myWanderlust , Travelling Abroad

Η γοητεία της Μπολόνια

Κι εκεί που πιστεύεις ότι αν έχεις δει Ρώμη, Φλωρεντία, Βενετία και Μιλάνο, ε, κάπως έχεις τελειώσει με την Ιταλία, σου έρχεται η Μπολόνια και εκεί που δεν το περιμένεις, ανακαλύπτεις μια ακόμα υπέροχη Ιταλία, όπως πάνω κάτω την ξέρεις, αλλά πάντα έτοιμη να σε εκπλήξει και να σε κάνει να περάσεις καλά. Γιατί η Ιταλία είναι τοπίο, φαγητό, άνθρωποι, καιρός, είναι πολλά.

 

Η Μπολόνια λοιπόν βρίσκεται στην επαρχία Εμίλια Ρομάνα και ειδικά τα τελευταία χρόνια, με την άφιξη της Ryanair στο αεροδρόμιό της, έχει αναπτυχθεί πολύ. Είναι μια σχετικά μικρή πόλη, που για έναν ταξιδιώτη, δυο τρεις μέρες αρκούν για να πει ότι πήρε μια καλή γεύση από αυτήν.

Στο κέντρο της Μπολόνια

Τα παρατσούκλια της είναι τρία: “Η Κόκκινη”, ” Η Χοντρή” και “Η Μορφωμένη”. Κόκκινη, λόγω του χρώματος των τούβλων των σκεπών της αλλά και λόγω του αριστερού πολιτικά υπόβαθρού της, Χοντρή για την εκπληκτική και πλούσια κουζίνα της και Μορφωμένη, γιατί υπήρξε κοιτίδα του πολιτισμού, της μόρφωσης και των σπουδών. Στην Μπολόνια, μάλιστα, υπήρξε το αρχαιότερο Πανεπιστήμιο του δυτικού κόσμου.

Στους δρόμους της πόλης

 

Τι να δεις

Τα αξιοθέατα της Μπολόνια μπορείτε να τα δείτε όλα σε μια ημέρα (πιεσμένη) ή σε δυο μέρες πιο χαλαρά, γιατί είναι όλα κοντά μεταξύ τους και περπατιούνται -εκτός από το San Luca. Να πούμε εδώ ότι ό,τι έχει να κάνει με μουσεία, πύργους κτλ καλό είναι να κλείσετε ιντερνετικά τα εισιτήριά σας μια -δυο μέρες πριν, γιατί μπορεί να μην βρείτε όταν πάτε.

 

Piazza Maggiore

Η Piazza Maggiore είναι η καρδιά της Μπολόνια και το τέλειο μέρος για να ξεκινήσετε μια ιστορική επίσκεψη στην πόλη. Η περιοχή στην οποία υπάρχει σήμερα η πλατεία χτίστηκε το 1200, καθώς οι πολίτες της Μπολόνια χρειάζονταν ένα μέρος για να το χρησιμοποιήσουν τόσο ως αγορά όσο και ως τόπος συγκέντρωσης γενικότερα. Η Piazza Maggiore ήταν μια από τις πρώτες πλατείες που χτίστηκαν μετά την πτώση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και πήρε τη σημερινή της μορφή μόλις το 1400, ενώ τον 16ο αιώνα ολόκληρη η περιοχή επεκτάθηκε περαιτέρω υπό την ηγεσία του Καρδινάλιου Carlo Borromeo με την κατασκευή της Piazza del Nettuno, της πηγής Giambologna και του Palazzo dell’Archiginnasio.

Γύρω από την πλατεία, υπάρχουν διάφορα κτίρια και παλάτια, ενώ στο κέντρο της δεσπόζει η Βασιλική του Αγίου Πετρονίου. Η Βασιλική του San Petronio που ξεκίνησε το 1390 σε ένα έργο του Antonio di Vincenzo είναι ακόμα ημιτελής, αντιπροσωπεύει ένα υπέροχο παράδειγμα ιταλικής γοτθικής και είναι μια από τις πιο εντυπωσιακές εκκλησίες της Ιταλίας.

 

Περιμετρικά της πλατείας, υπάρχουν δεκάδες καφέ, εστιατόρια και τραττορίες, κάποια πιο τουριστικά, κάποια όχι, ενώ εκτείνονται πολλά όμορφα στενά με έντονο ιταλικό χαρακτήρα.

Πύργοι

Το σήμα κατατεθέν της Μπολόνια που βρίσκονται κι αυτοί στο κέντρο της πόλης, πολύ κοντά στην Piazza Maggiore.

Εάν δεν έχετε καλή φυσική κατάσταση, απλά αρκεστείτε να τους βγάλετε φωτογραφία. Εάν μπορείτε να ανεβείτε τα 500 σκαλιά του πύργου, τότε κάντε το, γιατί η θέα της πόλης είναι φοβερή.

Η Μπολόνια, από τον Μεσαίωνα, ήταν η πόλη των πύργων, μετρώντας μέχρι και εκατό μεταξύ 1100 και 1200, σπίτια ευγενών πολιτών. Σήμερα υπάρχουν περίπου είκοσι από αυτά, που έχουν επιβιώσει από πυρκαγιές, καταρρεύσεις, σεισμούς και βομβαρδισμούς του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

 

Ο πύργος Asinelli χτίστηκε το 1119 από τον Gherardo Asinelli. Έχει ύψος 97,2 μέτρα και έχει κλίση δυτικά κατά 2,32 μέτρα. Κάποτε ειπώθηκε ότι από την κορυφή του πύργου Asinelli μπορούσε κανείς να δει «εκατόν μία πόλεις».  Από την κορυφή του πύργου, για όσους μπορούν να ανέβουν τα 498 σκαλοπάτια και αν η μέρα είναι καθαρή, έχετε ένα πραγματικά εκπληκτικό πανόραμα 360 μοιρών.

Χτισμένος το 1109 από την οικογένεια των ευγενών Garisenda, ο πύργος Garisenda  δεν είναι προσβάσιμος στο κοινό και ο λόγος είναι προφανής.  Έχει γείρει περισσότερο από τρία μέτρα για εκατοντάδες χρόνια!

 

San Luca

Η εκκλησία του San Luca βρίσκεται σε ένα λόφο, ένα τέταρτο μακριά από το κέντρο της Μπολόνια με αυτοκίνητο σε μια υπέροχη καταπράσινη διαδρομή ή εναλλακτικά γύρω στη μια ώρα ανηφόρα με τα πόδια. Μπορείτε, αν δεν έχετε αμάξι και δεν θέλετε να ανηφορήσετε σε μια πανέμορφη στοά 3,79 χιλιόμετρων, να πάρετε το τουριστικό λεωφορείο ή τρενάκι από την Piazza Maggiore που σας πάει εκεί και σας κάνει μια μικρή ξενάγηση. Το εισιτήριο κοστίζει 10 ευρώ.

Πρόκειται για είναι ένα από τα σύμβολα της Μπολόνια. Ίσως είναι αυτό που αγαπούν περισσότερο οι κάτοικοι της Μπολόνια, γιατί είναι το πρώτο που φαίνεται από τον περιφερειακό δρόμο και από τον σιδηρόδρομο όταν επιστρέφουν στην πόλη και γιατί πηγαίνουν συχνά για περίπατο και βόλτα.

Μέσα στη βασιλική, εκτός από τη μικρή εικόνα της Παναγίας που σύμφωνα με το μύθο βρέθηκε στον ναό της Αγίας Σοφίας της Κωνσταντινούπολης και φέρει την επιγραφή «αυτό το πιάτο που ζωγράφισε ο ευαγγελιστής Άγιος Λουκάς πρέπει να τοποθετηθεί  στην εκκλησία του Αγίου Λουκά στο Monte della Guardia», μπορείτε να θαυμάσετε έργα των Guercino, Guido Reni και Donato Creti.

Γενικά, ο San Luca αποτελεί αγαπημένη εκκλησία για τους Ιταλούς και οι εικόνες της θεωρούνται θαυματουργές. Σύμφωνα με το μύθο, όταν η Μπολόνια καταστρεφόταν από έντονη κακοκαιρία και βροχές, οι κάτοικοι έβγαλαν την εικόνα στο κεντρικό δρόμο της Μπολόνια και κατευθείαν η βροχή σταμάτησε.

Σχετικά με τη στοά που προανέφερα παραπάνω, πρόκειται για μία στοά ρεκόρ που αριθμεί 666 καμάρες και δεκαπέντε παρεκκλήσια κατά μήκος της διαδρομής. Είναι κατασκευασμένη για να προστατεύει από τις καιρικές συνθήκες -όπως και πολλοί δρόμοι της Μπολόνια- υπό την καθοδήγηση του αρχιτέκτονα Gian Giacomo Monti και του Carlo Francesco Dotti.

 

 

Via Piella

Η Μπολόνια δεν είναι προφανώς Βενετία, δεν έχει κανάλια και γόνδολες, όμως, υπάρχει ένα σημείο στην πόλη που θυμίζει πολύ Βενετία και έχει γίνει πόλος έλξης για τουρίστες λόγω ενός μικρού… παραθυριού που το ανοίγεις και βλέπεις ένα υπέροχο κανάλι.

Πολύ κοντά στη via Indipendenza, στον πιο κεντρικό δρόμο της Μπολόνια που θα περάσετε σίγουρα για βόλτα, ψώνια κτλ, υπάρχει ένας παράλληλος δρόμος όπου βρίσκεται η via Piella, η οποία μπορεί να φαίνεται ένας απλός δρόμος όπως οι πολλοί άλλοι στο κέντρο, αλλά στην πραγματικότητα κρύβει αυτό το στολίδι για τους τουρίστες. Το περίεργο παράθυρο, που θα σας εντυπωσιάσει, έχει θέα στο κανάλι Moline.

 

Biblioteca-Teatro Anatomico

Πίσω ακριβώς από την Βασιλική του San Petronio, βρίσκεται το Archiginnasio της Μπολόνια, ένα από τα πιο σημαντικά κτίρια της πόλης της Μπολόνια.  Κάποτε ήταν το κεντρικό κτίριο του Πανεπιστημίου της Μπολόνια και τώρα στεγάζει τη Δημοτική Βιβλιοθήκη του Archiginnasio και το Ανατομικό θέατρο.

Η αίθουσα Ανατομίας σχεδιάστηκε το 1637 για μαθήματα ανατομίας από φοιτητές ιατρικής, όπου στο άσπρο αυτό κρεβάτι ξάπλωναν… τα πτώματα και εξασκούσαν την επιστήμη τους.

Η αίθουσα ανατομίας

Η Βιβλιοθήκη της Μπολόνια ιδρύθηκε το 1801 και ξεκίνησε συλλέγοντας βιβλία των θρησκευτικών εκκλησιών που διαλύθηκαν από την εποχή του Ναπολέοντα (1797-1798) και από το Βασίλειο της Ιταλίας (1866). Με την πάροδο του χρόνου, πολλές δωρεές, εκτός από τις προσχωρήσεις, εμπλούτισαν την κληρονομιά της βιβλιοθήκης.

Στη Βιβλιοθήκη

 

Το επίκεντρο ήταν όλο και περισσότερο στους ανθρωπιστικούς κλάδους, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή σε οτιδήποτε σχετίζεται με την πολιτική και πολιτιστική ζωή της πόλης της Μπολόνια και της επικράτειάς της.

Στοές/μικροί δρόμοι

Η Μπολόνια, εκτός από τους κεντρικούς μεγάλους δρόμους της, φημίζεται για τα ωραία γραφικά στενά και τους δρόμους με τις στοές της που πραγματικά αποτελούν σήμα κατατεθέν της. Εκτός από το όμορφο της υπόθεσης, οι στοές βολεύουν πολύ και για πρακτικούς λόγους, καθώς ο διερχόμενος δεν επηρεάζεται από τις καιρικές συνθήκες -βροχές, ήλιος κτλ.

 

 

Κοντινές εκδρομές

Modena

Από τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό, μπορείτε εύκολα και γρήγορα να πάρετε το τρένο και να πάτε σε κοντινές πόλεις, όπως το Μιλάνο και η Βερόνα -περίπου 1,5 ώρα- ή η Modena -περίπου μισή ώρα. Τα εισιτήρια είναι αρκετά οικονομικά και ξεκινούν από 4 ευρώ. Εγώ επέλεξα την Modena και διαβάστε εδώ την εμπειρία μου.

 

 

Τι να φας

Hostaria

Η Μπολόνια όπως είπαμε ονομάζεται και “η Χοντρή” λόγω της υπέροχης -και αρκετά  παχυντικής- κουζίνας της. Είναι προφανώς διάσημη για την γνωστή μπολονέζ, που όμως για την φάτε όπως την έχουμε οι Ελληνες στο μυαλό μας, πρέπει να την παραγγείλετε ως taggliatelle e ragu. Πέρα σπό το κλασσικό αυτό πιάτο, που πιστέψε με, δεν θα χρειαστεί να αναζητήσετε κάτι άλλο, μπορείτε προφανώς να δοκιμάσετε πολλές διαφορετικές συνταγές με τορτελίνια, Pizza, ωραίο κρασί, τιραμισού και πολλά ιταλικά γλυκά όπως cannolini, πάστα φλόρα, περίεργα κέικ, τυριά, αλλαντικά κ.τ.λ.

Ιταλικά γλυκά
Sfolia Rina

Εκπληκτικό φαγητό και οικονομικό φάγαμε στο sfolia rina και το hostaria, που βρίσκονται στο κέντρο της  πόλης, αλλά ακούσαμε καλά λόγια και για τις trattoria Osteria Al 15 και Del Rosso, που όμως όταν τις επισκεφτήκαμε ήταν κλειστές. Να πούμε σε αυτό το σημείο ότι τα ωράρια των καταστημάτων εστίασης είναι τελείως αλλοπρόσαλλα. Κάποια ανοίγουν μόνο βράδυ, κάποια δεν ανοίγουν συγκεκριμένες ημέρες -εντάξει, αυτό γίνεται και στην Αθήνα- και τα περισσότερα ανοίγουν  το πρωί, κλείνουν στις 2 το μεσημέρι και ανοίγουν ξανά στις 7 το απόγευμα!!! Δηλαδή αν θες να φας το μεσημέρι, απλά δεν βρίσκεις κάπου να φας.

Ένα ιταλικό κρασί και μια μπολονέζ μπροστά από τη Βασιλική του San Petronio
Αλλαντικά και τυριά σε μαγαζιά

 

Πώς να πας

Η Ryanair έχει τακτικές πτήσεις για Μπολόνια, σε πολύ οικονομικές τιμές. Ωστόσο, επειδή συνήθως φτάνει βράδυ, να είστε έτοιμοι για ταλαιπωρία στο αεροδρόμιο. Και εξηγώ: Πρώτη φορά βλέπω αεροδρόμιο μεγάλης πόλης του εξωτερικού που δεν έχει καλή πρόσβαση στο κέντρο της πόλης το βράδυ. Οταν βγαίνεις από το αεροδρόμιο τα μεσάνυχτα,  υπάρχουν δύο τρόποι να πας στο κέντρο: είτε με ταξί, είτε με το λεωφορείο (την ημέρα λειτουργεί και τρένο). Εγώ διάλεξα το λεωφορείο, έβγαλα εισιτήριο και περιμένα… Μετά από περίπου μια ώρα στο κρύο, κάποιοι Ιταλοί μας ενημέρωσαν ότι άδικα περιμένουμε, καθώς το λεωφορείο μια περνάει, μια δεν περνάει. Μάλιστα… Πάμε τώρα στο ταξί. Η ουρά για το ταξί ήταν πραγματικά ατελείωτη γιατί πολύ απλά, δεν υπήρχαν ταξί να εξυπηρετήσουν τους επιβάτες. Ερχόταν ένα κάθε πέντε λεπτά περίπου, που σημαίνει ότι για 200 άτομα της πτήσης μου, έπρεπε να περιμένεις πολλή ώρα -πληροφοριακά, το ταξί κοστίζει γύρω στα 20 ευρώ, το λεωφορείο 4 ευρώ και το τρένο που λειτουργεί την ημέρα γύρω στα 9 ευρώ.

You May Also Like

Αφήστε μια απάντηση

*