myWanderlust , Travelling Abroad , Προορισμοί

Ένα τριήμερο στο Βέλγιο: Βρυξέλλες, Μπριζ, Γάνδη

Μα αρκεί ένα τριήμερο για το Βέλγιο; Αρκεί για να πάρεις μια γεύση από παραμύθι στην Μπριζ, να περπατήσεις στα στενά των Βρυξελλών, να δοκιμάσεις βέλγικη βάφλα, τηγανιτές πατάτες και μύδια, να πιεις άφθονη μπύρα, και να ερωτευτείς την Γάνδη.

 

 

Βρυξέλλες

Πρώτος σταθμός και βάση μας οι Βρυξέλλες.

Ξεκινήστε από το πιο δημοφιλές αξιοθέατο την Γκραν-Πλας ή Μεγάλη Πλατεία που βρίσκεται στον πυρήνα της Παλιάς Πόλης των Βρυξελλών. Πρόκειται για μια επιβλητική πλατεία του 15ου αιώνα και μια από τις ωραιότερες πλατείες του κόσμου και ανήκει στα μνημεία της παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Στην πλατεία υπάρχουν 39 συντεχνιακά κτίρια, όπου είχαν την έδρα τους οι εμπορικές συντεχνίες των Βρυξελλών. Από τα πιο σημαντικά κτίρια είναι το Δημαρχείο που καταλαμβάνει ολόκληρη τη νοτιοδυτική πλευρά της πλατείας, του οποίου η πρόσοψη κοσμείται με 137 πέτρινα αγάλματα, ακρόπυργους και τοξωτές στοές, ο “Οίκος του Βασιλιά” (La Maison du Roi) όπου σήμερα έχει εγκατασταθεί σ’ αυτό το Μουσείο της Πόλης και το Παλάτι των Δουκών της Βραβάντης (La Maison des Ducs de Brabant), στη νότια πλευρά της πλατείας, που αποτελείται από επτά συνεχόμενα συντεχνιακά κτίρια.

Σε απόσταση αναπνοής από την Πλατεία βρίσκεται το περίφημο μικρό άγαλμα Μάνεκεν Πις (Manneken Pis δηλαδή ο μικρός που κατουράει). Το άγαλμα απεικονίζει ένα αγόρι να ουρεί σε ένα σιντριβάνι και αποτελεί σύμβολο των Βρυξελλών. Δεν είναι γνωστό γιατί κατασκευάστηκε αυτό το άγαλμα, αλλά υπάρχουν διάφοροι λαϊκοί μύθοι. Ένας μύθος λέει ότι το άγαλμα το τοποθέτησαν οι γονείς ενός παιδιού το οποίο είχε χαθεί, αλλά στη συνέχεια βρέθηκε με τη βοήθεια των χωρικών. Μια άλλη εκδοχή αναφέρει ότι ένα αγόρι κατάσκοπος είδε κατά τη διάρκεια μιας πολιορκίας ότι κάποιοι επιχείρησαν να ανατινάξουν τα τείχη της πόλης, κάτι το οποίο προσπάθησε να αποτρέψει κατουρώντας το φυτίλι, με αποτέλεσμα να το σβήσει. Το άγαλμα συχνά ντύνεται με ρούχα. Κι εμείς το πετύχαμε… ντυμένο!

Συνεχίστε τη βόλτα σας στη δημοφιλή στοά Galerie du Roi (στοά του βασιλιά) που εκτός από το να απολαύσετε την ομορφιά της, μπορείτε να αγοράσετε σοκολάτα, βέλγικα προϊόντα, μάρκες γνωστών ρούχων και φυσικά, να χαζέψετε… συντριβάνια σοκολάτας.

Μην σταματήσετε όμως μόνο εκεί. Χαθείτε στα στενά της παλιάς Πόλης για να δείτε την ομορφιά της, κατευθυνθείτε στους μεγάλους δρόμους της με γνωστές αλυσίδες ρούχων, πάρτε τις περιβόητες τηγανητές πατάτες στο χέρι ή τη βέλγικη βάφλα και περπατήστε όλη την πόλη.

Εάν θέλετε να κάτσετε κάπου για φαγητό, καλή επιλογή για βέλγικες γεύσεις είναι το εστιατόριο Chez Leon στο κέντρο της πόλης -τουριστικό μεν, τίμιο δε. Παραγγείλτε μύδια!

Chez Leon

Ο δρόμος θα σας φτάσει σίγουρα στον κεντρικό Σιδηροδρομικό Σταθμό όπου μπορείτε να πάρετε το τρένο και σε μια ώρα να φτάσετε στην Μπριζ ή σε μισή ώρα στη Γάνδη. Πριν μιλήσουμε όμως για τις εκδρομές αυτές, μείνετε στις Βρυξέλλες και κατευθυνθείτε δίπλα από το Σιδηροδρομικό Σταθμό για να δείτε το Βασιλικό Παλάτι και να κάνετε βόλτα στο πάρκο γύρω του.

Δίπλα από το Παλάτι και τον Σταθμό, υπάρχει και το Όρος των Τεχνών (Mont des Arts), ένας μικρός λόφος που είναι μοναδικό τοπίο. Ο Βέλγος Βασιλιάς ονειρεύτηκε να θαυμάζει από το παλάτι του έναν πυρήνα πολιτισμού, μια επιθυμία που οδήγησε στη δημιουργία ενός παραμυθένιου κήπου και μεγαλοπρεπών μνημείων (RMFA, MIM, Magritte Museum) αλλά και πολιτιστικών ναών (Cinematek, Bozar).

Εάν έχετε κι άλλη μέρα στη διάθεσή σας, πάρτε το μετρό και πηγαίνετε στο δεύτερο πιο δημοφιλές αξιοθέατο των Βρυξελλών μετά την Γκραν-Πλας, το Atomium που βρίσκεται μισή ώρα μακριά από το κέντρο και προσφέρει υπέροχη θέα της πόλης. Κατασκευασμένο για την Παγκόσμια Έκθεση των Βρυξελλών (Expo ’58), το ύψους 103 μέτρων μνημείο Ατόμιουμ αναπαριστά την κυψελίδα ενός κρυστάλλου σιδήρου, μεγεθυμένη κατά 165 δισεκατομμύρια φορές, με κάθετο σώμα διαγώνια, σωλήνες κατά μήκος των 12 άκρων του κύβου και από τις 8 κορυφές προς το κέντρο. Εννέα σφαίρες από ατσάλι διαμέτρου 18 μέτρων συνδέονται μέσω σωλήνων που περιέχουν κυλιόμενες σκάλες μέχρι 35 μέτρων, μεταξύ των μεγαλύτερων στην Ευρώπη. Παράθυρα στην κορυφαία σφαίρα παρέχουν μια πανοραμική άποψη των Βρυξελλών. Άλλες σφαίρες έχουν εκθέσεις της δεκαετίας του 1950.

Τέλος, δεν γίνεται να φύγετε από τις Βρυξέλλες και να μην δείτε τα κτίρια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (European Commision) και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (European Parliament). Πάρτε το μετρό και κατεβείτε στο πάρκο Parc de cinquantenaire. Μετά την βόλτα σας στο πάρκο και τις απαραίτητες φωτογραφίες, ακριβώς δίπλα σας υπάρχει το γνωστό κτίριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Parc de cinquantenaire
European Commision

Επίσης, λίγο πιο κάτω υπάρχει το πάρκο Parc Leopold. Μικρό, αλλά όμορφο, με πάπιες και κύκνους. Δίπλα ακριβώς, θα δείτε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Parc Leopold

Μονοήμερες εκδρομές στο Βέλγιο

Μπριζ

Ούτε μια ώρα μακριά από τις Βρυξέλλες με το τρένο, σας περιμένει η Μπριζ.

Αφιερώστε πολύ περπάτημα και ώρα στο ιστορικό κέντρο της Μπριζ, το οποίο αποτελεί Μνηµείο Παγκόσµιας Κληρονοµιάς της UNESCO. Περπατώντας στους δρόμους της, σε κάθε γωνιά θα δείτε και από ένα αξιοθέατο.  Η κεντρική πλατεία της πόλης ονομάζεται Burg και τριγύρω της έχει επιβλητικά κτίρια. Πιο κάτω, θα δείτε το Μουσείο Σοκολάτας αλλά και το Μουσείο Μπύρας. Αν έχετε χρόνο, επισκεφτείτε τα!

Το πιο αναγνωρίσιμο μνημείο της Μπρυζ είναι το καμπαναριό του 13ου αιώνα, ενώ άλλα περίφημα κτίσματα στην πόλη είναι η βασιλική του Ιερού Αίματος (Heilig-Bloedbasiliek), το μουσείο Groeningemuseum, το οποίο διαθέτει εκτενή συλλογή μεσαιωνικής και πρώιμης σύγχρονης τέχνης, μεταξύ των οποίων και σημαντική συλλογή πινάκων Φλαμανδών ζωγράφων, το Δημαρχείο της Μπρυζ στην πλατεία Μπουρχ (Burg) και το Δικαστικό Μέγαρο (Provinciaal Hof).

Μια εμπειρία που μπορείτε να απολαύσετε στην Μπριζ είναι η βαρκάδα και μπορείτε να την βρείτε παντού, καθώς υπάρχουν πολλά σημεία που μπορείτε να πάρτε το πλοιαράκι και να κάνετε βόλτα στους υδάτινους παραδείσους της Μπριζ. Ακόμα μια επιλογή είναι να πάρετε άμαξα και να κάνετε βόλτα στην πόλη.

 

 

 

Γάνδη

Οι περισσότεροι μένουν άφωνοι με την Μπριζ -και δεν έχουν άδικο-, ωστόσο η Γάνδη ήταν μια ευχάριστη έκπληξη που σίγουρα κατέχει ξεχωριστή θέση στο ταξίδι αυτό!

Μπορεί να συνδυαστεί με την Μπριζ -δηλαδή να πάτε πολύ πρωί στην Μπριζ και γυρνώντας να αφιερώσετε μερικές ώρες στην Γάνδη, αφού στο γυρισμό για τις Βρυξέλλες είναι η επόμενη στάση μετά την Μπριζ.

Η Γάνδη (Gent) θυμίζει πολύ Άμστερνταμ -και αυτό το λέω για καλό. Έχει έντονο το υδάτινο στοιχείο, έχει πολύ άπλα στις πλατείες για να κάτσεις κάτω από τον ήλιο -εμάς μας έκανε εξαιρετικές ημέρες με ήλιο, αν και δεν συνηθίζεται στο Βέλγιο- και να χαζέψεις το τοπίο, ενώ η μεσαιωνική ατμόσφαιρά της σε μαγεύει.

Από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα της Γάνδης είναι το κάστρο Χραφενστέην, η εκκλησία του Αγίου Νικολάου, το Κωδωνοστάσιο, ο ναός του Αγίου Μιχαήλ και η Γέφυρα του Αγίου Μιχαήλ. Από τη γέφυρα του Αγίου Μιχαήλ, μπορείτε να θαυμάσετε και τους τρεις διάσημους πύργους της πόλης.

Το Κάστρο των Κομήτων της Φλάνδρας χτίστηκε το 1180 και προσφέρει πανοραμική θέα της πόλης.

Ένα από τα πιο όμορφα σημεία της Γάνδης είναι το μεσαιωνικό λιμάνι Graslei. Το μεσαιωνικό λιμάνι με τα αναπαλαιωμένα κτίρια – αποθήκες να αντανακλούν στα νερά του ποταμού, αποτελεί σημείο συνάντησης επισκεπτών και ντόπιων.

Που να μείνω;

Καλό είναι να έχετε βάση τις Βρυξέλλες. Το Citadines Sainte Catherine Brussels είναι ένα οικονομικό, όμορφο ξενοδοχείο με βασικό προτέρημά του, την τοποθεσία του. Βρίσκεται έξω από το σταθμό του μετρό Sainte Catherine, απέχει 10 λεπτά από το κέντρο που σημαίνει ότι τα περισσότερα αξιοθέατα βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής, ενώ τριγύρω του υπάρχουν πολλές επιλογές από εστιατόρια, καφέ και σούπερ μάρκετ.

Με ποια αεροπορική να πετάξω;

Η Aegean Airlines πετάει στις Βρυξέλλες. Κλείστε το εισιτήριό σας στο aegeanair.com.

 

You May Also Like

Αφήστε μια απάντηση

*