Travelling Abroad , Προορισμοί

Στους Αγίους Τόπους: Ιερουσαλήμ και Βηθλεέμ

Περπατήστε εκεί που γεννήθηκε, έζησε και σταυρώθηκε ο Ιησούς Χριστός…

 

Στο άκουσμα και μόνο των λέξεων «Ιερουσαλήμ», «Βηθλεέμ» και «Ναζαρέτ», ένα δέος σε πιάνει είτε είσαι θρησκευόμενος είτε είσαι απλός ταξιδιώτης του κόσμου.

Κι όμως! Είναι τόσο εύκολο να επισκεφτείς τους Άγιους Τόπους. Σε δύο μόλις ώρες πτήση από Αθήνα είσαι στο Τελ Αβίβ (διαβάστε την ταξιδιωτική μου εμπειρία εδώ) και μετά είτε σε μισή ώρα με το νέο τους τρένο πας κατευθείαν Ιερουσαλήμ είτε με λεωφορείο/οργανωμένο tour σε μια ώρα.

Εγώ, επειδή είχα μόνο μια ημέρα στη διάθεσή μου για την Ιερουσαλήμ, αποφάσισα να πάω με οργανωμένο tour που το έκλεισα από το ξενοδοχείο. Δεν μπορώ να πω ότι έμεινα απόλυτα ευχαριστημένη γιατί τα κάναμε όλα πολύ γρήγορα. Οπότε αν έχετε χρόνο στη διάθεσή σας, θα πρότεινα να το κάνετε μόνοι σας -κι αν έχετε και χρήματα, να το κάνετε μόνοι σας με αποκλειστικό ξεναγό.

Ιερουσαλήμ


Η Ιερουσαλήμ αποτελεί ίσως την πιο ιερή πόλη στον κόσμο, καθώς για Εβραίους, Χριστιανούς και Μουσουλμάνους θεωρείται τόπος λατρείας και προσκυνήματος. Η νέα της πόλη, είναι μια πόλη σαν όλες τις άλλες, με νυχτερινή ζωή, φοιτητές, μουσεία κτλ. Ιδιαίτερη εντύπωση από το νέο κομμάτι της πόλης, μου έκανε η γειτονιά 100 gates ή αλλιώς Mea Shearim. Πρόκειται για την πιο… σκληροπυρηνική εβραϊκή γειτονιά που υπάρχει στον κόσμο, καθώς μένουν αποκλειστικά έντονα θρησκευόμενες εβραϊκές οικογένειες. Περπατώντας, θα δείτε τους άντρες με τα παραδοσιακά ρούχα, χτενίσματα και καπέλα, ενώ οι γυναίκες είναι ντυμένες άκρως συντηρητικά-και το ίδιο θα σας ζητήσουν να είστε κι εσείς εφόσον σας επιτρέψουν την είσοδο στη συνοικία τους. Εγώ, κατάφερα να την δω μόνο μέσα από το πούλμαν.

Η παλιά της πόλη, είναι από μόνη της ένα … μουσείο και εκεί βρίσκονται τα αξιοθέατα που πρέπει να επισκεφτείτε. Αφιερώστε της τουλάχιστον μια ημέρα και απολαύστε κάθε γωνιά της.

Αξιοθέατα
Όρος των Ελαιών

Η θέα από το όρος των Ελαιών

Το Όρος των Ελαίων βρίσκεται απέναντι από την παλιά πόλη κι έτσι προσφέρει ωραία, πανοραμική θέα προς αυτήν. Μέχρι σήμερα αλλά και κατά τους βιβλικούς χρόνους, βρίσκεται εκεί το νεκροταφείο των Εβραίων, ενώ σύμφωνα με τα Ευαγγέλια, εκεί έγινε η ανάληψη του Χριστού. Πάντως, το Όρος των Ελαιών, δεν μου έκανε κάποια ιδιαίτερη εντύπωση.

Πανάγιος Τάφος


Ο Ναός της Αναστάσεως ή αλλιώς Πανάγιος Τάφος είναι τόπος προσκυνήματος για όλους τους χριστιανούς, αλλά και γενικά, ένα μοναδικό σημείο ιστορίας και ενδιαφέροντος για όλους τους ταξιδιώτες.


Ο Πανάγιος Τάφος θεωρείται ότι βρίσκεται στη θέση του Γολγοθά, ο λόφος στον οποίο σταυρώθηκε και ετάφη ο Ιησούς Χριστός γι’αυτό και αποτελεί σημαντικό τόπο προσκυνήματος από τον 4ο αιώνα και μετά ως ο τόπος της Ανάστασης του Χριστού. Επίσης, σήμερα είναι η έδρα του ελληνορθόδοξου πατριαρχείου Ιεροσολύμων.


Να σημειώσω σε αυτό το σημείο ότι ο κόσμος είναι υπερβολικά πολύς, οπότε να έχετε υπομονή.


Εκτός από τον Πανάγιο Τάφο, μπορείτε να επισκεφτείτε στην Παλιά Πόλη το Πατριαρχείο, την Ιερά Μονή Αγίας Αικατερίνης, την Οδό του Μαρτυρίου, το Πραιτώριο και το δωμάτιο όπου είχε γίνει ο Μυστικός Δείπνος. Όλα βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από τον Πανάγιο Τάφο.

Συναγωγή
Εξω από το δωμάτιο του Μυστικού Δείπνου

4 συνοικίες

Στη χριστιανική συνοικία

Η παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ είναι χωρισμένη σε 4 γειτονιές: τη χριστιανική, την εβραϊκή, τη μουσουλμανική και την αρμένικη. Έχουν πολλές ομοιότητες και πολλές διαφορές και οι 4 τους.

Χυμός Ρόδι

Προχωρήστε στα στενά, πιείτε χυμό ρόδι, δείτε τα (ακριβά) σουβενίρ και μυρίστε τον αέρα ανατολής που είναι έντονος σε κάθε στενό της.

Στα στενά των συνοικιών

Για φαγητό, εννοείται προτιμήστε φαλάφελ και όλα αυτά που σας προτείνω στο άρθρο μου για το Τελ Αβίβ.

Δυτικό Τείχος


To Δυτικό Τείχος ή αλλιώς τείχος των Δακρύων είναι τμήμα του αρχαίου τείχους του όρους του Ναού και αποτελεί το πιο ιερό σημείο για τους Εβραίους εκτός του ίδιου του όρους.


Εκεί, οι Εβραίοι το επισκέπτονται για να το ακουμπήσουν, να αφήσουν μια ευχή, γραμμένη σε χαρτάκι και να προσευχηθούν, αφού πρώτα πλύνουν τα χέρια τους. Το ίδιο μπορούν να κάνουν και οι τουρίστες, όπως έκανα κι εγώ.


Για να περάσετε στο τείχος, περνάτε από έλεγχο, ενώ στο αριστερό μέρος προσεύχονται οι άντρες και στο δεξί οι γυναίκες. Το θέαμα είναι πρωτόγνωρο, γιατί βλέπεις τους θρησκευόμενους Εβραίους να προσεύχονται, να κλαίνε και να ακουμπούν με δέος το Τείχος.
Παρατηρήστε τους.

Κόστος
Όλα είναι πολύ ακριβά, όπως και στο Τελ Αβίβ. Μέχρι και τα κουλουράκια στο δρόμο, κοστίζουν γύρω στα 3 ευρώ το ένα!

Παραδοσιακά κουλουράκια

 

Ενδυμασία

Στα στενά της Παλιάς Πόλης

Στο φυλλάδιο του οργανωμένου tour που πήγα, έλεγε χαρακτηριστικά πως καλό θα ήταν να είναι καλυμμένοι οι ώμοι και τα μπράτσα, ενώ στο κάτω μέρος του σώματος να μην φαίνονται οι μηροί. Οπότε μια φούστα μέχρι το γόνατο και ένα μακρυμάνικο μπλουζάκι είναι ό,τι πρέπει. Πάρτε και ένα μαντήλι για τα μαλλιά μας, για κάθε ενδεχόμενο.

Βηθλεέμ
10 χιλιόμετρα περίπου από την Ιερουσαλήμ βρίσκεται η Βηθλεέμ. Το όνομά της σημαίνει τόπος άρτων, τόπος γόνιμος και κατοικείται από Παλαιστίνιους.

Σπήλαιο της Γεννήσεως

Εδώ, σύμφωνα με τις Γραφές, γεννήθηκε ο Χριστός

Στη Βηθλεέμ, σύμφωνα με τις αφηγήσεις του Λουκά και του Ματθαίου στην Καινή Διαθήκη, γεννήθηκε σε φάτνη ο Ιησούς Χριστός. Αυτή τη φάτνη και το σπήλαιο της Γεννήσεως του Χριστού, μπορείτε να το επισκεφτείτε κι εσείς, στο Ναό της Γεννήσεως. Η ουρά είναι τεράστια, αλλά αξίζει τον κόπο, ειδικά για τους Χριστιανούς Ορθόδοξους.

Ναός Αγίας Αικατερίνης


Το δεύτερο πιο σημαντικό αξιοθέατο στη Βηθλεέμ, είναι ο ναός της Αγίας Αικατερίνης, που βρίσκεται δίπλα από το Ναό της Γεννήσεως. Εκτός από το εσωτερικό της, μην ξεχάσετε να κατέβετε και κάτω εσωτερικά στην εκκλησία, όπου θα δείτε τον τάφο του Αγίου Ιερώνυμου.

You May Also Like

Αφήστε μια απάντηση

*