Travelling Abroad , Προορισμοί

Εσύ, έχεις νιώσει το vibe της Λισσαβόνας;

Αν όχι, τότε πρέπει να το νιώσεις οπωσδήποτε.

Αυτή η πόλη, έχει κάτι το μοναδικό. Εχει ένα ξεχωριστό χρώμα, μια μοναδική αίσθηση στην ατμόσφαιρα, που δεν υπάρχει όμοιά της. Θυμίζει Ισπανία, αλλά είναι πιο όμορφη. Θυμίζει Ελλάδα, γι’αυτό και οι Έλληνες την αγαπούν πολύ. Θα την παρομοίαζα σαν μια μακριά πατρίδα, χωρίς να έχω καμία σχέση με την Πορτογαλία. Ωστόσο, ναι, μόλις πατήσεις το πόδι σου εκεί, νιώθεις ότι έμενες πάντα….

Η Λισσαβόνα, χωρίς υπερβολή, έχει τα πάντα. Είναι όμορφη, έχει θάλασσα, έχει πράσινο, έχει ανηφόρες, κατηφόρες, χαμογελαστούς ανθρώπους -που δεν μιλούν πολλοί αγγλικά, αλλά είναι πρόθυμοι πάντα να σου μιλήσουν και να σε βοηθήσουν-, έχει ιστορία, μουσεία, φαγητό, ποτό, ήλιο (ο καιρός είναι λίγο αλλοπρόσαλλος, αλλά γενικά είναι καλός), οικονομικές τιμές, νεανικούς ρυθμούς και η λίστα δεν σταματά εύκολα!

Η πτήση διαρκεί περίπου 4 και κάτι ώρες και η ευχάριστη αίσθηση ξεκινά κατευθείαν, καθώς… προσγειώνεσαι σχεδόν μέσα στην πόλη, αφού το αεροδρόμιο απέχει λίγα λεπτά από το κέντρο. Ούτε ταλαιπωρία, ούτε κίνηση, ούτε καθυστερήσεις.

Πάμε να δούμε λοιπόν τι πρέπει να κάνετε οπωσδήποτε εάν βρεθείτε στη Λισσαβόνα:

Περιοχή Alfama – Βουτιά στο παρελθόν

Μια από τις πιο ωραίες περιοχές της Λισσαβόνας, είναι η Alfama. Πρόκειται για την παλαιότερη συνοικία της Λισσαβόνας, από τον 14-15ο αιώνα όπου ζούσε η λαϊκή τάξη. Είναι η παλιά αραβική συνοικία της πορτογαλικής πρωτεύουσας και το όνομά της προέρχεται από το αραβικό Al-hamma που σημαίνει θερμές πηγές ή λουτρά.

Τώρα, στα περιστροφικά δρομάκια, στην απίστευτη θέα και στις ιδιαίτερες γωνιές, μπορείς να δεις την αληθινή Λισσαβόνα. Περπατήστε ανηφορικά ανάμεσα στα παραδοσιακά σπίτια, βγάλτε φωτογραφίες μπροστά τους, ανεβείτε στο πιο ψηλό σημείο να δείτε τη θέα και να πιείτε το κρασί ή τον καφέ σας και μην χάσετε γωνιά για γωνιά της!

Ο μεγάλος σεισμός της Λισαβόνας το 1755 δεν προκάλεσε ζημιές στην Αλφάμα, που παρέμεινε ένας γραφικός λαβύρινθος με στενούς δρόμους και μικρά οικοδομικά τετράγωνα. Στην Αλφάμα βρίσκονται ο Καθεδρικός Ναός της Λισαβόνας, το Μοναστήρι της Χάριτος (Convento da Graça), το Μοναστήρι του Αγίου Βικεντίου (Monastery of São Vicente de Fora) και η μπαρόκ εκκλησία της Σάντα Ενγκράσια, του 17ου αιώνα, η οποία έχει μετατραπεί στο Εθνικό Πάνθεον. Πάνω από την Αλφάμα δεσπόζει το Κάστρο του Αγίου Γεωργίου (Castle of São Jorge).

Γωνιές στην Αλφάμα

Επίσης, στην Αλφάμα  (αλλά και στο Bairro Alto που θα δείτε παρακάτω) υπάρχουν πολλά εστιατόρια στα οποία μπορεί κανείς να ακούσει φάντος (fados), την παραδοσιακή μουσική της Πορτογαλίας, που θεωρείται Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της Ανθρωπότητας από την UNESCO. Πολλά περισσότερα από μια μουσική, το fado είναι μια πορτογαλική μουσική έκφραση, που μεταφράζει τα συναισθήματα και τον τρόπο ζωής μιας πόλης, συνοδευόμενα από τις μελαγχολικές συγχορδίες της παραδοσιακής πορτογαλικής κιθάρας. Το Fado είναι ένα σημάδι της πορτογαλικής κουλτούρας και είναι αναπόσπαστο κομμάτι της παράδοσης της πορτογαλικής πρωτεύουσας, καθώς αντιπροσωπεύει «τουλάχιστον περισσότερους από δύο αιώνες προηγούμενης ιστορίας».

Τέλος, στην Alfama θα χαζέψετε πολλά κτίρια με τα παραδοσιακά πλακάκια, tiles ή azulejos. Τα πλακάκια έφτασαν στην Πορτογαλία το 1498, από τον βασιλιά Δ. Μανουήλ Α’, σε ένα από τα ταξίδια του στην Ισπανία. Η Πορτογαλία έμαθε τη μέθοδο κατασκευής και ζωγραφικής και το πορτογαλικό πλακάκι έγινε ένα από τα ισχυρότερα σημάδια έκφρασης του πολιτισμού της. Η φωτεινότητα, η πληθωρικότητα και η φαντασία των διακοσμητικών μοτίβων προέρχονταν από την Ανατολή. Στα τέλη του 17ου αιώνα, η Πορτογαλία εισήγαγε μεγάλες ποσότητες πλακιδίων από την Ολλανδία. Το πλακάκι έχει 500 χρόνια εθνικής παραγωγής και στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα, πέτυχε μεγαλύτερη προβολή. Το κεραμίδι χρησιμοποιήθηκε για να καλύψει χιλιάδες προσόψεις.

Μπορείτε να γνωρίσετε ολόκληρη την ιστορία των πορτογαλικών πλακιδίων  στο Εθνικό Μουσείο Πλακιδίων που δημιουργήθηκε το 1980 και βρίσκεται στο μοναστήρι Madre de Deus.

 

Ιστορικό Κέντρο –  Όλα εδώ

Ένα κέντρο πόλης που τα έχει όλα. Πλατείες, δρομάκια, μεγάλες λεωφόρους, πλακόστρωτους δρόμους, ανηφόρες, κατηφόρες, μαγαζιά όλων των ειδών, και όλα αυτά καταλήγουν στην θάλασσα.

Τι να κάνετε οπωσδήποτε; Βολτάρετε στην Αψίδα Arch of Rua Augusta στην πλατεία Comercio και σε όλη τη γειτονιά τριγύρω της με τα μουσεία, έπειτα πάρτε το πλοίο για να κάνετε μια μίνι κρουαζιέρα στα αξιοθέατα γύρω από τον ποταμό και όταν τελειώσετε με το boat tour συνεχίστε με το υπόλοιπο ιστορικό κέντρο.

Arch of Rua Augusta
Boat tour
Γωνιά με πλανόδια ποτά στο κέντρο της πόλης

Πηγαίνετε στην πλατεία μπροστά από το Teatro National Sao Carlos, πάρτε τον ανελκυστήρα Elevator De Santa Justa για να δείτε τη θέα της πόλης και φάτε σε ένα από τα καλύτερα εστιατόρια της Λισσαβόνας, το Πινόκιο, φοβερά θαλασσινά, μπακαλιάρο και paella. Οι τιμές θυμίζω ότι στη Λισσαβόνα είναι πάρα πολύ οικονομικές, πιο χαμηλές από την Ελλάδα, ωστόσο το εν λόγω μαγαζί είναι τσιμπημένο. Αξίζει όμως.

Teatro National Sao Carlos
Elevator
Στο Πινόκιο

Να πούμε επίσης, ότι αν ενδιαφέρεστε να δείτε πολλά μουσεία και αξιοθέατα, σας συμφέρει πολύ να αγοράσετε την κάρτα Lisboa Card, που περιλαμβάνει δωρεάν είσοδο σε πολλά μουσεία.

Parco Eduardo VII

Εάν έχετε χρόνο, ωραία είναι και μια βόλτα στο Parco Eduardo VII, ένα πάρκο που βρίσκεται ψηλά στην πόλη, πας όμως περπατώντας, σε μια από τις ακριβές περιοχές της Πορτογαλίας. Περπατήστε στο πάρκο, απολαύστε την πόλη από μια πιο πανοραμική οπτική και βγάλτε φωτογραφίες.

Περιοχή Bairro Alto – Ο παλμός της πόλης

Η πιο νεανική γειτονιά της Λισσαβόνας, με τα μπαράκια, τα μικρά εστιατόρια, τον κόσμο με το ποτό στο χέρι να κάθεται έξω από ένα μαγαζί η μια πλατεία.

Η γειτονιά με τις ανηφόρες και τις κατηφόρες, με την υπέροχη θέα, με το ξεχωριστό vibe, με τα διάσημα τραμ.

Και μιας και λέμε για τραμ, ας κάνουμε μια παρένθεση και ας μιλήσουμε για το σήμα κατατεθέν της Λισσαβόνας. Τα πρώτα τραμ μεταφέρουν τον κόσμο από το 1900 μέχρι τώρα. Σήμερα, υπάρχουν 6 γραμμές, καθώς και οι ανελκυστήρες και τελεφερίκ που βοηθούν τους κατοίκους και τους επισκέπτες να ανέβουν στους λόφους. Ζήστε μια βόλτα περνώντας από τις παλιές συνοικίες της Λισσαβόνας σε μια συνεχή ανηφόρα και κατηφόρα στους 7 λόφους και απολαύστε την υπέροχη θέα, αλλά να είστε έτοιμοι για μια … αργή περιήγηση.

Ακόμα ένα must που πρέπει να δείτε στην περιοχή είναι το bar pavilhao chines. Εκεί δεν θα πάτε για να χορέψετε μέχρι πρωίας αλλά για να δείτε το ιδιαίτερο στυλ της διακόσμησής του, να πείτε καθαρά ποτά και να μαγευτείτε με την αύρα του.

 

Περιοχή Oriente -Η μοντέρνα Λισσαβόνα

Η περιοχή Oriente είναι η νέα Λισσαβόνα, όπου εδώ θα δείτε τους ντόπιους να κάνουν την βόλτα και τη γυμναστική τους, τα παιδιά να έρχονται σχολικές εκδρομές και τους εργαζόμενους να πηγαίνουν στα γραφεία τους.

Στο Κέντρο Ωκεανογραφίας

Πολλοί την χαρακτηρίζουν γειτονιά “Ντουμπάι” της πόλης καθώς οι ουρανοξύστες και τα γυάλινα κτίρια δίνουν μια εικόνα νέου και μοντέρνου, ειδικά με την αρχιτεκτονική Καλατραβα και τα υπερσύγχρονα κτίρια που έχουν αξιοποιηθεί πλήρως από την EXPO 98.

Business centers, τα γραφεία της Microsoft αλλά και το Mall Vasko Da Gama που ψωνίζουν οι ντόπιοι, το Καζίνο, το άκρως διαδραστικό και ενδιαφέρον κέντρο Ωκεανογραφίας με το Ενυδρείο (Oceanario de Lisboa) που μπορείς να δεις από φώκιες μέχρι καρχαρίες, το ιδιαίτερο μουσείο Pavilhão do Conhecimento είναι μερικά από τα αξιοθέατα που μπορεί κανείς να συναντήσει εκεί.

Το mall Vasko Da Gama

Ξεχωριστή αναφορά πρέπει να κάνουμε στην γέφυρα Βάσκο Ντα Γκάμα που ενώνει τις δύο πλευρές του ποταμού Τάγου.  Έχει μήκος 17,2 χιλιόμετρα, είναι η μακρύτερη γέφυρα στην Ευρώπη και η ένατη σε μήκος στον κόσμο.

Για να την απολαύσετε κσλύτερα, όπως και για να απολαύσετε καλύτερα όλη την περιοχή, μετά τη βόλτα σας στα μουσεία και στους δρόμους της Oriente, μπορείτε να πάρετε το τελεφερίκ, που είναι από μόνο του ένα ακόμα αξιοθέατο. Αξίζει!

Τέλος, να πούμε πως η περιοχή έχει πολύ ωραία καφέ-εστιατόρια αλλά και γρήγορο φαγητό -πιο εκλεπτυσμένο όμως. Εμείς φάγαμε θαλασσινά -με την μορφή…burger- στο Nova Peixaria Fishbar και μας άρεσε πολύ!

 

Περιοχή Belem

Μια περιοχή που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτείτε είναι η περιοχή Belem.

Η συνοικία αυτή έχει πολλά να κάνεις και ξεκινάμε από τα προφανή.

Ο πύργος Belem χτίστηκε το 1515 για να αποτελέσει την εποχή εκείνη ένα σημαντικό οχυρωματικό έργο της Λισσαβόνας. Σήμερα, δεσπόζοντας μέσα στη θάλασσα είναι ό,τι πρέπει για βόλτα, χάζεμα και φωτογραφίες. Αποτελείται από ένα τετράγωνο πύργο που θυμίζει μεσαιωνικά κάστρα και ένα πολυγωνικό προμαχώνα, με πολεμίστρες οι οποίες φθάνουν σχεδόν στο επίπεδο της θάλασσας. Ανεβείτε στο εσωτερικό του φρουρίου και θαυμάστε την εκπληκτική πανοραμική θέα προς τη Λισαβόνα και τον ποταμό Τάγο. Το φρούριο είναι ένα μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς και προστατεύεται από την Unesco.

Στον παραλιακό δρόμο που βρίσκεται ο πύργος Belem, θα δείτε πλανόδια μαγαζιά με σουβενίρ και φαγητό, κόσμο να κάθεται στο γρασίδι ή στα σκαλοπάτια και να αγναντεύει την θάλασσα και την γέφυρα της 25ης Απριλίου ή να κάνει ηλεκτρικό πατίνι.

Αν έχετε χρόνο, μην βιαστείτε για τη συνέχεια, και απολαύστε μια βόλτα στην παραλιακή αυτή οδό, για να θαυμάσετε και άλλα κτίρια/μνημεία όπως το Μνημείο Ανακαλύψεων (Padrão dos Descobrimentos). Έχει ύψος 52μ και στις δύο πλευρές του έχουν φιλοτεχνηθεί σπουδαίες προσωπικότητες της χώρας όπως ο Βάσκο Ντα Γκάμα, ο Μαγγελάνος, ο βασιλιάς Αλφόνσος Ε’ και ο σπουδαίος ποιητής Λουίς ντε Καμόες.

Padrão dos Descobrimentos

Αφότου κάνετε τη βόλτα σας στην παραθαλάσσια περιοχή, ανεβείτε προς τα πάνω με τα πόδια, για δύο βασικά αξιοθέατα: το Μοναστήρι του Αγίου Ιερώνυμου και το ζαχαροπλαστείο Pastéis de Belém, όπου φημολογείται- και όχι άδικα- ότι έχει τα καλύτερα pastels de nata που υπάρχουν στη Λισσαβόνα.  Εκτός από υπέροχη διακόσμηση, με τα παραδοσιακά γνωστά πορτογαλικά πλακάκια, το διάσημο ζαχαροπλαστείο φτάνει το διάσημο γλυκό στο.. αποκορύφωμά του. Εάν θέλετε να κάτσετε, θα περιμένετε ώρα στην ουρά. Μπορείτε να τα πάρετε και take away!

Στα 200 μέτρα από το ζαχαροπλαστείο λοιπόν, υπάρχει το Jerónimos monastery, δίπλα από το Αρχαιολογικό Μουσείο, που θα ολοκληρώσει την βόλτα σας στα βασικά αξιοθέατα της περιοχής Belem.  Το Μοναστήρι του Ιερώνυμου εντυπωσιάζει με τους τεράστιους χώρους του και την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του. Τα γεμάτα φαντασία μοτίβα του έχουν επιρροές από τον αραβικό κόσμο. Είναι λαξευμένα στη σκληρή πέτρα και ορατά στο κύριο μέρος της εκκλησίας του μοναστηριού και στον εσωτερικό του περίβολο.

Αρχαιολογικό Μουσείο

Μοναστήρι του Αγίου Ιερώνυμου

 

Που να μείνετε

Επιλέξτε το Hotel Lisboa Plaza. Ένα υπέροχο ξενοδοχείο στο ιστορικό κέντρο της πόλης, με υπέροχα δωμάτια, γευστικό πρωινό, άψογη εξυπηρέτηση και προσιτές τιμές. Η αλυσίδα Lisbon Heritage Hotels Collection που διοικείται από πορτογαλική οικογένεια, διαθέτει πολλά και διαφορετικά boutique ξενοδοχεία στη Λισσαβόνα και για όλα τα βαλάντια. Πρόκειται ουσιαστικά για παλιά αρχοντικά, παλάτια ή κατοικίες που έχουν ανακαινιστεί πλήρως. Δείτε περισσότερες πληροφορίες εδώ www.lisbonheritagehotels.com.

Μια ημέρα στο Πόρτο

Μπορεί να είναι 3μιση ώρες με το τρένο μακριά από την Λισσαβόνα, αλλά το Πόρτο δεν γίνεται να το χάσετε. Αφιερώστε τουλάχιστον μια ημέρα για να το επισκεφτείτε. Θα δείτε περισσότερες πληροφορίες σε λίγες ημέρες για το Πόρτο.

 Ενα μεγάλο ευχαριστώ στο KYKLOS TRAVEL, την Aegean Airlines, την Πορτογαλική Πρεσβεία και το Visit Lisboa για την πραγματοποίηση αυτού του ταξιδιού.

 

 

 

You May Also Like

Αφήστε μια απάντηση

*