Travelling Abroad , Προορισμοί

48 ώρες στην Κωνσταντινούπολη

Δεν είναι τυχαίο που όταν λέμε «η Πόλη» εννοούμε αυτή. Δεν είναι τυχαίο που την αποκαλούν «πλανεύτρα», «ξελογιάστρα», «βασιλεύουσα».

Είναι ένας συνδυασμός δύσης και ανατολής, μια καρτ ποστάλ γεμάτη από μυρωδιές, και συναισθήματα πολύ γνώριμα σε εμάς. Είναι η Κωνσταντινούπολη και εγώ την είδα για δεύτερη φορά στη ζωή μου –και σίγουρα όχι τελευταία.

cof

cof

cof

Δυστυχώς, πάλι είχα την ευκαιρία να την δω μόνο για 48 ώρες –και κάτι παραπάνω- αλλά μια γεύση την πήρα σίγουρα.

Εάν πρόκειται να την επισκεφτείτε για λίγες μέρες, τότε σας συνιστώ να ακολουθήσετε το παρακάτω πρόγραμμα:

Μέρα Πρώτη

Ξεκινήστε με το Μπλε Τζαμί (Σουλταναχμέτ Τζαμί), που οφείλει την ονομασία του στα χιλιάδες μπλε πλακίδια Ιζνίκ που κοσμούν τους εσωτερικούς τοίχους.

sdr

Επιβλητικός ναός που βρίσκεται απέναντι από την Αγία Σοφιά και καλό είναι να ξεκινήσετε με αυτόν –ώστε μετά να πάθετε την πλάκα σας με την Αγιά Σοφιά. Η είσοδος είναι δωρεάν, ενώ οι γυναίκες πρέπει να φορέσουν μαντήλι στο κεφάλι τους και όλοι οι επισκέπτες να βγάλουν τα παπούτσια τους.

cof

sdr

sdr

cof

bty

Έπειτα κάντε την βόλτα σας στην πλατεία και στα σιντριβάνια που θα συναντήσετε ανάμεσα στο τζαμί και στην Αγία Σοφιά αλλά και στην πλατεία Σουλτάν Αχμέτ όπου κάποτε ήταν ο Ιππόδρομος της Κωνσταντινούπολης, ένας χώρος δημόσιας ψυχαγωγίας που προοριζόταν για ιπποδρομίες και αρματοδρομίες.

cof

Μετά τη μικρή βόλτα σας γύρω από την περιοχή, κατεβείτε … κάτω από την περιοχή! Ναι, ναι, καλά διαβάσετε. Θέλετε να δείτε κάτι που δεν έχετε δει ποτέ και είναι άκρως ρομαντικό; Η Βασιλική Κινστέρνα, γνωστή ως Γερεμπατάν Σαράι ή Γερεμπατάν Σαρνιτζί, είναι η μεγαλύτερη υπόγεια δεξαμενή νερού που κατασκευάστηκε στην Κωνσταντινούπολη, βρίσκεται απέναντι από την Αγία Σοφία και πρόκειται για ένα αριστούργημα της βυζαντινής μηχανικής με χωρητικότητα μεγαλύτερη από 80.000 κυβικά μέτρα νερού που καλύπτει μια έκταση 1000 τετραγωνικών μέτρων. Κατασκευάστηκε από τον Κωνσταντίνο και επεκτάθηκε επί Ιουστινιανού, με σκοπό να υδροδοτείται η πόλη σε περίπτωση πολιορκίας.

mde
Η βόλτα σας εκεί θα είναι πολύ ιδιαίτερη, άκρως ρομαντική και θα έχετε τη δυνατότητα να δείτε τις περίφημες κολώνες με τα κεφάλια Μεδουσών.

mde

Και μετά από αυτά, ήρθε η ώρα: Αγιά Σοφιά. Συγκίνηση, δέος, και πολλά ακόμα συναισθήματα για αυτό το πνευματικό, ιστορικό, πολιτικό και θρησκευτικό σύμβολο της Βυζαντικής Αυτοκρατορίας και της ορθοδοξίας.

cof

cof

cof

Για να «σπάσετε» λίγο την… ναίλα, κάντε τη βόλτα σας για ψώνια και σουβενί. Που αλλού; Στο Μεγάλο Παζάρι (Grand Bazaar-Καπαλί Ταρσί), μια από τις μεγαλύτερες και παλιότερες κλειστές αγορές στον κόσμο, με 60 δρόμους και περισσότερα από 3000 καταστήματα! Περιπλανηθείτε στους ατελείωτους δρόμους του, καθίστε στα μαγαζάκια του για τούρκικο καφέ, βγάλτε φωτογραφίες και φυσικά: κάντε παζάρι!

sdr

Σε καμία περίπτωση μην αγοράσετε ό,τι σας πουλήσουν στην αρχική του τιμή και σε καμία περίπτωση μην κοντοστέκεστε και πιάσετε κουβέντα εάν δεν έχετε σκοπό να αγοράσετε. Οι ευγενέστατοι μεν, κράχτες δε, θα σας μιλούν άπταιστα ελληνικά και δεν θα σας αφήσουν σε ησυχία εάν δεν αγοράσετε κάτι. Επίσης, προσοχή σε αρώματα που πλανόδιοι τα πωλούν για αρώματα αλλά είναι.. ροδόνερο και γενικά στις τσάντες σας. Τι μπορείτε να αγοράσετε; Καφέ, τσάι, μπρίκια, δερμάτινα –τα περισσότερα old fashioned-, ναργηλέδες, μαντήλια, φωτιστικά, κορνίζες, πασουμάκια, χαλιά –κι εδώ προσοχή-, πίνακες και πολλά πολλά ακόμα.

sdr

cof

Φαγητό καλό είναι να μην αγοράζουμε από το Μεγάλο Παζάρι –για τέτοιου είδους ψώνια, συνεχίστε το Spice Market ή αλλιώς Μισίρ Τσαρσί. Βγαίνοντας από το Μεγάλο Παζάρι προς τα αριστερά, μέσα από επίσης πολλά μαγαζιά και κόσμο, καταλήγετε στην Αγορά Μπαχαρικών. Αγοράστε μπαχάρια από όλο τον κόσμο, λουκούμια, γλυκά και κάθε είδους…Turkish delight!

cof

sdr

Μετά από τόσα αξιοθέατα και τόσα ψώνια, το βράδυ ή αργά το απόγευμα καλό είναι να το αφιερώσετε σε ένα απολαυστικό χαμάμ. Εδώ συμβουλές δεν μπορώ να σας δώσω, γιατί εγώ πολύ απλά, έκανα χαμάμ στο ξενοδοχείο μου!

bdr
Μέρα Δεύτερη

Ξεκινήστε τη μέρα σας από το πιο πολυσύχναστο μέρος της πόλης. Την πλατεία Ταξίμ.

sdr

Από εκεί, κατηφορίστε προς την πολυσύχναστη οδό Istiklal Caddesi, με πολλά μαγαζιά και κόσμο. Εκεί θα δείτε στα δεξιά σας κάποια στιγμή και το ελληνικό προξενείο!

sdr

cof

cof

Μετά από είκοσι λεπτά περπάτημα περίπου –και τα ανάλογο χάζεμα- θα φτάσετε στον περιβόητο Πύργο του Γαλατά. Ο φημισμένος Πύργος του Γαλατά είναι ένας μεσαιωνικός κωνικός πύργος που κατασκευάστηκε ως μέρος της οχύρωσης του Γαλατά, αργότερα χρησιμοποιήθηκε ως φυλακή και σήμερα είναι ένα από τα ωραιότερα αξιοθέατα της πόλης. Ανεβείτε και στο πιο ψηλό σημείο του, για να δείτε τη θέα.

cof

Έπειτα, προχωρήστε στη συνοικία γύρω από το Γαλατά με κατεύθυνση προς τη θάλασσα, όπου θα δείτε επίσης πολύ όμορφα μαγαζάκια. Προσοχή! Καλό είναι τη διαδρομή να την κάνετε από την αρχή με αυτή τη φορά και όχι ανάποδα, γιατί έτσι είναι κατηφορική.

cof

Όταν φτάσετε λοιπόν στη θάλασσα, θα αντικρίσετε τη Γέφυρα του Γαλατά, μια από τις λίγες γέφυρες παγκοσμίως που διαθέτει γραμμές τραμ. Τραμ, αυτοκίνητα, πεζοί, πλανόδιοι, ψαράδες και … γλάροι συνθέτουν το όμορφο σκηνικό. Κάτω από τη γέφυρα υπάρχουν εστιατόρια με θέα το γαλάζιο.

cof

Έπειτα, είτε με τα πόδια, είτε με το τραμ (μόνο δύο στάσεις από τη Γέφυρα του Γαλατά), ήρθε η ώρα να δείτε το περίφημο Παλάτι Τοπ Καπί. Πρόκειται για ένα ξεχωριστό ανάκτορο που θεωρείται μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, όπως άλλωστε και το υπόλοιπο ιστορικό κέντρο της πόλης. Και ο προαύλιος χώρος και το εσωτερικό του, θα σας αρέσουν πολύ.

cof

Στον ίδιο χώρο υπάρχει και ο ναός της Αγίας Ειρήνης, όπως και το Αρχαιολογικό Μουσείο. Το Τοπ Καπί μπορείτε να το συνδυάσετε και την Αγιά Σοφιά, καθώς είναι ακριβώς πίσω από το ναό.

cof
Αν βρείτε χρόνο ή έχετε ακόμα μια μέρα διαθέσιμη, πάρτε τα καραβάκια που κάνουν κρουαζιέρες στον Βόσπορο για να δείτε την πόλη από μια άλλη ματιά, πηγαίντε στα Πριγκηπονήσια και επισκεφτείτε το Πατριαρχείο. Αποτελούν κι αυτά πολύ σημαντικά αξιοθέατα της Πόλης. Εγώ τα είχα επισκεφτεί την προηγούμενη φορά που βρέθηκα στην Κωνσταντινούπολη και –ειδικά για το Πατριαρχείο- η συγκίνησή μου ήταν έντονη.

Πώς να πάω

Εγώ ταξίδεψα με την Turkish Airlines και μάλιστα σε business class –τα καλά του επαγγέλματος!- και το καταευχαριστήθηκα. Εάν έχετε τη δυνατότητα, αυτή η έστω και μιας ώρας πτήση, θα σας μείνει αξέχαστη. Για του λόγου το αληθές:

cof

Extra tips
-Οι συγκοινωνίες της Κωνσταντινούπολης είναι μια χαρά και συνδέουν όλα τα βασικά αξιοθέατα της πόλης. Το τραμ –μπλε γραμμή- στις ώρες αιχμής μπορεί να σας βγάλει εκτός προγράμματος εάν πετύχετε κίνηση. Το εισιτήριο έχει 4 λίρες, αλλά πρέπει κάθε φορά που αλλάζεις γραμμή να βγάζεις καινούριο, οπότε σας συμφέρει καλύτερα η Istanbulkart, που στοιχίζει 6 λίρες για να εκδοθεί και μετά κάθε διαδρομή έχει 2.30 λίρες. Της βάζετε όσα χρήματα θέλετε.

bty

καιρός είναι παρόμοιος με Ελλάδα, εγώ πήγα φθινόπωρο και τον ευχαριστήθηκα πολύ. Ίσως το καλοκαίρι να έχει πολλή ζέστη.

dig

-Οι Τούρκοι που συνάντησα ήταν όλοι φιλικοί και διαθέσιμοι να βοηθήσουν.
-Όσον αφορά στο φαγητό, επειδή έχουμε πολύ κοινές γεύσεις και επειδή είναι… μερακλήδες στα μαγειρέματά τους, όπου και να κάτσετε νομίζω θα ευχαριστηθείτε –ακόμα και στο φαγητό του δρόμου. Εννοείται να δοκιμάσετε κεμπάπ, πεινιρλί, λαχματζούν, τούρκικη ομελέτα- μενεμέν-, κοκορέτσι, κεφτέδες, σούπα mercimek –κάτω από την γέφυρα του Γαλατά-, λουκούμια, μπακλαβάδες, τούρκικο τσάι και καφέ.

cof

Εμένα μου άρεσαν πολύ τα … γεμιστά τους, που είναι ακριβώς σαν τα δικά μας αλλά λίγο πιο πικάντικα και τα παραδοσιακά τους ραβιόλια που είναι ζυμαρικά με γέμιση κρέατος και μπαχαρικών με από πάνω γιαούρτι και γλυκό πιπέρι. Σαν το γιαουρτλού ένα πράμα, αλλά με ζυμαρικά!
Και φυσικά, για κάτι να μασουλάτε, υπάρχουν καστανάδες και καλαμποκάδες παντού!

sdr

You May Also Like

Αφήστε μια απάντηση

*