Travelling Abroad , Προορισμοί

H low budget Σόφια που μεγαλώνει, αλλά ποτέ δεν γερνάει

Αυτό είναι και το σλόγκαν της πρωτεύουσας της Βουλγαρίας, που παραμένει ζωντανή, νεανική και υπερβολικά φτηνή -ακόμα και για τους Έλληνες.

Αυτή τη φορά θα ξεκινήσω την ιστορία με το τέλος του ταξιδιού και όχι με την αρχή του όπως κάνω συνήθως, και συγκεκριμένα με την αίσθηση που σου αφήνει η Σόφια, η πρωτεύουσα της Βουλγαρίας.

«Ένα Σαββατοκύριακο ήταν αρκετό» είναι η πρώτη σκέψη αφήνοντας τη Σόφια πίσω. Δεν ήταν άσχημη, ίσα ίσα, υπάρχουν σημεία στο κέντρο της και στα περίχωρά της που είναι πολύ ωραία και προσεγμένα. Απλά, δεν ήταν κάτι το φοβερό. Και το λέω εγώ αυτό που γενικά τα Βαλκάνια τα αγαπώ πολύ.

Μπροστά από το National Palace of Culture

«Να μην πάω δηλαδή;» Φυσικά και να πας! Είναι ό,τι πρέπει για ένα διήμερο ή τριήμερο και ειδικά αν δεν διαθέτεις πολλά χρήματα, τότε η Σόφια είναι η καλύτερη, η πιο φτηνή και η πιο σύντομη επιλογή για εσένα!

Όσον αφορά στις πτήσεις και στη διαμονή καταρχάς, μπορείς να βρεις κεντρικό καλό ξενοδοχείο με 50€ την βραδιά και πτήσεις να ξεκινούν από 30€ μια διαδρομή.

Στο κέντρο της πόλης

Πάμε τώρα στα αξιοθέατα που πρέπει να δεις -τα οποία όλα είναι δωρεάν και τα οποία, μπορεί να σου φαίνονται πολλά, αλλά μέσα σε δύο μέρες, τα έχεις δει όλα, καθώς είναι (σχεδόν) όλα σε κοντινή απόσταση μεταξύ τους:

Πεζόδρομος Vitosha


Κάθε πόλη έχει μια «Ερμού» και στην περίπτωση της Σόφιας, αυτή λέγεται Vitosha. Από εκεί θα περάσετε πολλές φορές, θα κάνετε την βόλτα σας, τα ψώνια σας -θα δείτε και πολλά ελληνικά brands, από ελληνικές τράπεζες μέχρι καταστήματα τεχνολογίας ή οπτικών που είναι ελληνικά!-, θα φάτε παγωτό -αν πάτε καλοκαίρι, όπως πήγα εγώ- θα κάτσετε για φαγητό και για καφέ και θα τριγυρίσετε και πίσω από τα στενά της, ώστε να δείτε και τα πιο κρυμμένα στέκια της.


Ο δρόμος, που πήρε το όνομά του από το βουνό της Σόφια, Vitosha, έχει στο ένα άκρο του την εκκλησία St Nedelya και στο άλλο άκρο του το National Palace of Culture, τα οποία επίσης αποτελούν απαραίτητα αξιοθέατα και φυσικά, μέρη που αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι των Βουλγάρων. Στην εκκλησία μάλιστα, πετύχαμε και γάμο Βουλγάρων, ενώ στο National Palace of Culture βλέπεις κυρίως βουλγάρικες οικογένειες που απολαμβάνουν τον.. «ευρωπαϊκό» αέρα των κήπων και των σιντριβανιών που έχουν φτιαχτεί.

Καθεδρικός Ναός του Αλέξανδρου Νιέφσκι


Πρόκειται για έναν τεράστιο χριστιανικό ναό που αποτελεί το βασικότερο αξιοθέατο της Σόφιας. Στο εξωτερικό του, θυμίζει πολύ Ρωσία ή Ουκρανία, για όσους έχουν ήδη επισκεφτεί αυτές τις χώρες. Στο εσωτερικό του, θα δεις όμορφες τοιχογραφίες και εικόνες. Απόλαυσέ το!

Βασιλική της Αγίας Σοφίας


Η εκκλησία της Αγίας Σοφίας, βρίσκεται πολύ κοντά στον Καθεδρικό Ναό του Αλέξανδρου Νιέφσκι και αποτελεί μια από τις παλαιότερες εκκλησίες της Βουλγαρίας.

Borisova Gradina


Τι κι αν ο ρεσεψιονιστ του ξενοδοχείου μας είπε «There is nothing special there», εγώ είπα ότι θέλω να πάω. Πρώτον, γιατί πόλη χωρίς επίσκεψη σε πάρκο δεν γίνεται και δεύτερον γιατί άκουσα ότι πάνε κυρίως βουλγάρικες οικογένειες -και ήθελα να περάσω μια μέρα εκεί που πάνε οι ντόπιοι.

Και ήταν η πιο ωραία μέρα μου! Η πραγματικότητα είναι ότι όντως είναι ένα μεγάλο, πράσινο πάρκο που δεν έχει κάτι το εξαιρετικό, αλλά συνδυάζει άπειρα πράγματα! Καταρχάς, βρίσκεται δίπλα στο στάδιο Vasil Levski (σε αυτό το σταθμό του μετρό κατεβαίνεις κιόλας), οπότε έχεις την ευκαιρία να δεις και το εθνικό τους στάδιο. Έπειτα, διαπιστώνεις από κοντά την καθημερινότητα των κατοίκων.

Οικογένειες με τα καρότσια τους για βόλτα στις κούνιες που έχει το πάρκο, νέοι που παίζουν αθλήματα ή τρέχουν, τουρίστες -πάντα υπάρχουν και αυτοί- που θα βγάλουν φωτογραφίες στα αγάλματα και στις λίμνες και μεγαλύτερης ηλικίας κάτοικοι που θα απολαύσουν το πράσινο ή τις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στο πάρκο.

Στην εκδήλωση του πάρκου, έψηναν κρέατα με τον δικό τους τρόπο!

Εμείς μάλιστα ήμασταν τυχεροί γιατί πετύχαμε μια εκδήλωση με παραδοσιακά τραγούδια και χορούς. Ήταν κανονικό πανηγύρι! Εκεί φάγαμε -τα παραδοσιακά τους ψητά (μπιφτέκια, κεμπάπ κτλ)-, εκεί χορέψαμε, εκεί διασκεδάσαμε!

Ροτόντα του Αγίου Γεωργίου


Η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου είναι πρακτικά κρυμμένη γύρω από ψηλά κτίρια, γι’αυτό και ενώ είναι πολύ κεντρικά και σε κοντινή απόσταση από τον Πεζόδρομο Vitosha, το Άγαλμα της Αγίας Σοφίας κ.α., μπορεί να δυσκολευτείς να την δεις με την πρώτη. Εμείς είχαμε το GPS που μας έδειχνε ότι είχαμε φτάσει, ενώ μπροστά μας ήταν ένα ψηλό κτίριο και απλά ήμασταν στη μέση του δρόμου και κοιταζόμασταν. Αλλά όταν η τεχνολογία δεν σε βοηθά, σε βοηθούν οι παραδοσιακοί τρόποι τουρίστα. Ρωτώντας πας στην ροτόντα λοιπόν, και μια κυρία μας έδειξε τον κρυμμένο «Γκόρκι, γκόρκι». Πολύ όμορφη και μικρή εκκλησία.

Τζαμί Μπάνια Μπάσι


Κι εκεί που βλέπεις όλο χριστιανικές εκκλησίες, να το διάσημο αυτό Τζαμί να σου υπενθυμίσει ότι οι δύο θρησκείες συνυπάρχουν. Το εσωτερικό του από άποψη αρχιτεκτονικής δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο, αλλά μια επίσκεψη επιβάλλεται. Ωραίος και ο χώρος πίσω από το Τζαμί, με τα συντριβάνια και τους κήπους, μπροστά από το Regional History Museum.

Regional History Museum

Άγαλμα της Αγίας Σοφίας

Το Άγαλμα της Αγίας Σοφίας βρίσκεται στο πιο κεντρικό σημείο της πόλης, οπότε είναι αδύνατο να μην το παρατηρήσετε. Κοντά στο Τζαμί, πάνω από το σταθμό του μετρό με τον αρχαιολογικό χώρο Serdica όπου θα δείτε ευρήματα της αρχαίας Πόλης Serdica και μπορείτε να τα περπατήσετε με δωρεάν είσοδο και πάνω στην κεντρική λεωφόρο, το Άγαλμα της Αγίας Σοφίας θα σας φανεί μάλλον αδιάφορο σε σχέση με όλα τα άλλα αξιοθέατα τριγύρω.

Στον αρχαιολογικό χώρο serdica

Ρώσικος Ναός του Αγίου Νικολάου


Μικρός, αλλά όμορφος ναός, θυμίζει πολύ Ρωσία και βρίσκεται κοντά σε πολλά άλλα σημαντικά αξιοθέατα (στον καθεδρικό του Αλέξανδρου Νιέφσκι, στο Εθνικό Θέατρο κτλ). Μια επίσκεψη αξίζει τον κόπο!

 Εθνικό Θέατρο Ivan Vazov


Το Κρατικό Θέατρο Ιβάν Βάζοφ είναι το εθνικό θέατρο της Βουλγαρίας. Είναι το παλαιότερο θέατρο της χώρας και ένα από τα σημαντικά αξιοθέατα της Σόφιας. Βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, πολύ κοντά στον Ρώσικο Ναό του Αγίου Νικολάου.

Το Άγαλμα του Τσάρου του Αλεξάνδρου του Β’


Επιβλητικό άγαλμα μπροστά από τη Βουλή, αξίζει μια φωτογραφία, αλλά αυτό που αξίζει ακόμα πιο πολύ, είναι μια βόλτα στη γύρω περιοχή, εκεί που υπάρχει και το Πανεπιστήμιο της Σόφιας. Πολλά μικρά καφέ, πάρκα, και νέοι που γυρνούν από το Πανεπιστήμιο, είναι μερικά από τα στοιχεία αυτής της γειτονιάς.

Που να βγεις:

Στα στενά του κέντρου της πόλης…

Για καφέ αλλά και καλό γρήγορο φαγητό, προτείνω το Social Café & Bar στο πεζόδρομο Vitosha για να χαζέψετε και τον κόσμο που περνά. Για ποτό, το Public Bar είναι μια καλή επιλογή στο κέντρο -και πάνε μόνο ντόπιοι.

Στο Public Bar

Δίπλα από το Public Bar, υπάρχει και η εναλλακτική μουσική σκηνή Terminal 1, και αποτελεί μια ωραία εμπειρία να δείτε τους ντόπιους να ροκάρουν! Να πω εδώ ότι οι τιμές είναι παντού χαμηλές, γύρω στα 8 ευρώ η είσοδος στα κλαμπ και γύρω στα πέντε ευρώ το ποτό σε ένα μπαράκι.

Στο Hadzhidraganov’s Cellars για φαγητό


Για φαγητό, αν και δεν το συνηθίζω συνήθως, θα προτείνω κάτι πολύ τουριστικό. Τουριστικό όμως υπό την έννοια ότι φτιάχτηκε για τουρίστες που θέλουν να δοκιμάσουν την βουλγάρικη κουζίνα σε ένα παραδοσιακό σκηνικό. Πρόκειται για το μαγαζί Hadzhidraganov’s Cellars. Σαν να είσαι σε χωριό, σε διακόσμηση και σε γεύση!

Extra tips
-Πολύ καλή επιλογή για μονοήμερη εκδρομή είναι να πας και στην εξοχή της Σόφια, και συγκεκριμένα στο βουνό Vitosha, όπου μπορείς να κάνεις πολλές αθλητικές δραστηριότητες, να δεις καταρράκτες και επιπλέον να δεις την εκκλησία Boyana. Μην ξεχνάς άλλωστε ότι η Σόφια είναι η μοναδική ίσως πρωτεύουσα στην Ευρώπη που έχει τόσο κοντά βουνό- γι’αυτό άλλωστε έχει και πολύ κρύο. Το καλοκαίρι για παράδειγμα που πήγα εγώ, η θερμοκρασία κυμαινόταν από 10 μέχρι 22 βαθμούς, την ίδια ώρα που το Παρίσι είχε 30!

Μπαράκι στο κέντρο της πόλης
Στους δρόμους της πόλης…

-Το ήξερες ότι εκτός από φτηνή πόλη, η Σόφια έχει και δωρεάν… ξεναγούς; Ναι, καλά διάβασες! Το free tour Σόφια είναι ένα walking tour που ξεναγεί δωρεάν τουρίστες στα πιο σημαντικά σημεία της πόλης και μάλιστα, κάνει ξεναγήσεις δύο φορές την ημέρα, όλες στα αγγλικά. Διαρκεί περίπου δυο ώρες, δεν πληρώνεις κάτι -ε, τα φιλοδωρήματα ανήκουν στην δική σου θέληση- και δεν χρειάζεται κράτηση! Απλά να εμφανιστείς στα κεντρικά σημεία που σου υποδεικνύουν! Τις ξεναγήσεις κάνουν συνήθως φοιτητές που θέλουν να κάνουν practice τα αγγλικά τους. Εγώ προσωπικά βρήκα άκρως ενδιαφέρουσα αυτή την τουριστική εκδοχή και σκέφτηκα ότι και για την Αθήνα, θα ήταν καλή λύση, ως μια νεανική, φρέσκια πρόταση για τους τουρίστες!

Street Art
Γκράφιτι παντού

Street Art. Μεγάλο κεφάλαιο σε όλη τη Σόφια. Στα μικρά στενά της, μπορείς να δεις τέχνη πάνω σε τοίχους, σε κτίρια, σε παγκάκια, σε δρόμους, ακόμα και σε πλαστικούς κάδους ή σε τηλεφωνικούς θαλάμους!

 

You May Also Like

Αφήστε μια απάντηση

*