και άλλα σουβενίρ των Ιωαννίνων και πολλούς που σου προσφέρουν για να τα δοκιμάσεις. Μην παραλείψεις να αγοράσεις το παραδοσιακό κλωστάρι, όπως επίσης και κάποιο κόσμημα, καθώς τα Γιάννενα φημίζονται για την παράδοση στην επεξεργασία του ασημιού και την τεχνοτροπία παραγωγής κοσμημάτων.

Στο νησί
Στο λιμανάκι του νησιού

Ένα από τα must see στο νησί είναι φυσικά και το μουσείο του Αλή Πασά, όπου περιλαμβάνει το σπίτι που έζησε κάποια χρόνια, εκθέματα δικά του όπως το περίφημο καριοφίλι του αλλά και παραδοσιακές ηπειρώτικες στολές, το δωμάτιο βασανιστηρίων, αυθεντικά έργα τέχνης και ασημουργίας. Επίσης, θα έχετε τη δυνατότητα να δείτε σε οθόνες ή να διαβάσετε την ιστορία του Αλή Πασά αλλά και της κυρά-Φροσύνης.

Μέσα στο δωμάτιο του Αλή Πασά

Στον εξωτερικό χώρο, μπορείτε να κάνετε βόλτα στην αυλή του μουσείου και να δείτε και τα σπήλαια, όπου εκεί κρυβόντουσαν οι κάτοικοι του νησιού την περίοδο των βομβαρδισμών των Γερμανών.

Στον εξωτερικό χώρο

Ακόμα ένα must στο νησί είναι να δοκιμάσετε χέλια και βατραχοπόδαρα, τα οποία σερβίρονται στις ταβέρνες του νησιού.

 

Στο κάστρο

Πρόκειται για το πιο αρχαίο βυζαντινό κάστρο, το οποίο την εποχή του Αλή Πασά αποτελούσε το μεγαλύτερο διοικητικό κέντρο ολόκληρης της Ελλάδας.

 

Μέσα στο κάστρο, εκτός από τα μουσεία που έχετε τη δυνατότητα να επισκεφτείτε, θα δείτε κανονικά σπίτια και κατοίκους που μένουν μέχρι σήμερα. Οπότε κάντε την βόλτα σας στα μικρά στενάκια και παρατηρείστε το ιδιαίτερο χρώμα της γειτονιάς.

Στη νέα πόλη


Λέγοντας νέα πόλη, εννοώ στις στοές, στον πεζόδρομο, στις καφετέριες, τα μαγαζιά και την πολυκοσμία, όπου εκεί θα συναντήσεις και την βουή της πόλης. Από φαγητό, επισκέφτηκα την Μυσταγωγία, ένα ωραίο εστιατόριο με καλή κουζίνα.

Στο Γραμματόσημο

cof

Δέκα λεπτά έξω από τα Γιάννενα, ανεβαίνεις με το αμάξι στο βουνό και πηγαίνεις κατευθείαν στο καφέ Γραμματόσημο. Εκεί, απολαμβάνεις την μοναδική θέα στη λίμνη, τον παραδοσιακό καφέ του στη χόβολη και φυσικά τα χορταστικά και ….τεράστια γλυκά του.

Αυτά τα λίγα για μια πρώτη γνωριμία με τα Ιωάννινα. Την επόμενη φορά, θα σου πω ακόμα πιο πολλά!

You May Also Like

Αφήστε μια απάντηση

*