From Greece with love , Προορισμοί

Κάλυμνος, Τέλενδος: Του ύψους και του βάθους

Έτσι ονομάζουν πολλοί, χαριτολογώντας, το νησί της Καλύμνου, καθώς είναι διάσημη για το βυθό της θάλασσας με τα σφουγγάρια και τους σφουγγαράδες της αλλά και για τις αναρριχητικές της δραστηριότητες, όπου το άγριο τοπίο της με τις ιδανικές για αναρρίχηση σπηλιές της, καθίσταται πόλος έλξης για αναρριχητές από όλο τον κόσμο.

Τις δύο μέρες που είχα ευκαιρία να ανακαλύψω την Κάλυμνο, στα πλαίσια της δημοσιογραφικής αποστολής στα Δωδεκάνησα που διοργανώθηκε από το ταξιδιωτικό γραφείο Silver Holidays και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ανακάλυψα ότι, καταρχάς…χρειάζομαι περισσότερες. Υποσχέθηκα, λοιπόν, να επιστρέψω ξανά σε αυτό τον τόπο, ώστε να εξερευνήσω όλες τις παραλίες και τα αξιοθέατά του.

Ωστόσο, είχα την ευκαιρία να δω κάποια βασικές και πολύ όμορφες must see γωνιές του, τις οποίες σας προτρέπω να δείτε από κοντά:

Χώρα της Καλύμνου (Πόθια)


Η Πόθια είναι η πρωτεύουσα και το λιμάνι της Καλύμνου. Εκεί θα βρείτε ταβέρνες, καφετέριες, ζαχαροπλαστεία, εστιατόρια και ξενοδοχεία. Κάντε την βόλτα σας στο λιμάνι και στα στενά της και φυσικά μην παραλείψετε να μάθετε από τους πωλητές σφουγγαριών την ιστορία των σφουγγαράδων της Καλύμνου, που είναι αρκετά ενδιαφέρουσα.

Η στολή των σφουγγαράδων και τα σφουγγάρια στα παραδοσιακά μαγαζιά της Καλύμνου

Νοτιοδυτικά της Πόθιας και σε μικρή απόσταση βρίσκονται τα Θέρμα μια περιοχή με θερμοπηγές που έχουν θεραπευτικές ιδιότητες.

Στο λιμάνι της Καλύμνου

Στην Πόθια ο επισκέπτης συναντά μεγάλη ποικιλία παραδοσιακών σπιτιών με έντονα στοιχεία νεοκλασικού ρυθμού. Στις συνοικίες της Υπαπαντής, της Ευαγγελίστριας, του Αγίου Θεολόγου και στις Πατήθριες θα δείτε τα περισσότερα παραδοσιακά σπίτια.

 

Άγιος Σάββας


Ένα ακόμα αξιοθέατο της Καλύμνου είναι ο Άγιος Σάββας που δεσπόζει στη δυτική πλευρά του λιμανιού όπου η θέα από εκεί είναι μαγευτική. Λίγο πιο πάνω από την Πόθια, πάρτε το δρόμο και ανηφορήστε προς τον Άγιο Σάββα. Θα μείνετε έκπληκτοι από τη θέα, το λιμάνι και τη σχεδιασμένη ελληνική σημαία στα βράχια της Καλύμνου.

Αφού απολαύσετε τη θέα, μπορείτε να επισκεφτείτε και το μοναστήρι του Αγίου Σάββα εν Καλύμνω αλλά και να προσκυνήσετε το σκήνωμα του Αγίου.

Μυρτιές-Μασούρι


Πρόκειται για μία από τις ομορφότερες παραλίες του νησιού. Έχει βότσαλο και ρηχά νερά και είναι ιδανική για οικογένειες. Διαθέτει, επίσης, ομπρέλες, ξαπλώστρες, καφέ και εστιατόρια. Γενικά, στην περιοχή αυτή, υπάρχουν από ροκ μπαράκια μέχρι ταβέρνες με φρέσκο ψάρι και εκπληκτική θέα στην Τέλενδο.

Ακριβώς απέναντι από τις Μυρτιές βρίσκεται η Τέλενδος, προς και από την οποία πραγματοποιούνται καθημερινά δρομολόγια με μικρά καΐκια.

Τέλενδος


Δεν γίνεται να πάτε στην Κάλυμνο και να μην πάτε στην Τέλενδο. Δέκα λεπτά από τις Μυρτιές με το καραβάκι και βρίσκεστε σε αυτό τον βράχο που θυμίζει λίγο από Μονεμβασιά όταν το κοιτάς από μακριά.
Αυτοκίνητα δεν υπάρχουν. Κάντε την βόλτα σας στον παραλιακό δρόμο με τις λιγοστές ταβέρνες και τα καφέ, βουτήξτε στα νερά της που κοιτούν την Κάλυμνο και σεργιανίστε μέσα στα λίγα σπίτια του χωριού, με τους παραδοσιακούς ξυλόφουρνους, την εκκλησία και το μονοπάτι για να πάτε στην πίσω πλευρά του νησιού και την παραλία Χοχλακάς.

Στην παραλία Χοχλακάς

Επίσης, επισκεφτείτε τα σημεία με αρχαιολογικό ενδιαφέρον, τα ερείπια παλιών εκκλησιών και την Παλαιοχριστιανική Νεκρόπολη, καθώς πρόκειται για ένα από τα πιο σημαντικά μνημεία των Δωδεκανήσων. Ακολουθήστε το μονοπάτι από το λιμάνι και αφού περάσετε το πευκόδασος, θα βρεθείτε στη φημισμένη Νεκρόπολη του νησιού με τα χτιστά ταφικά οικοδομήματα.


Η Τέλενδος θα σας μαγέψει. Οι φωτογραφίες μιλούν από μόνες τους!

Στιγμιότυπα από τον παραλιακό δρόμο της Τελένδου

Που να μείνετε

Η θέα προς τις σπηλιές της Καλύμνου από το Elena Village

Η Κάλυμνος έχει καταλύματα για όλα τα γούστα. Ξεχωριστή αναφορά θα κάνω στο Elena Village κοντά στις Μυρτιές, ένα ξενοδοχείο με όλες τις ανέσεις- πισίνα (ιδιωτική και κοινόχρηστη), ωραία δωμάτια με θέα στην Τέλενδο και από πίσω την άγρια ομορφιά των σπηλιών της Καλύμνου.

H θέα προς την Τέλενδο από το Elena Vilage

Εάν τώρα αποζητάτε την πολυτέλεια ενός πεντάστερου ξενοδοχείου, τότε ρίξτε μια ματιά στο ανακαινισμένο ξενοδοχείο Kantouni Beach Boutique Hotel στην περιοχή Πάνορμος.

Kantouni Beach Boutique Hotel

Το ταξίδι μου διοργανώθηκε από το τουριστικό γραφείo Silver Holidays (2311 298 159) και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Αν θέλετε κι άλλες πληροφορίες για την Κάλυμνο, μπορείτε να επισκεφτείτε και το www.stayinkalymnos.gr. 

 

Σε αυτό το ταξίδι, επισκεφτήκαμε επίσης την Λέρο και την Πάτμο. Δείτε εδώ το ταξιδιωτικό μου κείμενο για τη Λέρο. 

Δείτε εδώ την εμπειρία μου στην Πάτμο. 

You May Also Like

Αφήστε μια απάντηση

*