Travelling Abroad

Τι να κάνετε και τι να μην κάνετε στη Βενετία

Ρομαντική ατμόσφαιρα, υδάτινο στοιχείο, πολύχρωμα σπίτια, μοναδικές γόνδολες: Το τοπίο της Βενετίας είναι ένα και όμοιό του δεν υπάρχει.

Ναι, οι ορδές τουριστών στα στενά της και οι τσουχτερές τιμές της σε φαγητό και διαμονή είναι οι βασικοί αποτρεπτικοί παράγοντες για να την επισκεφτεί κανείς.

Αλλά η Βενετία ήταν και θα είναι πάντα μια ταξιδιωτική πρόταση γιατί πολύ απλά είναι μοναδική. Το μαγευτικό τοπίο της δεν πρόκειται να το βρείτε πουθενά αλλού -γι’αυτό άλλωστε και ταξιδιώτες από όλο τον κόσμο την επισκέπτονται.

Ολόκληρη η πόλη είναι καταγεγραμμένη ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς Unesco, μαζί με τη λιμνοθάλασσά της και από την πρώτη στιγμή μπορείς να καταλάβεις το γιατί. Η πόλη είναι «βυθισμένη» στα νερά της. Κι αυτό ορίζει από μόνο του την ταξιδιωτική εμπειρία.

Με το που την δεις από ψηλά πριν την προσγείωση του αεροπλάνου, δεν θα δεις ένα κλασσικό τοπίο, αλλά μικρά κομμάτια γης σε πολύ νερό. Με του που πατήσεις το πόδι σου στο αεροδρόμιο Μάρκο Πόλο, δεν θα πάρεις μετρό όπως σε οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή πόλη για να πας στο κέντρο της, αλλά βάρκα -ή για να είμαστε πιο σωστοί, βαπορέτο. Με το που φτάσεις στην πλατεία Σαν Μάρκο -από εκεί ξεκινούν όλα-, δεν θα δεις φανάρια, αυτοκίνητα τριγύρω της, ούτε στα στενά της- θα δεις πλακόστρωτους δρόμους, πολλά πόδια να περπατούν και τριγύρω βάρκες, θάλασσα, γέφυρες και νερό.

Η Βενετία, για να είμαστε ειλικρινείς, δεν χρειάζεται travel tips. Δεν είναι τεράστια, ούτε έχει 200 αξιοθέατα για να επιλέξεις τα καλύτερα. Σε πάει μόνη της στα στενά της, σου δείχνει εκείνη τον δρόμο να την ανακαλύψεις. Υπάρχουν όμως κάποιες συμβουλές που πρέπει να ακολουθήσεις για να καταφέρεις να την απολαύσεις, και εδώ θα προσπαθήσω να στις δώσω:

Τα do’s 

Να χαθείς -και να μην αγχωθείς εάν χάνεσαι συνεχώς. 

Σε ένα στενό που ανακάλυψα… χωρίς να το θέλω!

Είναι σίγουρο ότι θα χαθείς, οπότε… απόλαυσέ το! Η Βενετία είναι μικρή και σε λίγες μέρες μόνο θα την έχεις περπατήσει -βέβαια, θα έχεις χαθεί πολλές φορές, γιατί τα στενά της είναι κανονικός λαβύρινθος! Μέχρι και οι ίδιοι οι Βενετσιάνοι πολλές φορές δυσκολεύονται να βρουν τον δρόμο για το σπίτι τους, αν πάνε από άλλη κατεύθυνση από την συνηθισμένη τους, όπως μου εκμυστηρεύτηκε η Βενετσιάνα Ilaria, την πρώτη μέρα που πάτησα το πόδι μου στη Βενετία και έκανα να βρω το διαμέρισμά μου περίπου…2 ώρες, ενώ το google maps το έβγαζε 600 μέτρα μακριά. Προφανώς, έκανα συνέχεια κύκλους! Μετά το πρώτο σοκ όμως, έβαλα τα «σημάδια» μου στη διαδρομή και κυρίως ξεαγχώθηκα για το αν θα χαθώ ή όχι. Πολύ απλά δεν με ένοιαζε γιατί κάθε διαδρομή μου χάριζε όμορφες καινούριες εικόνες!

Όπως αυτή, σε ένα στενάκι μια ήσυχης γειτονιάς της Βενετίας

Να επισκεφτείς την πρώτη μέρα τα βασικά αξιοθέατά της, ώστε τις επόμενες ημέρες απλά να απολαύσεις τα στενά της. 

Η πλατεία του Αγίου Μάρκου όπως την βλέπεις προσεγγίζοντας με βάρκα (Δεξιά το παλάτι των Δόγηδων)

Κι όταν λέμε για τα βασικότερα αξιοθέατα, εννοούμε ότι υπάρχει γύρω από την Πλατεία του Αγίου Μάρκου.

Μπροστά από τη Βασιλική του Σαν Μάρκο

Το πιο κεντρικό σημείο της πόλης, η πλατεία του Αγίου Μάρκου με την ομώνυμη εκκλησία της ασφυκτιεί από τουρίστες αλλά είναι χάρμα οφθαλμών. Ανεβείτε στο καμπαναριό για να δείτε τη θέα που θα σας κόψει την ανάσα, επισκεφτείτε την εκκλησία του Αγίου Μάρκου που εσωτερικά και εξωτερικά είναι εντυπωσιακή και φυσικά να πάτε στο Παλάτι των Δόγηδων που σας περιμένει για μια ξενάγηση στον χρόνο!

Μέσα στο Παλάτι
Σε μια από τις μεγαλοπρεπείς αίθουσες του Παλατιού

Εσωτερικά έχει πολλές αίθουσες, κάποιες αρκετά μεγαλοπρεπείς και πολυτελείς, ενώ μπορείτε να περιπλανηθείτε και στους δίπλα χώρους όπου ήταν φυλακές.

Στην εσωτερική αυλή του Παλατιού

Και μετά από τα βασικά αξιοθέατα, ξεκινά η… ταξιδιωτική εμπειρία! Περπάτησέ την, ανέβα σε όλες τις γέφυρες της, παρατήρησε τα μικρά και μαγικά σπίτια της, πήγαινε λίγο πιο απώμερα για να δεις πως ζουν οι κάτοικοι, πως ψωνίζουν, πως μετακινούνται. Εκεί, θα πάθεις την πλάκα σου!

Στο στενό έξω από το διαμέρισμά μου, σε μια πιο ήσυχη συνοικία της Βενετίας

Οπλίσου με υπομονή.

Ακόμα και με τόσο κόσμο, το μαγευτικό τοπίο δεν αλλάζει!

Οπλιστείτε με υπομονή για τις ουρές που θα συναντήσετε σε μουσεία ή ακόμα και σε εστιατόρια. Ο όγκος των τουριστών είναι τόσο τεράστιος, που νομίζεις κάποιες περιόδους του χρόνου, ότι θα βουλιάξουν την Βενετία.

Να ξεκλέψεις χρόνο για μια εκδρομή σε Μουράνο και Μπουράνο.

Στο Murano

Αν έχετε χρόνο, πάρτε το βαπορέτο και κάντε μια μίνι εκδρομή στα νησιά του Μουράνο και του Μπουράνο. Μικρά πολύχρωμα σπίτια πάνω σε πράσινα νερά, πολλές γέφυρες και τα ομώνυμα γυαλιά Μουράνο, συνθέτουν ένα ρομαντικό σκηνικό. Στο μουσείο Μουράνο εγώ προσωπικά δεν μπήκα -δεν με ενδιέφερε τόσο- , αλλά αν έχεις χρόνο, κακά σχόλια δεν έχω ακούσει.

Murano

Όσον αφορά τώρα στις επιλογές φαγητού, συμπαθητικό ήταν το εστιατόριο Osteria Al Duomo στο Μουράνο. (Λέω συμπαθητικό γιατί η Βενετία δεν φημίζεται για τα άκρως προσεγμένα πιάτα της -θα διαβάσεις παρακάτω.)

Να πας στο Florian (κι ας πάρεις έναν μονό εσπρέσσο). 

Έξω από το καφέ Florian

Το καφέ Florian θεωρείται η πιο παλιά καφετέρια στον κόσμο, μαζί με το Café Procope in Paris και πρωτοάνοιξε το 1720. Βρίσκεται στην Πλατεία του Σαν Μάρκο και είναι από μόνο του ένα… αξιοθέατο. Παλιό ντεκόρ που θυμίζει …αναγέννηση, βιολιά στον εξωτερικό χώρο που παίζουν κλασσική μουσική, σερβιτόροι με στολές και δίσκους να σερβίρουν στους πελάτες τους αυθεντικούς ιταλικούς καφέδες και τα μικροσκοπικά -αλλά γευστικά- γλυκά, συνθέτουν το σκηνικό του καφέ. Ναι, είναι πανάκριβο. Για δύο καφέδες, μια σοκολάτα ζεστή και ένα γλυκό, πληρώσαμε 50€ αλλά νομίζω πως έχει αξία … θεατρική και όχι τόσο… εστίασης! Οπότε, επισκεφτείτε το και αν δεν έχετε χρήματα, αρκεστείτε στο πιο φτηνό προϊόν του καταλόγου.

Να ταξιδέψεις με την Volotea.

Δεν βρίσκεις φθηνά αεροπορικά εισιτήρια για Βενετία; Μπες στο www.volotea.com και θα αλλάξεις γνώμη! Προσωπικά, το ταξίδι μου ήταν ευχάριστο, η πτήση χωρίς καθυστέρηση και το ιπτάμενο προσωπικό ευγενέστατο.

Τα don’ts 

Να μην αρκεστείς μόνο στην Γέφυρα Ριάλτο.

Γέφυρα Ριάλτο
Κάτω από τη γέφυρα Ριάλτο

Η γέφυρα Ριάλτο είναι όντως η πιο διάσημη -και ίσως η πιο ωραία γέφυρα της Βενετίας, ειδικά την ώρα δύσης του ηλίου. Εννοείται ότι μία -και δύο και τρεις- επισκέψεις επιβάλλονται. Παρόλα αυτά όμως, από γέφυρες η Βενετία άλλο τίποτα, οπότε προσπαθήστε να απολαύσετε και αυτές τις «κρυμμένες» και μικροσκοπικές γέφυρες στα στενά της.

Η Γέφυρα των Στεναγμών

Να μην ξοδέψεις στα χρήματά σου σε βόλτα με γόνδολα- Ή να τα ξοδέψεις οπωσδήποτε αν σου περισσεύουν. 

Βενετία χωρίς γόνδολα γίνεται; Γίνεται, αν δεν θέλετε να ξοδέψετε από 80€ έως 140€ για λίγα λεπτά βόλτας. Η αλήθεια είναι βέβαια ότι η εμπειρία είναι άκρως χαλαρωτική και μαγευτική, αλλά αν δεν διαθέτετε τα χρήματα, αρκεστείτε στα βαπορέτα ( η εν πλω δημόσια συγκοινωνία των ντόπιων) που σε πάνε από το ένα σημείο της πόλης στο άλλο με 8€.

Εγώ προσωπικά άφησα την τελευταία μέρα του ταξιδιού μου τη βόλτα με τη γόνδολα. Είχα πει πως αν δεν ξοδέψω πολλά χρήματα σε ψώνια και σε φαγητό, θα τα δώσω για μια βόλτα με γονδολιέρη -κι έτσι έγινε. Και πραγματικά δεν το μετάνιωσα καθόλου, ήταν τα πιο χαλαρωτικά λεπτά του ταξιδιού μου!

Μην περιμένεις να φας εκπληκτικό φαγητό.

Gelato με φόντο γόνδολα!

Να ξεκινήσουμε με την σχέση ποιότητας- τιμής. Το σύνηθες στη Βενετία, ειδικά στους πολλούς τουριστικούς δρόμους- είναι να φας ακριβό φαγητό που έχει χαμηλή ποιότητα. Τα τελευταία χρόνια, να’ναι καλά οι εφαρμογές στο κινητό μας, μπορείς με λίγο ψάξιμο να βρεις καλό φαγητό και οικονομικό. Εγώ δεν θα σου προτείνω κάποιο συγκεκριμένο εστιατόριο -σε κανένα δεν ξετρελάθηκα- αλλά θα σου προτείνω να φας οπωσδήποτε λεπτή πίτσα, πολλή μακαρονάδα και θαλασσινά, να πιεις καλό ιταλικό κρασί και φυσικά να δροσιστείς με ιταλικό gelato.

Fast food αλά Ιταλικά!

Σε περίπτωση που βγεις το βράδυ για ένα κρασί, απαραίτητο είναι να δοκιμάσεις και ένα πλατό με τυριά και αλλαντικά -και φυσικά πίτσα!

Μην ψωνίσεις Made in China «βενετσιάνικες» μάσκες.

Αυθεντικές βενετσιάνικες μάσκες σε ένα παραδοσιακό μαγαζί Ιταλού

Τα περισσότερα σουβενίρ που θα δεις θα είναι made in China. Είναι βέβαια και τα πιο οικονομικά. Εγώ θα σου πρότεινα, άσχετα με το αν τελικά θα αγοράσεις ή όχι μια βενετσιάνικη μάσκα, να ψάξεις στα στενά της Βενετίας, στα λίγο πιο απομακρυσμένα, που υπάρχουν «κρυμμένα» κάτι φοβερά μαγαζιά με χειροποίητες ιταλικές μάσκες, φτιαγμένες από ηλικιωμένους Βενετσιάνους μάστορες.

 

You May Also Like

Αφήστε μια απάντηση

*