From Greece with love , Προορισμοί

Στη Ναύπακτο που ταιριάζει σε όλους

Και λέω σε όλους γιατί:

Κατ’αρχάς είναι kids friendly. Οι δύο μεγάλοι (πεζό)δρομοι της παραλιακής της οδού είναι η χαρά των παιδιών: Μεγάλα πεζοδρόμια για πατίνι και ποδήλατο, παιδικές χαρές μέσα στην άμμο, παιχνίδια, γεφυρούλες πάνω από λίμνες και ποταμάκια με πολλές πάπιες και χήνες τριγύρω.

Έπειτα, είναι και προορισμός για ζευγάρια. Το σκηνικό της πόλης είναι πολύ ρομαντικό, και στο κάστρο της αλλά και στο ενετικό λιμάνι της.

Τέλος, είναι ένα ταξίδι που μπορείς να το κάνεις και με την παρέα σου. Το γεγονός ότι είναι κοντά στην Αθήνα -2 ώρες και κάτι-, την κάνει να γεμίζει τα Σαββατοκύριακα, με τα σοκάκια γύρω από το λιμάνι να γεμίζουν από κόσμο, τα μπαράκια να σφύζουν από ζωή και τις ταβέρνες να είναι γεμάτες.

Αξιοθέατα-Τι να κάνετε

Τα βασικά αξιοθέατα της Ναυπάκτου εκτείνονται γύρω από το λιμάνι και στο Κάστρο και όλα είναι προσβάσιμα με τα πόδια.

Κάστρο

Έξω από το Κάστρο

Ας ξεκινήσουμε από το Κάστρο της Ναυπάκτου, που δεσπόζει πάνω από την πόλη της. Ανεβαίνοντας σε μια όμορφη και πράσινη διαδρομή, φτάνετε στο Ενετικό Κάστρο -το οποίο δυστυχώς κάποιες περιόδους το απόγευμα είναι κλειστό, οπότε καλό θα ήταν να δείτε τις ώρες λειτουργίας του πριν πάτε για να μην την πατήσετε όπως εμείς.

Μετά από την περιήγησή σας στο Κάστρο και στον αρχαιολογικό χώρο που διαθέτει, μπορείτε να απολαύσετε το ηλιοβασίλεμα με τον καφέ, το ποτό και την βάφλα σας, στις δύο καφετέριες που υπάρχουν ακριβώς από κάτω από το Κάστρο και έχουν ωραία θέα.

Λιμάνι

Σαν καρτ ποστάλ από το λιμάνι

Το Λιμάνι το βράδυ

Το Λιμάνι είναι η κατάληξη, η εικόνα και η καρτ ποστάλ από το ταξίδι σας στη Ναύπακτο. Σε κάθε βόλτα σας, εκεί θα καταλήγετε, από εκεί θα περνάτε, εκεί θα χαζεύετε το ωραίο τοπίο. Περπατήστε στα σοκάκια γύρω από το λιμάνι, γευτείτε brunch στις καφετέριες γύρω από αυτό και μην παραλείψετε να πάτε και στο Στενοπάζαρο– πρόκειται για τον δρόμο πάνω από το λιμάνι με γραφικά μαγαζιά, ταβερνάκια και πολύ κόσμο.

Στενοπάζαρο
Φωτογραφίες από τα γραφικά σοκάκια της Ναυπάκτου

Στο Λιμάνι επίσης, θα δείτε το Άγαλμα του Θερβάντες και θα αναρωτηθείτε γιατί υπάρχει εκεί. Θα σας πω μια ιστορία, λοιπόν :
«Στις 7 Οκτωβρίου του 1571, επικρατούσε αναταραχή στον Κόλπο της Ναυπάκτου. Χιλιάδες πλοία ετοιμάζονταν για μάχη. Σε λίγο θα εκδηλώνονταν μία από τις μεγαλύτερες ναυμαχίες στην παγκόσμια ιστορία. Η οθωμανική αυτοκρατορία θα αντιμετώπιζε την Ιερή Ένωση, που αποτελούνταν από τις ισχυρότερα χριστιανικά βασίλεια της νότιας Ευρώπης. Ο υπαξιωματικός της ιταλικής φρεγάτας «Μαρκέσα» ήταν ένας άσημος νεαρός Ισπανός, που ψηνόταν στον πυρετό. Έπασχε από ελονοσία και έβλεπε συνέχεια παραισθήσεις. Είχε τυλιχτεί με σκοροφαγωμένες κουβέρτες ενώ τριγύρω του κυκλοφορούσαν ασύδοτα οι αρουραίοι. Ονειρευόταν ηρωικές μάχες και πολεμικά ανδραγαθήματα, που εκείνη τη στιγμή φάνταζαν μάλλον αδύνατα. Το όνομα του ήταν Μιγκέλ ντε Θερβάντες. Όταν άκουσε τις κραυγές του πληρώματος και κατάλαβε ότι η μάχη είχε αρχίσει, δεν έμεινε άπραγος. Πέταξε τα σκεπάσματα από πάνω του και ανέβηκε στο κατάστρωμα, τρεκλίζοντας. Ο καπετάνιος τον είδε και τον διέταξε να επιστρέψει στο αμπάρι, αλλά ο Θερβάντες απάντησε: «Είναι καλύτερο να πεθάνω υπηρετώντας τον Θεό και τον Βασιλιά, απ’ το να κατέβω κάτω. Καπετάνιε, τοποθέτησέ με στο πιο επικίνδυνο σημείο και εκεί θα πεθάνω πολεμώντας». Η ναυμαχία έληξε με τον θρίαμβο των Ευρωπαίων. Ο Θερβάντες είχε δεχτεί δύο σφαίρες στο στήθος και άλλη μία στο αριστερό του χέρι, το οποίο έμεινε παράλυτο μέχρι το τέλος της ζωής του. Η χαρά του που πολέμησε εναντίον των απίστων ήταν τέτοια, που ξέχασε τον πόνο των τραυματισμών. Ο ηρωισμός του αναγνωρίστηκε και προήχθη σε ανώτερο αξίωμα, παίρνοντας μάλιστα και υψηλότερο μισθό….» Πηγή: Μηχανή του Χρόνου

Το άγαλμα του Θερβάντες που δεσπόζει στο Λιμάνι

Έτσι, λοιπόν, η Ναύπακτος τιμά τον συγγραφέα του Δον Κιχώτη με αυτό το άγαλμα στο Λιμάνι της.

Παραλία Ψανή-Παραλία Γρίμποβο

 

 

Στην παραλία Γρίμποβο
Στο Γρίμποβο
Στον παραλιακό δρόμο της Ψανής

Η πρώτη είναι εκ των δεξιών του λιμανιού και η δεύτερη είναι εκ των αριστερών του λιμανιού.
Είναι πολλά μαζί: Μπάνιο στη θάλασσα για μέσα στην πόλη, βόλτα στους παραλιακούς της δρόμους κάτω από αιώνια πλατάνια, επιλογές για φαγητό, καφέ και ποτό, κούνιες για μικρά παιδιά, ποδηλατόδρομοι. Μέχρι και πάπιες θα συναντήσετε σε ένα σημείο τους που έχει και λίμνη. Απολαύστε την δροσιά τους!

Πύργος Μπότσαρη-Ρολόι

Ο Πύργος Μπότσαρη

Ο Πύργος Μπότσαρη βρίσκεται στην Πόλη της Ναυπάκτου στην γειτονιά Μποτσαρέικα και είναι επισκέψιμος για το κοινό. Το επιβλητικό αρχοντικό συνιστά ένα από τα πιο σημαντικά ιστορικά κτίσματα που βρίσκεται εντός των τειχών του ιστορικού, ενετικού κάστρου της Ναυπάκτου. Ο Πύργος ανήκει στο ίδρυμα Δημητρίου και Αίγλης Μπότσαρη και εκεί στεγάζεται μόνιμη έκθεση για τη Ναυμαχία της Ναυπάκτου: Ισπανικές πανοπλίες, σημαίες και λάβαρα των χωρών που συμμετείχαν αλλά και αντίγραφα έργων γνωστών ζωγράφων που εκτίθενται σε μουσεία της Ευρώπης και έχουν σαν θέμα τη Ναυμαχία, σχεδιαστικές αναπαραστάσεις της ναυμαχίας και μινιατούρες πλοίων της εποχής.

Φωτογραφίες από την έκθεση
Πίνακες και δωμάτια μέσα από το αρχοντικό του Μπότσαρη

Αξίζει σίγουρα η βόλτα σας στο εσωτερικό και στο εξωτερικό του Πύργου, όπως επίσης και γενικά η βόλτα σας στην τριγύρω γειτονιά με τα επιβλητικά νεοκλασσικά, τα όμορφα σπίτια των ντόπιων, τις βουκαμβίλιες και το περίφημο Ρολόι -σημείο συνάντησης των ντόπιων.

Στιγμιότυπα από τα σπίτια γύρω από τα Μποτσαρέικα

Έξω από την Πόλη

Εξω από την Πόλη, και κυρίως στα σύνορα με την Φωκίδα, εκτείνονται οι περισσότερες επιλογές για μπάνιο. Να σημειώσουμε ότι αλλάζετε μεν νομό, πρακτικά μιλάμε για 15 λεπτά με το αυτοκίνητο. Επίσης, να σας πω προκαταβολικά ότι τα νερά στις παραλίες της Ναυπάκτου και γύρω από αυτήν είναι μακράν τα πιο κρύα νερά που έχω κολυμπήσει ποτέ μου. Είναι αυτό που λέμε π-ά-γ-ο-ς.

Στην παραλία της Χιλιαδούς
Το υπέροχο Σκάλωμα

Η Χιλιαδού, το Μοναστηράκι -και για μπάνιο αλλά και πολύ γραφικό χωριουδάκι-, το Σκάλωμα, η Blue Lake είναι μερικές από τις επιλογές που έχετε για μπάνιο. Όλες πολύ καλές, όλες με πολύ κρύα νερά -ειδικά τέλη Μαΐου που πήγαμε εμείς.

Η παραλία στο Μοναστηράκι
Φωτογραφίες από το χωριό Μοναστηράκι

Σοτ Μοναστηράκι, υπάρχουν πολλές γραφικές και όμορφες σκάλες, όπως αυτή

Μια καλή και διαφορετική επιλογή είναι και ο Ιππικός Όμιλος Ναυπάκτου για βόλτα, καφέ ή ιππασία που βρίσκεται λίγο πριν μπείτε στην πόλη. Εμείς δεν προλάβαμε να πάμε, αλλά μας το σύστησαν.

Στο χωριό Μοναστηράκι

Επίσης, μπορείτε να επισκεφτείτε κι ένα νησάκι που λέγεται Τριζόνια Φωκίδας, βρίσκεται απέναντι από το χωριό Χάνια-περίπου μισή ώρα από τη Ναύπακτο- και λένε ότι είναι γραφικά, με ταβέρνες κτλ. Μάλιστα, είναι το μοναδικό κατοικήσιμο νησί στον Κορινθιακό κόλπο. Ωστόσο, εμάς μας είπαν ότι το μήνα Μάιο είναι τα περισσότερα μαγαζιά κλειστά και δεν το επισκεφτήκαμε.

Διαμονή

Η Ναύπακτος έχει πολλές επιλογές για διαμονή. Κάτι κοντά στην πόλη θα σας βολέψει γιατί όλα θα τα γυρίζετε με τα πόδια -αν και δεν ξέρω αν θα σας βολέψει από άποψη πάρκινγκ. Εμείς επιλέξαμε το σπίτι cozy apartment nafpaktos και μείναμε πολύ ευχαριστημένοι από την φιλοξενία του Παντελή, από το σπίτι αλλά και από το γεγονός ότι όλα ήταν σε απόσταση 10 λεπτών με το αυτοκίνητο το πολύ.

Φαγητό
Για να είμαι ειλικρινής, η Ναύπακτος δεν έχει κάτι το μοναδικό από άποψη φαγητού -εννοώ, ότι δεν θα φας κάτι και θα πεις «Παναγία μου», όπως στην Κρήτη ή στη Νάξο. Ωστόσο, έχει πολλές καλές και οικονομικές ταβέρνες που θα ευχαριστηθείτε φαγητό.

Για ωραία κρεατικά -μπριζόλες, κοκορέτσια, κοντοσούβλια κτλ- σε υπερβολικά χαμηλές τιμές, επισκεφτείτε την ταβέρνα Καραδήμας, που είναι έξω από τη Ναύπακτο (10 λεπτά). Προσοχή! Λειτουργεί από αργά το απόγευμα και μετά, οπότε πάρτε ένα τηλέφωνο πριν για καλό και για κακό.

Ακόμα μια καλή ψησταριά με ….πολύ κρέας και ωραίο πλάτανο για δροσιά είναι η ταβέρνα Θωμόπουλος, επίσης 10 λεπτά από το κέντρο της Ναυπάκτου.

Στην ταβέρνα Θωμόπουλος με το ξακουστό κοκορέτσι

Εάν θέλετε ψαράκι τώρα και απίστευτη θέα μπροστά στη θάλασσα, όλοι θα σας πουν -και θα έχουν και δίκιο- για την ψαροταβέρνα Ηλιόπουλος στο γραφικό χωριό Μοναστηράκι, που είπαμε παραπάνω. Από τα καλύτερα τηγανιτά ψαράκια που έχω φάει ποτέ!

Ψαράκι δίπλα στο κύμα, στο εστιατόριο Ηλιόπουλος, στο Μοναστηράκι

Εάν τώρα θέλετε να αράξετε σπίτι ή ξενοδοχείο και να παραγγείλετε, το Hot & Krispy έχει τέλεια πίτσα και η Θράκα ωραία σουβλάκια. Τέλος, εάν σας μύρισε… γλυκό και συγκεκριμένα κοκάκια, τα πιο ωραία κοκάκια που έχουμε φάει ποτέ ήταν από το Ζαχαροπλαστείο Νικολάου, στο κέντρο της Ναυπάκτου.

 

You May Also Like

Αφήστε μια απάντηση

*