From Greece with love , Προορισμοί

5 πράγματα που πρέπει να κάνετε στο Καρπενήσι

Ο νομός Ευρυτανίας θα σας χαρίσει διαδρομές Ελβετίας, χαρούμενες στιγμές στο χιόνι, ιδιαίτερες γεύσεις στον ουρανίσκο σας και πολλή ηρεμία και χαλάρωση.

Μικρά χωριά, ωραίες διαδρομές, άγριο τοπίο, χιονοδρομικό κέντρο, ρυάκια, ποταμάκια και λίμνες, πάρκα δραστηριοτήτων. Αυτές είναι, περιληπτικά, οι λέξεις που περιγράφουν όσα θα δείτε γύρω από το Καρπενήσι.

Για να είμαστε ειλικρινείς, το Καρπενήσι ως πόλη, δεν έχει κάτι το ιδιαίτερο, οπότε μια απλή βόλτα σας είναι αρκετή. Σε κοντινή απόσταση όμως, υπάρχουν πολλά όμορφα πράγματα που μπορείτε να κάνετε και ευθύς αμέσως σας τα παρουσιάζουμε:

1. Οδηγήστε μέχρι την Μονή Προυσού

Σε απόσταση περίπου 45 λεπτά από το Καρπενήσι, και σε μια υπέροχη διαδρομή που θα συναντήσετε ποτάμια, γραφικά χωριά, φύση, μέχρι και …βράχους πάνω από το καπό του αυτοκινήτου σας, βρίσκεται η Μονή Προυσού.

Η Μονή Προυσού εκτός από εκκλησία, είναι μοναστήρι και αποτελεί πνευματικό και προσκυνηματικό κέντρο ολόκληρης της περιοχής. Έξω από τη Μονή υπάρχουν δύο κάστρα αριστερά και δεξιά, οι «πύργοι του Καραϊσκάκη». Υπάρχει επίσης εκκλησάκι των Αγίων Πάντων, που κτίστηκε το 1754. Τέλος, σώζεται, πλήρως αναστηλωμένο το κτήριο που στέγασε επί Τουρκοκρατίας τη «Σχολή Ελληνικών Γραμμάτων» που λειτούργησε στη Μονή.

Η Μονή Προσσού

Μόλις δείτε τη Μονή, μπορείτε, αν το επιτρέπει ο καιρός, να πάτε στο Φαράγγι Μαύρη Σπηλιά. Ειδάλλως, και η διαδρομή προς τη Μονή πίσω στο Καρπενήσι, θα σας αποζημιώσει από την ομορφιά της, ενώ μπορείτε να κάνετε στάση σε πολλά σημεία για φωτογραφίες και για να απολαύσετε το τοπίο.

 

Δύο είναι επίσης τα σημεία που είναι πολύ ενδιαφέροντα, στη διαδρομή αυτή, πέρα από τη φύση. Το ένα είναι ο βράχος που θα συναντήσετε πηγαίνοντας που είναι σε απόσταση αναπνοής από πάνω σας, και το άλλο σημείο είναι τα Πατήματα της Παναγίας, ένα μέρος όπου εκεί, σύμφωνα με τη θρησκεία, πάτησε η Παναγία. Σε εκείνο το μέρος, υπάρχει η εικόνα της και τάματα.

2. Κάντε σκι στο χιονοδρομικό κέντρο Βελουχίου

Μόλις 12 χλμ. από την πόλη του Καρπενησίου, το χιονοδρομικό κέντρο στο Βελούχι είναι ένα από τα παλαιότερα χιονοδρομικά κέντρα της χώρας και διαθέτει 18 πίστες σκι, χωρισμένες σε χρωματικές ζώνες, ανάλογα με το βαθμό δυσκολίας.

Εάν δεν είστε λάτρεις του σκι, αξίζει να ανέβετε για το χιονισμένο τοπίο, να πιείτε τον καφέ σας στο σαλέ, ή να κάνετε μια βόλτα με τους αναβατήρες να δείτε τη θέα από ψηλά. Εάν έχετε μικρά παιδιά, θα τρελαθούν και με το ελκηθράκι που μπορείτε να νοικιάσετε!

3. Κάντε village hopping στα κοντινά χωριά

Πολλά είναι τα κοντινά χωριά γύρω από το Καρπενήσι που αξίζουν την βόλτα σας, είτε για φαγητό, είτε για βόλτα.

To Βουτύρο

Το Βουτύρο είναι μικρό και γραφικό, με μια καφετέρια και τον «Αυστραλό» για κρεατικά.

Ο Άγιος Νικόλαος

Ο Άγιος Νικόλαος με την κεντρική μεγάλη πλατεία του, αξίζει μια στάση για μια βόλτα και για καφέ στον «Λίθο».

Το Κλαυσί
Στο Καφέ της Xαράς

Το Κλαυσί, επίσης μικρό και γραφικό, εκτός από την όμορφη πλατεία του με την εκκλησία, έχει μια παραδοσιακή ταβέρνα για φαγητό -ο Μαθές- που μπορείτε να γευτείτε τοπικές συνταγές, όπως το ζαρκάδι στιφάδο και το τσαλαφούτι-τυρί τοπικό. Στο Κλαυσί υπάρχει επίσης και το…αυθεντικό «Καφέ της Χαράς», μια κουκλίστικα πανέμορφη καφετέρια, για να απολαύσετε τον καφέ σας.

 

To Παλιό Μικρό Χωριό

Το Μικρό και Μεγάλο Χωριό αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της εκδρομής σας. Στο Μικρό Χωριό μπορείτε να κάτσετε για φαγητό στο Νασιόπουλο, ενώ αξίζει να πάτε μια βόλτα και στο Παλιό Μικρό Χωριό με την ωραία πέτρινη πλατεία και τις βρύσες. Στην διαδρομή για το Παλιό Μικρό Χωριό, θα δείτε μια μικρή ταμπέλα στα δεξιά σας που λέει Λίμνη. Κάντε μια στάση και προχωρήστε 5 λεπτά για να απολαύσετε μια μικρή, όμορφη λίμνη με καθαρό νερό και δέντρα με ρυάκια τριγύρω.

Στη Λίμνη του Μικρού Χωριού

Στο Μεγάλο Χωριό τώρα, μπορείτε να κάνετε τα ψώνια σας από μαγαζιά με παραδοσιακά προϊόντα, να πείτε το ρακόμελό σας ή να φάτε το εκπληκτικό γαλακτομπούρεκο στον Καρβέλη και να αγναντέψετε τη θέα από ψηλά.

Το Μεγάλο Χωριό
Παραδοσιακά προϊόντα στο Μεγάλο Χωριό
Στον Καρβέλη

Πριν φύγετε, δεν γίνεται να μην ανέβετε στη διαδρομή με τα τρεχούμενα νερά, το υπέροχο τοπίο και τις ξύλινες γέφυρες, που βρίσκεται στην αρχή του χωριού.

Μεγάλο Χωριό

Ακόμα ένα χωριό που πρέπει να επισκεφτείτε είναι οι Κορυσχάδες. Απέχουν μόλις 10 λεπτά από το Καρπενήσι, είναι αρκετά γραφικό και εκτός από μια-δυο ταβέρνες, έχουν μια όμορφη πέτρινη πλατεία για βόλτα, βρύσες με νερό που τρέχει και μια επιβλητική εκκλησία. Αξίζει επίσης να αναφερθούμε στο μουσείο Εθνικής Αντίστασης που βρίσκεται στο χωριό και πρέπει να το επισκεφτείτε.

Το χωριό Κορυσχάδες

Τέλος, ακόμα ένα χωριό που επισκεφτήκαμε και μας άρεσε πολύ ήταν ο Γαύρος, ένα χωριό χτισμένο στην δυτική όχθη του Καρπενησιώτη ποταμού.

Στον Γαύρο 

Η περιοχή είναι γνωστή για τις καλές ταβέρνες, την ωραία φύση με τα τρεχούμενα νερά και το πέτρινο τοξωτό γεφύρι το οποίο κατασκευάστηκε στα χρόνια του Αλή Πασά. Το γεφύρι εξυπηρετούσε και εξυπηρετεί εκτός από το Γαύρο το Μεγάλο Χωριό με τα γειτονικά χωριά. Πριν μερικά χρόνια το διαμόρφωσαν και για την διέλευσή μικρών οχημάτων.

Ο Γαύρος είναι επίσης γνωστός για την καλλιέργεια πέστροφας, την οποία μπορείτε να απολαύσετε στην ταβέρνα του Ψαρά. Αν τώρα δεν έχετε όρεξη για ψάρι, η ταβέρνα Πέταλο φημίζεται για τα μαγειρευτά της και η ταβέρνα Λαδόκολλα για το γουρουνόπουλο της.

4. Ιππασία, αναρρίχηση και άλλες δραστηριότητες στα πάρκα δραστηριοτήτων για μικρούς και μεγάλους

Το Καρπενήσι είναι ίσως η μοναδική πόλη στην Ελλάδα που έχει τριγύρω της τόσα πολλά πάρκα με δραστηριότητες για παιδιά και όχι μόνο. Στον κεντρικό δρόμο προς Καρπενήσι, λοιπόν, ακριβώς κάτω από τους Κορυσχάδες, βρίσκεται το Saloon Park, ένα μεγάλο υπαίθριο πάρκο, μέσα στη φύση, όπου μπορείτε, μικροί και μεγάλοι, εκτός από τον καφέ σας, να κάνετε ιππασία, τοξοβολία, αναρρίχηση, τρενάκι, ενάεριο πέρασμα και πολλές ακόμα δραστηριότητες. Στο χώρο υπάρχουν επίσης και ζώα όπως μικρά ελαφάκια, που μπορείτε να θαυμάσετε.

Εκτός από το Saloon, ένας πολύ όμορφος χώρος για παιδιά αλλά και πολυχώρος Τέχνης είναι το River Art. Λίγο πιο κάτω από το Saloon, πάνω στον κεντρικό δρόμο, ο πολυχώρος αυτός, προσφέρει ωραίες στιγμές στα παιδιά με την μαγική διακόσμησή του και την παιδική χαρά, αλλά και στους μεγάλους με τα έργα τέχνης, τα γλυκά και τα αφεψήματα που προσφέρει.

Στο River Art

Επίσης, σε περίπτωση που ταξιδεύετε με παιδιά, ένας καινοτόμος χώρος αναψυχής και παιχνιδιού με εκπαιδευτικό χαρακτήρα δημιουργήθηκε δίπλα στο ξενοδοχείο “Νηνεμία”και λειτουργεί αυτονομία. Το όνομα αυτού, the Newton Park!

 

5. Επισκεφτείτε τα Φιδάκια

Τα Φιδάκια

Τα Φιδάκια αποτελούν το ομορφότερο ίσως χωριό της Ευρυτανίας και αξίζουν την διαδρομή μιας ώρας από το Καρπενήσι.

Καταρχάς από μόνη της η διαδρομή αξίζει, γιατί το τοπίο είναι υπέροχο. Μέσα στα έλατα, νομίζεις ότι βρίσκεσαι στην Ελβετία.

Η διαδρομή προς τα Φιδάκια

Μόλις αντικρύσετε τα Φιδάκια, σε υψόμετρο 980μ, θα δείτε ένα μικρό πετρόκτιστο χωριό με θέα τη λίμνη Κρεμαστών και τριγύρω να το αγκαλιάζουν τα έλατα.

Η Λίμνη Κρεμαστών

Σύμφωνα με την Unesco η παλαιά αρχιτεκτονική του τόπου χαρακτηρίζει όλο το χωριό ως παραδοσιακό και διατηρητέο. Το χωριό με τα πέτρινα σπίτια, τα καλντερίμια και τα πλακόστρωτα δρομάκια είναι κτισμένο σε σημείο απ’ όπου η θέα της Λίμνης Κρεμαστών είναι μοναδική.

Κάντε τη βόλτα σας στην γραφική πλατεία με την εκκλησία της Γέννησης της Θεοτόκου και ανηφορήστε μέχρι το ψηλό σημείο του χωριού για να δείτε τη θέα. Επίσης, ακόμα ένα υπέροχο σημείο για θέα προς τη Λίμνη Κρεμαστών είναι τα Τσαγκαράλωνα, 3 χιλιόμετρα από το χωριό.

Φυσικά, δεν γίνεται να φύγετε από το χωριό και να μην δοκιμάσετε παραδοσιακές συνταγές. Επισκεφτείτε την ταβέρνα ‘’Οιχαλία” με την υπέροχη θέα και δοκιμάστε την μοναδική τσουκνιδόσουπα, παραδοσιακές πίτες και ζεστές σούπες.

Η περίφημη τσουκνιδόσουπα

Που να μείνετε

Εμείς επιλέξαμε το παραδοσιακό σπίτι Οπτασία, μόλις 5 λεπτά από το Καρπενήσι, και μείναμε απόλυτα ευχαριστημένοι. Ειδικά αν ταξιδεύετε με παιδιά, θα ευχαριστηθούν τον κήπο, την ηρεμία του τοπίου και την παιδική χαρά που έχουν διαμορφώσει οι φιλόξενοι οικοδεσπότες.

You May Also Like

Αφήστε μια απάντηση

*