From Greece with love , Προορισμοί

Πάτμος: Το νησί της έντονης θρησκευτικότητας και της ξεχωριστής αρχοντιάς

Πράγματι, η Πάτμος, αν και είχα μόλις μια ημέρα να την δω, συνοψίζεται με δύο επίθετα: θρησκευτική και αρχοντική.

Θρησκευτική λόγω του Σπήλαιου της Αποκάλυψης και του Μαναστηριού και αρχοντική γιατί, στη Χώρα κυρίως αλλά και σε όλο το νησί, οι κανόνες δόμησης είναι τόσο αυστηροί που έχουν κρατήσει τα οικοδομήματα σε ένα επίπεδο. Μας έλεγαν μάλιστα, πως ακόμα και για μια μικρή πέτρα, που λέει ο λόγος, πρέπει να πάρεις την άδεια της Αρχαιολογίας. Έτσι, τα αρχοντικά έχουν παραμείνει όμορφα και παραδοσιακά, και εικόνες νεοπλουτισμού όπως πισίνα σε κάθε στενό που βλέπουμε σε άλλα νησιά, ευτυχώς δεν υπάρχουν.

Σπήλαιο της Αποκάλυψης


Το Σπήλαιο που επισκέπτονται πιστοί από όλο τον κόσμο, γιατί κρύβει μια μεγάλη ιστορία. Ο αγαπημένος μαθητής του Ιησού Χριστού Iωάννης, εξορίζεται το 95 μ.μ. στην Πάτμο από τον αυτοκράτορα Δομητιανό και βρίσκει καταφύγιο στο Σπήλαιο που βρίσκεται στη μέση του λόφου μεταξύ Σκάλας και Χώρας. Εκεί με τη βοήθεια του μαθητή του Πρόχορου, ο Ιωάννης έγραψε καθ’ υπαγόρευση του Θεού το θεόπνευστο βιβλίο Αποκάλυψη και ίσως το 4ο κατά Ιωάννη Ευαγγέλιο. Το Σπήλαιο ανακαινίσθηκε από τον Όσιο Χριστόδουλο, όταν ήλθε στην Πάτμο.

Σήμερα ο προσκυνητής μπορεί να δει το σημείο που γράφτηκε η Αποκάλυψη, τον τόπο κατακλίσεως του Ιωάννη, τον πελώριο βράχο που σχίστηκε όταν ο Θεός του υπαγόρευσε την Αποκάλυψη, το σημείο στο οποίο ο Ευαγγελιστής ακουμπούσε το κεφάλι του για να ξεκουραστεί και ένα κοίλωμα στον βράχο από όπου πιανόταν για να σηκωθεί.

Το 1999 κηρύχθηκε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO μαζί με την Μονή του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου.

Μοναστήρι


Το μοναστήρι του Άγιου Ιωάννη του Θεολόγου ή Ευαγγελιστή στέκεται σαν κορώνα στο λόφο της Χώρας και θυμίζει βυζαντινό κάστρο. Ιδρύθηκε το 1088 από τον Όσιο Χριστόδουλο στον οποίο δώρισε το νησί ολόκληρο ο Αυτοκράτορας του Βυζαντίου Αλέξιος Ι.Κομνηνός.

Αρκετά μέτρα πάνω από την πύλη υπάρχει ένα μικρό άνοιγμα(ο «δολοφόνος») απ’όπου οι μοναχοί έχυναν καυτό λάδι, νερό, ακόμα και μολύβι επάνω στους πειρατές ή σε άλλους εισβολείς. Οι καλόγεροι χτυπούσαν τις καμπάνες για να ειδοποιήσουν τους κατοίκους του νησιού να καταφύγουν πίσω από τους ενισχυμένους τοίχους του μοναστηριού. Αυτός ήταν και ο λόγος που ο Όσιος Χριστόδουλος το έχτισε σαν κάστρο, για να προσφέρει ασφάλεια στους χριστιανούς.

 

Περιπλανηθείτε στις αυλές του αλλά και στο εσωτερικό του, δείτε τις τοιχογραφίες και βιώστε την κατάνυξη που σας προσφέρει ο τόπος αυτός.

Χώρα


Ισως η πιο ωραία χώρα του Αιγαίου -που κατά τη γνώμη μου κονταροχτυπιέται με αυτή της Φολεγάνδρου, της Κιμώλου και της Μυκόνου. Υπέροχα αρχοντικά, φτιαγμένα με ευλαβική λεπτομέρεια και σεβασμό προς τον τόπο, μαγαζιά με ιδιαίτερες γωνιές, δρομάκια με γραφικές καμάρες και άσπρα φρεσκοβαμμένα καλντερίμια, κατοικίες διάσημων προσωπικοτήτων.

Το πρωί η Χώρα είναι ήρεμη και χωρίς πολύ κόσμο στα μαγαζιά της, ενώ το βράδυ, όπως μας είπαν, όλα τα μαγαζιά ανοίγουν και συρρέει ο κόσμος για να διασκεδάσει -πάντα όμως, με προσοχή και σεβασμό προς το Μοναστήρι.

Αφού κάνετε τη βόλτα σας στα στενά της Χώρας, μην παραλείψετε να κατηφορήσετε και προς τους τρεις ανεμόμυλους της Πάτμου, που εκτός από την καταπληκτική θέα που προσφέρουν, είναι και οι ίδιοι βγαλμένοι από καρτ-ποστάλ.

Κάμπος


Ο πιο γνωστός παραλιακός οικισμός της Πάτμου. Υπέροχα κρυστάλλινα νερά, ταβέρνες, ωραίες -και ακριβές- ξαπλώστρες.

Λιμάνι (Σκάλα)

 

Η Σκάλα είναι το μοναδικό λιμάνι της Πάτμου.  Εδώ θα βρείτε δημόσιες υπηρεσίες, εμπορικά καταστήματα, ταβέρνες, ωραία καφέ και ουσιαστικά από εδώ θα ξεκινήσει ο επισκέπτης την περιήγηση του σε όλα τα αξιοθέατα και τις παραλίες της Πάτμου. Η Σκάλα, σε καμία περίπτωση δεν φτάνει την ομορφιά της Χώρας, ωστόσο έχει πολύ όμορφες γωνιές και ωραία στενάκια που πρέπει να εξερευνήσεις.

Το ταξίδι μου διοργανώθηκε από το τουριστικό γραφείo Silver Holidays (2311 298 159) και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Σε αυτό το ταξίδι, επισκεφτήκαμε επίσης την Κάλυμνο, την Τέλενδο και τη Λέρο. Δείτε εδώ την εμπειρία μου στην Κάλυμνο, την Τέλενδο και στη Λέρο

You May Also Like

Αφήστε μια απάντηση

*