From Greece with love , Προορισμοί

Οδηγός για την ξεχωριστή Σύρο

Την πρώτη φορά που επισκέφτηκα το νησί, θυμάμαι ότι δεν είχα ενθουσιαστεί καθόλου. Δεν με εντυπωσίασαν οι παραλίες, ούτε η Ερμούπολη…Ημουν βέβαια 18 χρονών και δεν υπήρχαν τότε ούτε tripadvisor, ούτε social media, ούτε travel blogs για να μας μάθουν τα μυστικά του τόπου –(Χριστέ μου, πόσο μεγάλη ακούγομαι!)

Η Σύρος όπως φαίνεται από το Λιμάνι

Αυτή τη φορά, την λάτρεψα! Μου άρεσαν τα καταγάλανα νερά, η εύκολη πρόσβαση στις παραλίες, η Άνω Σύρος, η Ερμούπολη, το φαγητό, τα μαγαζιά. Εάν επισκεφτείτε τη Σύρο -ειδικά με οικογένεια και παιδιά όπως εγώ-, θα μείνετε σίγουρα ευχαριστημένοι.

Τι πρέπει να κάνετε λοιπόν στο νησί:

-Να επισκεφτείτε την Ερμούπολη και τα αξιοθέατά της

Στο λιμάνι

Ενα ξεχωριστό γκράφιτι στο λιμάνι

Η χώρα της Σύρου δεν είναι μια τυπική κυκλαδίτικη χώρα. Έχει διαφορετική αρχιτεκτονική από τις άλλες Κυκλάδες, καθώς στα στενά της θα δείτε αρχοντικά σπίτια παλιού τύπου, σε πολλά διαφορετικά χρώματα και όχι το κλασσικό άσπρο κυκλαδίτικο σπιτάκι.

Στους δρόμους της Ερμούπολης

Περιπλανηθείτε στα στενά και τα μαγαζιά της, κάντε βόλτα στο λιμάνι της και, φυσικά, δεν γίνεται να παραλείψετε την πλατεία Μιαούλη, το κεντρικότερο σημείο της πόλης. Στην ιστορική αυτή πλατεία στεγάζονται το Δημαρχείο και η Δημοτική Βιβλιοθήκη Ερμουπόλης.

Η πλατεία Μιαούλη

Αν έχετε παιδιά, τότε θα ευχαριστηθούν πατίνι και ποδήλατο! Τριγύρω της, υπάρχουν πολλές καφετέριες και μαγαζιά για να πείτε τον καφέ σας, ενώ, εάν θέλετε καλές χαλβαδόπιτες και λουκούμια, προμηθευτείτε τα από το μικρό μαγαζί «Κορρές» που είναι πάνω στην πλατεία.

Στο καφέ Συράκι, σε ένα στενό της Ερμούπολης

Σε πολύ κοντινή απόσταση από την πλατεία βρίσκονται το Θέατρο Απόλλων και ο Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου. Εννοείται να ανηφορήσετε και να τα δείτε!

Εξω από τον Άγιο Νικόλαο
Θέατρο Απόλλων
Στα στενά της Ερμούπολης

Extra tip: Να είστε προετοιμασμένοι ότι θα δυσκολευτείτε στο πάρκινγκ.

-Να πάτε στα Βαπόρια

Τα περίφημα Βαπόρια

Κι εκεί που είστε λοιπόν στον Άγιο Νικόλαο, ακριβώς από κάτω ξεκινά μια όμορφη και γραφική κατηφόρα που οδηγεί στα περίφημα Βαπόρια. Κάτι σαν την Μικρή Βενετία της Μυκόνου, ένα όμορφο θέαμα που κατεβαίνοντας, το ανακαλύπτεις. Αρχοντικά που είναι μέσα στο κύμα, η εκκλησία να φαίνεται από το πιο ωραίο σημείο της και μπροστά σας το κύμα, είτε για να κολυμπήσετε, είτε απλά για να το απολαύσετε. Εάν θέλετε καφέ ή ποτό, το μαγαζί CIEL έχει την καλύτερη θέα και εάν θέλετε να ρίξετε μια βουτιά, υπάρχουν αποβάθρες ώστε να κολυμπήσετε.

Κατηφορίζοντας στα Βαπόρια

Extra tip: Οι καλύτερες φωτογραφίες βγαίνουν νωρίς το πρωί ή λίγο πριν δύσει ο ήλιος. Προλάβετε!

-Να περιπλανηθείτε στην Άνω Σύρο

Στην Άνω Σύρο

Την Άνω Σύρο, την ξεχώρισα από όλα τα άλλα μέρη του νησιού! Είναι αυτά τα μικρά, γραφικά στενά που κρύβουν συνέχεια εκπλήξεις, είναι η απέραντη θέα, είναι τα μαγαζάκια που σερβίρουν ελληνικό καφέ ή σπιτικό γλυκό, είναι πολλά! Μπείτε σε μια από τις εισόδους της (προτιμήστε καλύτερα την Καμάρα) και ανηφορίστε σιγά σιγά σε όλη την Άνω Σύρο.

Εξω από το Μουσείο του Μάρκου Βαμβακάρη

Επισκεφτείτε το Μουσείο του Μάρκου Βαμβακάρη, την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου και την έκθεση παραδοσιακών επαγγελμάτων.

Στην Άνω Σύρο

Extra tips

-Να φάτε παραδοσιακά γλυκά όπως καρυδόπιτα με παγωτό τριαντάφυλλο στην Απανωχωρίτισσα.

Ανεβαίνοντας προς την Απανωχωρίτισσα

-Η καλύτερη ώρα είναι απόγευμα και νωρίς το βραδάκι, για να χαρείτε τη θέα αλλά να μην έχει και φουλ ζέστη και σκάσετε από το περπάτημα.

Παραδοσιακό σπίτι στην Άνω Σύρο

-Θα δυσκολευτείτε επίσης στο πάρκινγκ, ενώ εάν έχετε μαζί σας μωρά, προτιμήστε το μάρσιπο. Θα ταλαιπωρηθείτε με το καρότσι, έχει πολλά σκαλιά.

Στα στενά της Άνω Σύρου

-Αν βάλετε στο gps Ανω Σύρο και είστε με αμάξι, θα σας πάει άλα ντάλα, οπότε ακολουθήστε καλύτερα τις ταμπέλες από Ερμούπολη.

 

-Να περάσετε από την Ποσειδωνία και να χαζέψετε τα αρχοντικά

Κάποια από τα αρχοντικά σπίτια στην Ποσειδωνία

Παλαιότερα γνωστή και ως Ντελαγκράτσια από την καθολική εκκλησία Μαντόνα ντε λα Γκράτσια, η Ποσειδωνία θεωρούνταν το αριστοκρατικό θέρετρο της Σύρου. Ακόμα και σήμερα στον οικισμό δεσπόζουν οι εξοχικές επαύλεις με τους πυργίσκους και τους κήπους που ταξιδεύουν τους επισκέπτες στην αίγλη μιας άλλης εποχής, ενώ ο ορθόδοξος ναός του Αγίου Ιωάννη, ο καθολικός ναός του Αγίου Πέτρου, οι Αγκαθωπές με τους θαλάσσιους κρίνους, οι παραλίες Φετουρή, Βούλγαρη και Κόμητο, προσελκύουν πολύ κόσμο.

Παραλίες

Σχεδόν όλες οι παραλίες της Σύρου και όλες που επισκέφτηκα εγώ έχουν εύκολη πρόσβαση (μάλιστα, εξαιρετικά θετικό είναι το γεγονός ότι ο Δήμος έχει μεριμνήσει για πλατφόρμες ΑΜΕΑ στη θάλασσα), χρυσαφένια άμμο, σχετικά ρηχά νερά και πεντακάθαρα. Είναι όλες τους παρόμοιες, δηλαδή μικροί ή μεγάλοι κόλποι με άμμο που δεν τους πιάνει ο αέρας, και τριγύρω μαγαζιά για φαγητό, καφέ κτλ.

Στο νησί γενικά, όπως σε όλες τις Κυκλάδες, έχει αρκετό αέρα αλλά το καλό είναι ότι σε καμία παραλία δεν είδαμε κύματα, γιατί, όπως είπα και πριν, είναι κολπίσκοι! Το μόνο αρνητικό είναι η αμμοβολή, που την συναντήσαμε ευτυχώς μόνο στο Γαλησσά, κι εκεί με 7 μποφόρ!

Το τελευταίο που πρέπει να σας υπογραμμίσω για τις παραλίες στη Σύρο πριν αρχίσω να τις αναλύω μία-μία, και ήταν μεγάλο αρνητικό για το νησί, είναι το φαινόμενο «πιασμένες». Και εξηγούμαι…Στις περισσότερες οργανωμένες παραλίες του νησιού δεν μπορείς να βρεις ξαπλώστρα γιατί πολύ απλά είναι όλες ρεζερβέ. Δεν έχει σημασία αν πας πρωί, δεν έχει σημασία να έχεις παιδιά κτλ, αν δεν κλείσεις ξαπλώστρα, δεν κάθεσαι. Πρακτικά δηλαδή, αν έχεις έρθει στο νησί Αύγουστο χωρίς να ξέρεις το…σύστημα, και δεν έχεις μαζί σου εξοπλισμό (ή έχεις αλλά έχει τόσο αέρα που φεύγει η ομπρέλα σου) για να κάτσεις στο ελεύθερο μέρος της παραλίας, δεν μπορείς να κάτσεις- είναι σαν να σε διώχνουν από την παραλία. Βάρη, Δελφίνι και Αγκαθωπές, όταν πήγαμε εμείς, ήταν κλεισμένες. Ηταν πραγματικά μια δυσάρεστη και πρωτοφανής εμπειρία, που ομολογώ, ότι δεν μου έχει ξανατύχει. Οπότε, ή πάρτε τηλέφωνο και κλείστε ξαπλώστρα ή εξοπλιστείτε με δυνατή ομπρέλα, ψάθα κτλ.

Πάμε να δούμε τις παραλίες λοιπόν που εγώ επισκέφτηκα και έμεινα από όλες ευχαριστημένη:

Μέγας Γυαλός


Παραλία με άμμο, ξαπλώστρες και αρκετό ελεύθερο χώρο με αρμυρίκια. Με λίγες πέτρες σε κάποια σημεία. Τριγύρω ενοικιαζόμενα και κάποια beach bar.

Αγκαθωπές


Από τις πιο ωραίες του νησιού. Χρυσαφένια άμμος, τέλεια νερά σαν πισίνα. Ξεχωρίζει το beach bar Ono, αρκετά κοσμοπολίτικο, με ωραίο φαγητό, ποτό, καφέ και άνετες ξαπλώστρες- όλα εκεί θυμίζουν στυλ Μυκόνου (όπως και οι τιμές). Να πάτε οπωσδήποτε (κλείστε πρώτα ξαπλώστρα).

Γαλησσάς

Στο Γαλησσά

Μεγάλη παραλία, ρηχή (ο,τι πρέπει για παιδιά) με αρμυρίκια για σκιά και πολλά μαγαζιά, ταβέρνες και ξενοδοχεία δίπλα του. Το ηλιοβασίλεμα είναι φοβερό, αν κάτσετε μέχρι να δύσει ο ήλιος.

Βάρη

 

Στη Βάρη

Οικογενειακή παραλία, με πολλά beach bar και ταβέρνες. Το ίδιο σκηνικό σε άμμο, ξαπλώστρες και νερά που είπα παραπάνω. Στα plus ότι δεν έχει καθόλου αμμοβολή όταν την πιάνει ο αέρας.

Αχλάδι


Όχι πολύ δημοφιλές, καθότι μικρό, αλλά το αγαπημένο μου! Μικρός κόλπος δίπλα από τη Βάρη, με ωραία νερά, λίγες ξαπλώστρες (πρέπει να πάτε νωρίς) αλλά και ελεύθερο χώρο. Πολύ καλή εξυπηρέτηση, ευχαριστηθήκαμε πολύ το μπάνιο μας! Ακριβώς δίπλα υπάρχει και η ταβέρνα Αχλάδι για φρέσκο ψάρι μπροστά στο κύμα.

Στην ταβέρνα Αχλάδι

Κίνι

Στο Κίνι


Από τις πιο γνωστές και μεγάλες παραλίες της Σύρου. Το ίδιο σκηνικό και εδώ όσον αφορά στο τοπίο και τα νερά. Τέλεια! Εδώ, υπάρχουν και δύο εστιατόρια πάνω στο κύμα, που θεωρούνται από τα καλύτερα του νησιού. Το «Αλλού Γυαλού» και το «Δυο τζιτζίκια στα Αρμυρίκια».

Φάβα με καπνιστό ψάρι στο Αλλού Γυαλού

Επίσης, από το Κίνι υπάρχει πλοιαράκι που σας πάει στις απομονωμένες και απρόσιτες παραλίες του νησιού. Πάρτε το και εξερευνήστε το νησί σε κάθε πτυχή του!

Δελφίνι

Στο Δελφίνι

Πολλοί το θεωρούν την πιο ωραία παραλία του νησιού. Θα συμφωνήσω, αν δεν ήταν το μεγαλύτερο μέρος της πιασμένο από ρεζερβέ ξαπλώστρες. Καταγάλανα νερά σαν πισίνα, χρυσαφένια άμμος! Βρίσκεται πολύ κοντά στο Κίνι και έχει χωματόδρομο (για πολύ λίγο).

Φοίνικας


Παραλία τύπου Μέγας Γυαλός αλλά και με τσιμεντένια αποβάθρα για βουτιές και όλα τα υπόλοιπα που είπαμε και στις υπόλοιπες (άμμο, ξαπλώστρες, μαγαζιά,, ωραία νερά).

Διαμονή


Επέλεξα το ξενοδοχείο Dolphin Bay και έμεινα απόλυτα ευχαριστημένη. Καθαρό, ακριβώς δίπλα από την παραλία, ευρύχωρο, με ωραίο πρωινό και φαγητό και ιδανικό για οικογένειες: νεροτσουλήθρα, καθαρή και μεγάλη πισίνα για μεγάλους και μικρούς, παιδότοπο, παιδική χαρά, ταινίες, δυνατότητα φύλαξης παιδιών. Και άψογοι όσον αφορά τους κανόνες ασφαλείας λόγω covid. Σας το συνιστώ!

Φαγητό
Το φαγητό στη Σύρο είναι νόστιμο και έχει ωραία, ντόπια υλικά. Μπορείς να βρεις πιο οικονομικές λύσεις, αλλά και πιο τσιμπημένες. Καλό και οικονομικό φαγητό –κυρίως κρέας-, με ωραία θέα έχει η ταβέρνα Μήτσος στο χωριό Αληθινή.

Η θέα από τον Μήτσο

Στην Ερμούπολη, για πιο γκουρμέ καταστάσεις υπάρχει το εστιατόριο Kuzina, ενώ ωραίο ιταλικό για πίτσα και μακαρονάδα είναι ο Άμβυξ στο Λιμάνι. Επίσης, για παγωτό και τέλεια …τυλιχτή βάφλα, προτιμήστε το Grand Gelato!

Αμβυξ

You May Also Like

Αφήστε μια απάντηση

*