Travelling Abroad

Στον παράδεισο που λέγεται Saimaa

Όταν σκέφτεται κανείς την Φινλανδία, ίσως του έρχονται στο μυαλό η Λαπωνία, το Ελσίνκι, κρύο, χιόνι, ακριβές τιμές και πιο ψυχροί άνθρωποι. Εάν σου έλεγα ότι εγώ είδα ζέστη, ήλιο, προσιτές τιμές, τους πιο χαμογελαστούς και ζεστούς ανθρώπους και όλα αυτά σε έναν κρυμμένο παράδεισο εν ονόματι λίμνη Saimaa, θα με πίστευες;

Στη λίμνη

Η απευθείας πτήση της Ryanair από Αθήνα προς την πόλη της Λάπεενράντα διήρκησε περίπου τρεισήμισι ώρες. Η ομορφιά του τοπίου που θα βλέπαμε για τις επόμενες επτά ημέρες, φάνηκε πριν καν προσγειωθεί το αεροπλάνο. Το βαθύ μπλε της λίμνης, το πράσινο των δασών και ο καθαρός ουρανός γέμιζαν όλο το παράθυρο του αεροσκάφους.

Η λίμνη Saimaa είναι η τέταρτη μεγαλύτερη λίμνη στην Ευρώπη, έχει βραβευτεί στις πέντε πιο όμορφες λίμνες του κόσμου και έχει περίπου 13,710 νησιά. Εκτείνεται στο νοτιοανατολικό τμήμα της Φινλανδίας και αποτελεί την καλύτερη λύση για ένα μοναδικό κυκλικό road trip γύρω από αυτήν, με κάθε μέρα και σε άλλη περιοχή ή πόλη, ώστε να δείτε κάθε γωνιά της ομορφιάς της και να εξερευνήσετε δάση, να χαλαρώσετε ολομόναχοι δίπλα από τη λίμνη σε ένα παραδοσιακό φινλανδικό cottage –οι καλοκαιρινές κατοικίες των Φινλανδών που είναι μικρά, ξύλινα σπιτάκια κοντά στη λίμνη-, να έρθετε κοντά με την φύση, να κάνετε σάουνα και μετά μπάνιο στην λίμνη και να βιώσετε από κοντά την φινλανδική κουλτούρα και καθημερινότητα. Όπως ακριβώς κάναμε κι εμείς!

Ξεκινήσαμε λοιπόν το ταξίδι μας από την Λαπεενράντα, μια μικρή, ήσυχη, παραλίμνια πόλη της Φινλανδίας.

Στο λιμάνι της Λαπεενράντα

Τι μπορείτε να κάνετε εκεί σε μια ημέρα; Περπατήστε στην παλιό κέντρο της πόλης όπου θα δείτε το μουσείο, μια ορθόδοξη εκκλησία αλλά και ένα πολύ ωραίο κατάστημα-καφέ, το Majurska όπου παλιά στο ίδιο κτίριο στεγάζονταν στρατιωτικά γραφεία. Εκεί, μπορείτε να αγοράσετε αξεσουάρ για τη σάουνα, ρούχα, κοσμήματα και να απολαύσετε τον καφέ σας.

 

Μέσα στην Majyrska

Συνεχίστε στο νέο κέντρο της πόλης, αγοράστε το παγωτό σας από τους υπαίθριους πωλητές και φάτε το μεσημεριανό σας στο The Kitchen Restaurant.

Στο νέο κέντρο της πόλης
Στο λιμάνι της Λαπεενράντα

Τελειώστε την μέρα σας με μια κρουαζιέρα στη λίμνη Saimaa, αφού πρώτα περπατήσετε κατά μήκος του λιμανιού της. Να πω σε αυτό το σημείο, ότι διοργανώνονται κρουαζιέρες από την Λαπεενράντα προς την Αγία Πετρούπολη και μάλιστα χωρίς να χρειάζεται βίζα, οπότε είναι μια καλή ευκαιρία να δείτε την πανέμορφη πόλη της Ρωσίας, από τη στιγμή που είναι τόσο κοντά (μόλις 200χλμ)!

Που να μείνετε; Στο Lappeenranta Spa.

Δεύτερος σταθμός σε αυτό το road trip γύρω από την λίμνη Saimaa ήταν η μικρή –και ιδιαίτερα αγαπημένη προς τους Ρώσους- πόλη της Imatra, με τον ποταμό Vuoksi να την περιβάλλει.

Το πιο όμορφο κτίριο της Imatra

Εκεί, στο Vuoksi Fishing Park, μπορείτε να κάνετε βόλτα με το πλοιάριο, να ψαρέψετε το σολομό σας και να φάτε στο εστιατόριο του καπετάνιου την αγαπημένη σούπα τους.

Στο Vuoksi fishing park ο καπετάνιος μας ψάρεψε το καλύτερο ψάρι

Καλή επιλογή για διαμονή είναι το ξενοδοχείο Imatran Kylpyla Spa, που βρίσκεται έξω από την πόλη μέσα στο δάσος.

Κάνοντας spa στο ξενοδοχείο

Εκεί, εκτός από την επιλογή της sauna και του spa που φημίζεται το ξενοδοχείο, μπορείτε να κάνετε βόλτα στο δάσος της περιοχής όπου βρίσκεται στο μικρό νησάκι με το προστατευμένο Geopark.

Στο νησάκι όπου λίμνη και δάσος γίνονται ένα

Γενικά, οι Φινλανδοί σέβονται την φύση και τα δάση τους, γι’αυτό και περνούν χρόνο σε αυτά –άλλωστε, τα αποκαλούν green gold, λόγω προφανώς και των εσόδων που τους φέρνουν από την εξαγωγή ξύλου.

Στο δάσος

Σε εκείνη την περιοχή, είχα την τύχη –και στο προτείνω κι εσένα- να μείνω σε ένα παραδοσιακό φινλανδικό cottage. Πρόκειται για την απόλυτη φινλανδική εμπειρία. Γύρω από τη λίμνη, παντού υπάρχουν αυτές οι μικρές καλοκαιρινές κατοικίες όπου οι Φινλανδοί περνούν τα καλοκαίρια τους.

Η βάρκα μας ήταν.. παρκαρισμένη στην προβλήτα του σπιτιού

Συνήθως είναι προσβάσιμα μόνο με βάρκα, είναι φτιαγμένα από ξύλο και δεν είναι ένας ενιαίος χώρος. Άλλο σπιτάκι το σαλόνι και η κουζίνα, άλλο σπιτάκι η τουαλέτα, άλλο σπιτάκι τα υπνοδωμάτια.

Εξωτερικοί και εσωτερικοί χώροι του σπιτιού

Δεν μπορούσα να μην σας δείξω την τουαλέτα ενός cottage, άκρως οικολογική και χαριτωμένη

Οι Φινλανδοί ηρεμούν εκεί, έρχονται κοντά στη φύση και κυρίως, κάνουν την αγαπημένη τους συνήθεια: σάουνα και μετά καπάκι βουτιά στη λίμνη.

Στο παραδοσιακό φινλανδικό cottage που έμεινα

Όσο για τις τιμές στα cottages; Ξεκινούν από 60€ την βραδιά και μπορούν να φτάσουν και τα 200€, όταν μιλάμε βέβαια για πολυτελή σπίτια που θυμίζουν πιο πολύ ξύλινες βίλες. Το καλό βέβαια είναι ότι όλα χωρούν τουλάχιστον 3-4 άτομα. Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες στο Taiga Saimaa.

Πολύ συχνά στα cottages θα βρείτε και τον ειδικό φούρνο που μπορείτε να καπνίσετε τα ψάρια σας και να τα φάτε, όπως κάναμε κι εμείς

Και μιας και ανέφερα την σάουνα, θα σας πω λίγα πράγματα για αυτήν, καθώς αποτελεί ένα αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας των Φινλανδών.

Μέσα στη σάουνα

Κάθε σπίτι λοιπόν στην Φινλανδία έχει τη δική του σάουνα. Οι Φινλανδοί είναι περίπου 5 εκατομμύρια και έχουν 3 εκατομμύρια σάουνες! Είναι χώρος συνάντησης, χώρος χαλάρωσης, θεωρείται τιμή να σε καλέσουν στην σάουνα και μάλιστα, λέγεται, πως οι σημαντικότερες αποφάσεις των Φινλανδών παίρνονται μέσα σε μια σάουνα…

Πολλές είναι οι εταιρείες που έχουν σάουνα για το διάλειμμα των εργαζομένων τους, ενώ πριν αρκετά χρόνια, οι γυναίκες γεννούσαν μέσα στη σάουνα του σπιτιού τους και οι νεκροί, πριν θαφτούν, καθαρίζονταν στη σάουνα. Ο παραδοσιακός τρόπος είναι να μπαίνεις γυμνός μέσα στη σάουνα, αφού πρώτα έχεις κάνει ένα μπάνιο, να κάθεσαι όσο αντέχεις –μπορείς να χρησιμοποιείς για δροσιά τα φυτά vasta με τα οποία…χτυπιέσαι απαλά στο σώμα- και μετά να κάνεις βουτιά σε κρύα λίμνη ή κρύο ντουζ, καθώς θεωρείται πολύ ευεργετικό για το σώμα. Το χειμώνα μάλιστα- και όταν λέμε χειμώνα, εννοούμε μείον 20, μείον 30- πολλοί Φινλανδοί κάνουν μια τρύπα στην παγωμένη λίμνη και βουτούν εκεί.

 

Το road trip συνεχίζεται στην όμορφη- και ίσως την πιο ακριβή- περιοχή γύρω από την λίμνη Saimaa, την περιοχή Puumala. Εκεί, μας υποδέχθηκε η Paula, όπου μας έδειξε τα υπέροχα και πολυτελή cottages της, τα Okkala Holidays Cottages, το ζεστό και φιλικό σπίτι και εστιατόριό της, το δεντρόσπιτό της και γενικά, όλη την φάρμα και την εξοχή της.

Έξω από το δεντρόσπιτο
Σε ένα από τα cottages της Πάολα

Διασκεδαστική στιγμή στην ξενάγησή μας ήταν η διαδικασία του ψησίματος των παραδοσιακών τους Karelian pastries (ναι, άνοιξα φύλλο, έβαλα την γέμιση και τα έφτιαξα με τα χεράκια μου!).

Συνεχίσαμε την ημέρα μας για ακόμα μια φορά εν πλω και κατευθυνθήκαμε με το πλοιάριο του Harry προς τα ξακουστά Astuvansalmi Rock Paintings. Πρόκειται για κόκκινες προϊστορικές ζωγραφιές πάνω σε βράχους που απεικονίζουν ζώα, κυνηγούς κτλ και αποτελούν τουριστικό αξιοθέατο της περιοχής αλλά και όλης της χώρας.

Οι βράχοι με τις τοιχογραφίες

Και που καταλήξαμε; Σε μια πανέμορφη ξύλινη βίλα, τη Villa Natalia με θέα την λίμνη.

Στη βίλα Ναταλία

Εκεί, μας υποδέχθηκε η Sirpa, ιδιοκτήτρια της βίλας και του οινοποιείου της περιοχής, Ollinmaki winery, όπου είχαμε την ευκαιρία να γευτούμε τα υπέροχα κρασιά της και τον τάρανδο που η κόρη της κυνήγησε, σκότωσε και μαγείρεψε!

Στη βίλα Ναταλία

Επόμενος σταθμός η ευρύτερη περιοχή της Puumala και του Mikkeli, όπου επισκεφτήκαμε το σπίτι και ξενοδοχείο του Tertti Manor, ένα farm hotel πολύ ιδιαίτερο και προσεγμένο, όπως επίσης και το Tea House of Wehmais της οικoδέσποινας Anna, μιας νέας και δυναμικής γυναίκας που κατάφερε να εντάξει το τσάι στην κουλτούρα των Φινλανδών και να δημιουργήσει έναν χώρο-κόσμημα στην φιλανδική εξοχή.

Στο εξωτερικό του σπιτιού του Tertti Manor
Στο εσωτερικό του σπιτιού του Tertti Manor
Στο Tea House

Διανυκτέρευση; Στο Spa and Hotel Resort Jarvisydan, ένα εκπληκτικό ξενοδοχείο δίπλα στη λίμνη με σπα, εκπληκτικά δωμάτια και πολύ καλό φαγητό. Το εν λόγω ξενοδοχείο νοικιάζει και cottages για όσους θέλουν να βιώσουν κάτι πιο φινλανδικό και διοργανώνει επίσης κρουαζιέρες για να δείτε από κοντά την υπό εξαφάνιση ringed seal (φώκια) της περιοχής. Πια, υπάρχουν στην λίμνη περίπου 400 φώκιες και θα είστε τυχεροί αν καταφέρετε να αντικρίσετε κάποια. Εγώ ήμουν τυχερή και είδα μια από μακριά!

Στην βάρκα για σαφάρι φώκιας
Στο βράχο, ξαπλωμένη ένα σπάνιο είδος φώκιας

Κοντά στην περιοχή, υπάρχουν και τα Loikansaari Holiday Cottages, όπου είχα τη δυνατότητα να συναντήσω την οικοδέσποινά τους, Pirjo, και να φτιάξω στο παραδοσιακό υφαντουργείο της, υφάσματα με τον… παλιό τρόπο, μαζεύοντας ξύλα από την λίμνη και προσπαθώντας να μιμηθώ τις γυναίκες μιας άλλης εποχής.

H Pirjo μας δείχνει τα υφάσματά της
Φτιάχνοντας ένα παραδοσιακό υφασμάτινο διακοσμητικό

Τελευταία σημαντική και τουριστική πόλη της περιοχής γύρω από την λίμνη, είναι η Savonlinna με το πέτρινο κάστρο της (Olavinlinna Castle), όπου κάθε καλοκαίρι αποτελεί πόλο έλξης για όλους τους μουσικόφιλους –και όχι μόνο- λόγω των φεστιβάλ Όπερας που διοργανώνονται.

 

Έξω από το κάστρο

Στην περιοχή επίσης, υπάρχει και το Μουσείο Riihisaari όπου φιλοξενεί εκθέματα της ιστορίας της περιοχής αλλά και … ολόκληρα πλοία.

Έξω από το μουσείο με τα πλοία-εκθέματα

Εκτός από τα παραπάνω βέβαια, μια βόλτα στο λιμάνι, ένα γλυκό ή μια κρουαζιέρα με το πλοίο, είναι απαραίτητα για να απολαύσετε την πόλη.

Πάνω στο κρουαζιερόπλοιο στο λιμάνι της Savonlinna

Καλή επιλογή για τη διαμονή σας και μόλις μισή ώρα από την Savonlinna, είναι το παλαιότερο ξενοδοχείο στη Φινλανδία, το ιστορικό Hotel Punkaharju ή και τα cottages που επίσης διαθέτει.

Εσωτερικό του ξενοδοχείου

Στην εν λόγω περιοχή, Punkaharju, μπορείτε για ακόμα μια φορά να απολαύσετε την ομορφιά της λίμνης, να κάνετε ποδήλατο σε έναν από τους πιο όμορφους δρόμους γεμάτους πράσινο από τα δάση και μπλε χρώμα από τη λίμνη, να επισκεφτείτε το Lusto Forest Museum (ναι, καλά υποθέσατε, ένα μουσείο αφιερωμένο στο δάσος και γενικά, στο ξύλινο στοιχείο) και στον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό του χωριού που τώρα είναι πια εκθεσιακός χώρος.

Έξω από το σιδηροδρομικό σταθμό
Μέσα στο μουσείο

Όλα τα παραπάνω, μπορείτε να τα κάνετε και να τα βιώσετε κι εσείς. Και, πραγματικά, θα είναι μια από τις καλύτερες ταξιδιωτικές σας εμπειρίες!

 

Φαγητό

Το φινλανδικό φαγητό είναι κατά βάση υγιεινό και αρκετά εύγεστο. Κυριαρχεί το ψάρι – ο σολομός υπάρχει παντού- σε όλες τις μορφές του. Καπνιστό, παστό, ψητό, σε κονσέρβα, σε σούπα.

Σολομός και θαλασσινά σε κάθε τραπέζι

Όλες οι εκδοχές του είναι γευστικές, αν και νομίζω ότι η σούπα με σολομό και πατάτες είναι η πιο ωραία.

Η σούπα σολομού

Το δεύτερο πράγμα που συναντά κανείς σε όλα τα τραπέζια, είναι φυσικά τα berries. Υπάρχουν παντού, σε κέικ, σε μαρμελάδα, στα ποτά τους, στο φαγητό τους, σαν ορεκτικό, σαν κυρίως, σαν επιδόρπιο. Μπορείς να τα δεις –και να τα μαζέψεις- σε κάθε διαδρομή στην εξοχή το καλοκαίρι και κυρίως τον Αύγουστο. Πολύ φίνα ήταν και τα παραδοσιακά κρασιά τους, φτιαγμένα φυσικά από berries, που είχα την ευκαιρία να δοκιμάσω στα φινλανδικά country wineries, Suomen viinitilat.

Ακόμα ένα φαγητό που δεν λείπει από το φινλανδικό μενού είναι τα πιτάκια τους – Karjalanpiirakka ή karelian pastries- με ψωμί και γέμιση ρυζιού, τα οποία εκτός του ότι τα έφαγα, τα έφτιαξα κιόλας με την βοήθεια Φινλανδών νοικοκυρών.

Τα karelian pastries που έφτιαξα εγώ
Επί τω έργω

Εάν είστε πιο πολύ του κρέατος, μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τάρανδο.

Όσο για γλυκό; Το Omenalörtsy είναι το παραδοσιακό τους, μια ζύμη σαν τον δικό μας λουκουμά και μέσα γέμιση μαρμελάδας μήλου. Μου άρεσε πολύ!

Το παραδοσιακό γλυκό τους

Γενικά, οι Φινλανδοί σέβονται την φύση και εναρμονίζονται με αυτήν –και αυτό φαίνεται μέχρι και στο πιάτο τους. Τα περισσότερα υλικά είναι κατευθείαν από το δάσος, ακατέργαστα και αγνά, -μέχρι και… τις πευκοβελόνες τρώνε- κάτι που κάνει την κουζίνα τους αρκετά ενδιαφέρουσα.

Στη φύση της Φινλανδίας

Ημερήσια εκδρομή;

Μια καλή επιλογή για να δει λίγο το μάτι σου και πιο αστικές περιοχές, είναι φυσικά η πρωτεύουσα της Φινλανδίας, το Ελσίνκι. Από την πόλη της Λαπεενράντα είναι περίπου 2 ώρες με το τρένο και κοστίζει γύρω στα 33€. Θα γράψω σύντομα για την εμπειρία μου κι εκεί.

Extra tips

-Οι τιμές είναι για τους Έλληνες σχετικά ακριβές, αλλά σε σύγκριση με την υπόλοιπη Σκανδιναβία, η Saimaa είναι πολύ οικονομική.

-Η Φινλανδία είναι μια χώρα που ζει στο έπακρο κάθε εποχή του χρόνου. Οπότε ετοιμαστείτε για πολύ κρύο χειμώνα με χιόνι, για μελαγχολικό φθινόπωρο, για ανθισμένη και καταπράσινη άνοιξη και για ζεστό και χαρούμενο καλοκαίρι. Επειδή όμως μιλάμε για Σκανδιναβία, ακόμα και το καλοκαίρι, ένα πανωφόρι στη βαλίτσα είναι απαραίτητο.

Στο δάσος

-Εάν πάτε καλοκαίρι ή άνοιξη που πήγα εγώ, να είστε προετοιμασμένοι και για την μεγάλη διάρκεια της ημέρας, κάτι που μου έκανε φοβερή εντύπωση και μου πήρε 2-3  μέρες για το συνηθίσω. Συγκεκριμένα, νύχτωνε γύρω στις 11 το βράδυ, και 4 το πρωί ήταν μέρα!

Στη λίμνη περίπου 11 η ώρα το βράδυ

-Οι περισσότερες εκδηλώσεις, τα περισσότερα τουριστικά μαγαζιά και γενικά η περισσότερη «ζωή» υπάρχει προφανώς το καλοκαίρι λόγω καλού καιρού και συγκεκριμένα τον Ιούνιο, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Σίγουρα το χειμώνα όμως θα είναι μια διαφορετική εμπειρία.

Στο δάσος

-Παρά το έντονο υγρό στοιχείο, δεν είδα τόσα κουνούπια όσα περίμενα. Ένα αντικουνουπικό όμως, καλό είναι να έχετε.

Στη λίμνη

-Souvenirs; Μα φυσικά, παραδοσιακά ξύλινα διακοσμητικά, τις δικές τους καραμέλες με σοκολάτα, αφεψήματα και ποτά με berries.

 

Πως πάω εκεί;

Με το νέο δρομολόγιο της Ryanair από την Αθήνα προς την Λαπεενράντα απευθείας.

Στο αεροδρόμιο μας υποδέχθηκαν με τις παραδοσιακές στολές

Το ταξίδι διοργανώθηκε από την Ryanair και τους Τουριστικούς Οργανισμούς της Φινλανδίας Visit Saimaa και Go Saimaa.

Οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν με το Huawei P20 Pro.

You May Also Like

Αφήστε μια απάντηση

*