Το απόλυτο road trip στην Ισπανία
Καλεσμένη από την TURESPANA και το CAMINOS DE SEFARAD, DISCOVERING SPAIN´S NETWORK OF JEWISH QUARTERS, βρεθήκαμε σε ένα πανέμορφο road trip σε περιοχές της Καστίλλης και της Ανδαλουσίας, ανακαλύπτοντας την πραγματική Ισπανία, χορταίνοντας από εμπειρίες, ιστορία και διαφορετικούς πολιτισμούς.
Αποστολή: Ηλέκτρα Αλευρίτη
Το αεροπλάνο της Iberia προσγειώθηκε πρωί στην βασίλισσα Μαδρίτη και το road trip ξεκίνησε για τη Segovia, μια πόλη-παραμύθι, στην περιοχή της Καστίλλης και Λεόν, που αποτέλεσε την καλύτερη αρχή για αυτό που θα επακολουθούσε.
Μια ώρα και κάτι από τη Μαδρίτη, η Σεγκόβια είναι ένα διαχρονικό ‘’διαμάντι’’ που ξεχωρίζει χάρη στο εντυπωσιακό ρωμαϊκό υδραγωγείο της, το επιβλητικό Αλκάθαρ (Alcázar) και την ένταξή της στον κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Η πόλη δεν αποτελεί απλώς ένα ιστορικό μνημείο, αλλά ένα ζωντανό αριστούργημα μεσαιωνικού θρύλου, αρχιτεκτονικής, παράδοσης και ψυχής.
Τι πρέπει οπωσδήποτε να δείτε
Κάντε τη βόλτα σας στην Πλατεία του Υδραγωγείου (Azoguejo) και μετά προχωρήστε κατά μήκος της Calle Real και της Εβραϊκής Συνοικίας. Αγοράστε υπέροχα ισπανικά προϊόντα, δείτε τη θέα από διάφορα σημεία της πόλης, μπείτε στον Καθεδρικό Ναό και θαυμάστε την υπέροχη αρχιτεκτονική του.





Συνεχίστε με τη Συναγωγή, κάντε ένα διάλειμμα σε όποια πλατεία προτιμάτε και πιείτε τον κρύο καφέ σας και τελειώστε την υπέροχη βόλτα σας με το φημισμένο Αλκάθαρ (Alcázar), ένα κάστρο-παλάτι με παραμυθένια αρχιτεκτονική, επιβλητική θέα και πλούσια δωμάτια. Η ρομαντική αρχιτεκτονική του Αλκάθαρ ενέπνευσε για το κάστρο της Βασίλισσας στην ταινία του Γουόλτ Ντίσνεϋ ‘’Χιονάτη και οι Επτά Νάνοι’’ και σχεδόν έναν αιώνα αργότερα, μέρος της νέας ταινίας Χιονάτης της Disney (2025) γυρίστηκε εκεί.

Που να μείνετε

Το Hotel Infanta Isabel είναι ένα boutique ξενοδοχείο εντός των ιστορικών τειχών και από το μπαλκόνι του βλέπεις πιάτο την κεντρική πλατεία.
Που να φάτε
Στο παραδοσιακό εστιατόριο στους πρόποδες του Υδραγωγείου, Mesón de Cándido, εκτός από εξαιρετικό φαγητό και ωραία τοπική διακόσμηση θα έχετε τη δυνατότητα να βιώσετε τη ζωντανή επίδειξη της τελετουργίας του «Cochinillo» (γουρουνόπουλο γάλακτος) — του γαστρονομικού συμβόλου της πόλης.
Την επόμενη ημέρα φεύγουμε από την αγαπημένη Σεγκόβια και κατευθυνόμαστε προς την Ανδαλουσία και συγκεκριμένα την Κόρδοβα. Περίπου 5 ώρες οδήγηση διαρκεί το ταξίδι, αλλά η διαδρομή σας ανταμείβει. Μπορείτε στα μισά της διαδρομής να κάνετε και μια στάση στην περιοχή του Δον Κιχώτη, να ανέβετε στο λόφο με τους ανεμόμυλους της περιοχής Puerto Lapice της Cuidad Real για να δείτε τη θέα και να περπατήσετε στο χωριό.

Η Κόρδοβα είναι η μόνη πόλη στον κόσμο που κατέχει τέσσερις ονομασίες Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Εχει ποικιλομορφία, καθώς, στην παλιά πόλη της, θα περιπλανηθείτε στα στενά άσπρα σοκάκια της, θα βρείτε λιλιπούτεια μαγαζιά με βεντάλιες αλλά θα δείτε και τις μεγάλες πλατείες και επιβλητικά κτίρια από την πλευρά του ποταμού της.
Ιδιαίτερο είναι και το πιο σημαντικό αξιοθέατό της, το Τζαμί-Καθεδρικός Ναός (Mezquita de Córdoba) που είναι και Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Η Mezquita έχει και ισλαμική αρχιτεκτονική και χριστιανική. Αρχικά ήταν μια καθολική χριστιανική εκκλησία η οποία κατασκευάστηκε από τους Βησιγότθους, αν και στη συνέχεια μετατράπηκε σε ισλαμικό τέμενος κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα. Μετά, μετατράπηκε σε καθολικό ναό άλλη μία φορά. Το κτίριο θεωρείται ως ένα από τα πιο ολοκληρωμένα μνημεία της μαυριτανικής αρχιτεκτονικής.

Εκτός από το Ναό, επισκεφτείτε και το καινούριο Μουσείο, απέναντι περίπου από το κτίριο για να μάθετε παραπάνω πληροφορίες.
Η Κόρδοβα όμως, είναι και άλλα πολλά: Συνεχίστε την ξενάγησή σας, στη Συναγωγή και την Εβραϊκή Συνοικία (Ιστορικό Κέντρο, Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς) και διαπιστώστε για ακόμα μια φορά πως τρεις διαφορετικοί πολιτισμοί -εβραϊκός, χριστιανικός και μουσουλμανικός- συναντιούνται αρμονικά.

Επισκεφτείτε επίσης την περιοχή γύρω από το ποτάμι και κάντε μια ξενάγηση και τους περίφημους Κήπους της. Στους κήπους του Φρουρίου θα δείτε μεγάλες βεράντες, λίμνες, φυτά και λουλούδια και φυσικά αγάλματα Μοναρχών.
Ακόμα ένα αξιοθέατο που αξίζει μια σύντομη επίσκεψή σας είναι το μουσείο Ταυρομαχίας (Museo Municipal de Arte Taurino), στο οποίο θα έχετε τη δυνατότητα να μάθετε την ιστορία αυτού του αμφιλεγόμενου ισπανικού εθίμου αλλά και να δείτε τις ζωές θρυλικών ταυρομάχων, όπως του πασίγνωστου Μανολέτε, που ήταν από την Κόρδοβα.

Και το καλύτερο το κράτησα για το τέλος: Βόλτα στην περιοχή San Basilio και τις αυλές της, που είναι και αυτό Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Οι αυλές των σπιτιών της Κόρδοβα, ή αλλιώς Patios, θα σας γοητεύσουν με την πληθωρική ανδαλούσια αύρα τους, θα σας γυρίσουν χρόνια πίσω και θα σας χαρίσουν υπέροχες φωτογραφίες. Πρόκειται για έναν ξεχωριστό τρόπο για να ανακαλύψετε κρυμμένη Κόρδοβα, καθώς οι ντόπιοι ανοίγουν τα σπίτια τους -με εισιτήριο ή χωρίς- έτσι ώστε να μπορείτε να δείτε την αγάπη και την αφοσίωση που έθεσαν στις αυλές τους.

Που να μείνετε
Το ξενοδοχείο Las Casas de la Judería αποτελεί ένα στολίδι για την Κόρδοβα και εκτός από τα προσεγμένα δωμάτιά του, έχετε τη δυνατότητα να απολαύσετε τον καφέ σας στο Patio του ή το κοκτέιλ σας στην πισίνα του.
Που να φάτε

Πολύ καλές επιλογές αποτελούν το Casa Mazal και το Taberna Casa Pepe de la Judería, όπου θα γευτείτε παραδοσιακές τοπικές συνταγές. Και τα δύο μαγαζιά, εκτός από γαστρονομία, προσφέρουν και πολύ όμορφη διακόσμηση και εξυπηρέτηση.
Τρίτη στάση στο road trip μας είναι η επαρχιακή πόλη Lucena, μια ώρα μόλις μακριά από την Κόρδοβα. Η Lucena κάποτε ήταν μια εβραϊκή πόλη-κράτος (“Η Πόλη των Ποιητών”) και αργότερα έγινε ένα μνημειώδες προπύργιο του ισπανικού μπαρόκ. Μια πόλη μικρή, χωρίς ορδές τουριστών, που θα σας κάνει να νιώσετε σαν ντόπιος, πίνοντας τον καφέ σας στην κεντρική πλατεία, κάνοντας τα ψώνια σας στον πεζόδρομο και χαζεύοντας οικογένειες με παιδάκια να παίζουν και να περπατούν.
Ξεχωριστή αναφορά πρέπει να κάνουμε στον Καθεδρικό Ναό, έναν επιβλητικό ναό στην κεντρική πλατεία που αξίζει την επίσκεψή σας αλλά και στο ναό Royal Sanctuary of Most Holy Mary of Araceli, έξι χιλιόμετρα έξω από την Λουθένα, στην κορυφή της Σιέρα ντε Άρας.


Ένα από τα πιο όμορφα ισπανικά τοπία, σύμφωνα με τα λόγια του Ντον Καμίλο Χοσέ Σέλα. Το ερημητήριο χτίστηκε στις αρχές του 17ου αιώνα και στο εσωτερικό του υπάρχει ένας εντυπωσιακός ημισφαιρικός τρούλος διακοσμημένος με γύψο και το κύριο τέμπλο, κατασκευασμένο το 1699, που πλαισιώνει την είσοδο σε ένα από τα πιο πολυτελή ιερά της επαρχίας. Πρόκειται για τον πιο ιδιαίτερο χριστιανικό καθολικό ναό, που έχω δει ποτέ- και έχω πάει σε εκατοντάδες, πιστέψτε με!

Μια ακόμη επίσκεψη που δεν πρέπει να χάσετε, είναι στο εργαστήρι κεραμεικών, Cerámica Granados, όπου θα έχετε τη δυνατότητα να δείτε τη δημιουργία παραδοσιακών οικιακών ειδών, όπως η τυπική «perula» της Lucena και να αγοράσετε ποτήρια, πιάτα και τοπικά δημιουργήματα.

Πρόκειται για μια κεραμική παράδοση που διαρκεί αιώνες.
Που να φάτε
Το Restaurante Tres Culturas είναι ένα τοπικό εστιατόριο-ορόσημο που θα γευτείτε καλό κρασί και πεντανόστιμη ουρά ταύρου.
Τελευταία στάση μας η πασίγνωστη, πανέμορφη, ζωντανή Σεβίλλη, περίπου 2 ώρες μακριά από τη Λουθένα.
Η Σεβίλλη είναι ένας προορισμός παγκόσμιας κλάσης που εναρμονίζει το ρωμαϊκό, το αλμοαδικό και το χριστιανικό παρελθόν της, με μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, ζωντάνια στους δρόμους της και νεανική αύρα. Είναι ίσως η μοναδική πόλη που έχει ναι μεν πολλούς τουρίστες, αλλά καταφέρνει με ένα μαγικό τρόπο να μην χάνει την ταυτότητά της. Σεργιανώντας, βλέπεις τους κατοίκους να πίνουν τον καφέ τους, τους φοιτητές να αράζουν στις πλατείες και τα παιδιά, ακόμα και μεσάνυχτα, λόγω ζέστης, να παίζουν στις παιδικές χαρές.

Επίσης, είναι και η γενέτειρα και η αυθεντική ψυχή του φλαμένκο, προσφέροντας μια αφήγηση δύναμης, ανακάλυψης και καλλιτεχνικού πάθους.
Ξεκινήστε λοιπόν από αυτό, να νιώσετε δηλαδή την ένταση του φλαμένκο και να μάθετε την ιστορία του. Πηγαίνετε στο Museo del Baile Flamenco (Μουσείο Χορού Φλαμένκο) και μετά δείτε μια παράσταση φλαμένκο.

Σειρά έχει η γειτονιά Santa Cruz, η παλιά εβραϊκή συνοικία της Σεβίλλης. Ανακαλύψτε την πλούσια ιστορία της εβραϊκής κοινότητας της περιοχής και δείτε τις παλιές συναγωγές της Santa Maria la Blanca και του San Bartolomé.
Για βράδυ, επισκεφτείτε οπωσδήποτε το Setas. Εκεί, αλλάζουμε ύφος, πάμε σε πιο μοντέρνα ματιά, καθώς πρόκειται για ένα φουτουριστικό κατασκεύασμα σε κεντρική πλατεία της Σεβίλλης και αξίζει και να το δείτε από κάτω αλλά και να ανέβετε πάνω και να κάνετε βόλτα μέσα σε αυτό. Θα δείτε τη θέα της πόλης από όλες τις πλευρές, θα μαγευτείτε από το σόου με τα φώτα και θα έχετε τη δυνατότητα να παρακολουθήσετε σε μια αίθουσα και ένα σχετικό βίντεο.
Και φυσικά, δεν γίνεται να φύγετε από τη Σεβίλλη και να μην δείτε το Βασιλικό Αλκάθαρ της Σεβίλλης και τον Καθεδρικό Ναό της Σεβίλλης, τα πιο σημαντικά αξιοθέατα της πόλης που ανακηρύχθηκαν μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO το 1987.
Ο Καθεδρικός της Σεβίλλης είναι ο μεγαλύτερος γοτθικός καθεδρικός στο κόσμο, γι’αυτό και θα εντυπωσιαστείτε από το μέγεθος, την επιβλητικότητα και την έκτασή του. Η κατασκευή του ναού άρχισε το 1401. Ο ναός, όταν ολοκληρώθηκε στις αρχές του 16ου αιώνα, αντικατέστησε την Αγία Σοφία ως ο μεγαλύτερος χριστιανικός ναός, ένα τίτλο τον οποίο ο βυζαντινός ναός κατείχε για σχεδόν χίλια χρόνια. Ο καθεδρικός είναι και ο τόπος ταφής του Χριστόφορου Κολόμβου.


Εξίσου με το στόμα ανοιχτό θα μείνετε και στο Βασιλικό Αλκάθαρ της Σεβίλλης. Θα σας θυμίσει Μαρόκο, θα μαγευτείτε με την ομορφιά του και θα σας χαρίσει δεκάδες υπέροχες φωτογραφίες. Πρόκειται για ένα βασιλικό ανάκτορο στη Σεβίλλη και μάλιστα είναι το παλαιότερο βασιλικό παλάτι που χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα στην Ευρώπη.
Οι Αλμοχάδες (Μαροκινοί μουσουλμάνοι) ήταν οι πρώτοι που έκτισαν ένα παλάτι, το οποίο ονομαζόταν Αλ-Μουγαράκ, στην περιοχή του σύγχρονου Αλκάθαρ. Το παλάτι είναι ένα από τα καλύτερα σωζόμενα παραδείγματα αρχιτεκτονικής Μουδέχαρ. Μετέπειτα μονάρχες προσθέσαν δικά τους στοιχεία στο Αλκάθαρ.

Πέρα όμως από τα μοναδικά αυτά αξιοθέατα, βρείτε χρόνο να ζήσετε και την πόλη: Κάντε βόλτα στα στενά της, φάτε churros, ψωνίστε πολλών λογιών πράγματα, από βεντάλιες μέχρι παπούτσια και από σουβενίρ μέχρι τοπικά προιόντα, επισκεφτείτε μικρές εκκλησίες με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική και νιώσετε το vibe της πόλης.
Που να μείνετε
Το ξενοδοχείο Petit Palace Santa Cruz είναι στο κέντρο της παλιάς πόλης και θα σας αφήσει απόλυτα ευχαριστημένους.
Που να φάτε
Ως ξεχωριστή επιλογή, προτείνουμε δύο αγορές, διαφορετικού ύφους η καθεμία, ώστε να απολαύσετε το φαγητό σας, αλλά και να τις δείτε ως τουριστικό αξιοθέατο. Πρώτα, πηγαίνετε στο Mercado del Barranco που βρίσκεται κοντά στο ποτάμι και χαζέψτε όλες τις διαφορετικές κουζίνες της αγοράς.

Δεύτερον, επισκεφτείτε το Mercado de la Encarnación που βρίσκεται κάτω από το Setas, τα περιβόητα Μανιτάρια δηλαδή, βιώνοντας την εμπειρία Arqueoastronomía. Μπορείτε να επισκεφτείτε αρχικά το μουσείο Antiquarium και μετά τον Γαστρονομικό Χώρο Hispalia. Με την καθοδήγηση του αρχαιολόγου Manuel León (είναι πρωτοπόρος στην Ισπανία στην παραγωγή και εμπορία ρωμαϊκών κρασιών και άλλων προϊόντων) θα μάθετε για προϊόντα που προέρχονται από τη Ρωμαϊκή Baetica και είναι μεσαιωνικής προέλευσης όπως το «Garum». Απολαύστε τα ξεχωριστά κρασιά, τα υπέροχα τυριά και προϊόντα που η πρώτη ύλη τους είναι ιδιαίτερη.

Πώς να κινηθείτε
Το αμάξι είναι η καλύτερη επιλογή για αυτό το ταξίδι, ωστόσο πρέπει να ζήσετε και την εμπειρία του τρένου υψηλής ταχύτητας (Spain by Train). Οπότε σας προτείνω να αφήσετε το αμάξι όπως κάναμε εμείς, στη Σεβίλλη και να πάρετε το τρένο του γυρισμού για Μαδρίτη από το Σταθμό Santa Justa. Θα περάσετε από μια υπέροχη διαδρομή και σε λίγες ώρες θα βρίσκετε στην πόλη της επιλογής σας.
Extra tips
-Εάν κάνετε το road trip το καλοκαίρι, εφοδιαστείτε με υπομονή για τη ζέστη. Ειδικά στη Σεβίλλη, οι 38 βαθμοί είναι απολύτως φυσιολογικοί, οπότε νερά, καπέλο και ελαφριά ρούχα για να αντέξετε τη βόλτα.
-Δοκιμάστε, ειδικά στην Κόρδοβα, τα παραδοσιακά Gazpacho και Salmorejo, δροσιστικές κρύες σούπες με βάση την ντομάτα, το ελαιόλαδο και το σκόρδο, και φυσικά το Rabo de Toro (ουρά ταύρου) που είπαμε πριν και γουρουνόπουλο.



-Στο Καθεδρικό της Σεβίλλης, θα χρειαστείτε οπωσδήποτε φουλάρι για να καλύψετε τους ώμους σας, ειδάλλως δεν επιτρέπεται η είσοδος. Αν το ξεχάσετε, μπορείτε να αγοράσετε από την είσοδο.























































































































































